Ta kremowa potrawka z kukurydzy doskonale smakuje z bagietką. Robię ją w 15 minut

Ta kremowa potrawka z kukurydzy doskonale smakuje z bagietką. Robię ją w 15 minut

Dodano: 
Potrawka z kukurydzy
Potrawka z kukurydzy Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Kukurydzę zazwyczaj dodaję do sałatek. Jednak ostatnio przygotowałam z niej kremową potrawkę. To danie na ciepło zachwyciło mnie i moją rodzinę, a zrobiłam je w zaledwie 15 minut.

Kukurydza to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów z puszki. To dlatego, że jest smaczna i doskonale nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Tym razem w mojej kuchni zagrała jednak pierwsze skrzypce. Znalazłam bowiem przepis na aksamitną potrawkę i składniki podpowiedziały mi, że musi to być coś smacznego. I rzeczywiście się nie pomyliłam.

Wartość odżywcza kukurydzy

Kukurydza to bardzo smaczne warzywo. Jest też całkiem zdrowa, dlatego warto włączyć ją do naszej diety. Stanowi bowiem doskonałe źródło błonnika, który bardzo dobrze reguluje przemianę materii. Poza tym dostarcza nam węglowodanów, a także witamin i soli mineralnych. Jeśli chodzi o witaminy, znajdziemy w niej głównie witaminy z grupy B, które dobrze wpływają na układ nerwowy. Warzywo to dostarcza nam też fosforu, potasu, magnezu, miedzi i manganu. Składniki te działają wzmacniająco na nasz organizm.

Jak zrobić kremową potrawkę z kukurydzy?

Przygotowanie kremowej potrawki z kukurydzy to bardzo prosta sprawa. Zwłaszcza jeśli sięgnie się po kukurydzę z puszki. Bo oczywiście można ją też przygotować z kukurydzy świeżej lub mrożonej. Dodatkami, które dodają smaku tej potrawie są: czosnek, śmietanka, mleko, masło i parmezan.

Przepis: Kremowa potrawka z kukurydzy

Szybka, kremowa potrawka z kukurydzy z puszki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 2 puszki kukurydzy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie kukurydzyKukurydzę odsącz. Na patelni rozpuść masło, wsyp posiekany czosnek, chwilę go przesmaż. Dodaj kukurydzę i smaż ją 2-3 minuty, aż nieco zmięknie.
  2. Gotowanie kukurydzyDo kukurydzy wlej śmietankę kremówkę i mleko, całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, aż kukurydza będzie miękka, a mieszanka delikatnie zgęstnieje.
  3. Wykańczanie potrawkiZdejmij patelnię z ognia, dodaj starty parmezan i całość mieszaj, aż ser się roztopi i połączy z kukurydzą. Potrawę nałóż do miseczek, posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak podać kremową potrawkę z kukurydzy?

Kremowa potrawka z kukurydzy sprawdzi się jako jarskie danie obiadowe lub pożywna przekąska. Najlepiej podać ją ze świeżą bagietką. Można też jednak wykorzystać ją, jako nadzienie do naleśników albo podać do pieczonego kurczaka, wołowych steków czy grillowanych warzyw.

Czytaj też:
Z ziemniaków i mięsnych dodatków robię sycącą potrawkę. Jest idealna na chłodne dni i robi za dwudaniowy obiad
Czytaj też:
W sezonie łączę to tanie warzywo ze zdrową ciecierzycą. To jednogarnkowe danie robi u mnie za cały obiad