Kromki chleba zalewam prostym płynem i smażę. Patent na szybką przekąskę na słodko

Kromki chleba zalewam prostym płynem i smażę. Patent na szybką przekąskę na słodko

Dodano: 
Kromki chleba polewane płynem
Kromki chleba polewane płynem Źródło: Shutterstock / Alejandro M. Ferrer
Słodka przekąska nie zawsze oznacza ciasto czy słodycze. Ja często robię ją z kromek czerstwego chleba. Nie uwierzycie, ale po zalaniu prostym płynem i usmażeniu, powstaje z tych składników pyszny deser. Robię go w parę chwil.

Co zrobić z czerstwym chlebem? A jak zrobić szybką i tanią, słodką przekąskę? Wystarczy połączyć oba zapytania i przygotować smaczną przekąskę na słodko z kromek chleba. Nie ma przy niej dużo roboty, a smak zachwyca. Przekąska ta wywodzi się z kuchni hiszpańskiej, ale kto ją pozna, ten się w niej zakochuje.

Jakie pieczywo jest najlepsze na słodką przekąskę?

Na słodką przekąskę najlepiej jest wykorzystać pszenne, jasne pieczywo. Może to być chleb tostowy, bułka wrocławska czy bagietka. Dobrze by było, by pieczywo było czerstwe, bo wtedy lepiej wchłania płyn i nie rozpada się po namoczeniu. Pieczywo należy pokroić w grube kromki, bo wtedy przekąska lepiej smakuje.

Jak zrobić słodką przekąskę z chleba?

Przygotowanie słodkiej przekąski z chleba nie zajmuje wiele czasu, a całość smakuje doskonale. Przy okazji możemy w ten sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a rodzina spożyje coś naprawdę pysznego.

Do namaczania hiszpańskich tostów, używa się mleka, cukru i dwóch aromatycznych dodatków. Potem całość obtacza się jeszcze w jajku i smaży na oleju lub klarowanym maśle.

Przepis: Chleb smażony w słodkim mleku

Słodka przekąska z czerstwego chleba i aromatycznego mleka

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek pieczywa tostowego, 1 bagietka lub pszenny chleb
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie płynuW rondelku podgrzej mleko z cukrem, skórką z cytryny lub pomarańczy i laską cynamonu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na chwilę, aby mleko nabrało aromatu. Usuń laskę cynamonu i skórkę cytryny.
  2. Moczenie chlebaKromki chleba ułóż w naczyniu i polej je mleczną mieszanką. W głębokim talerzu rozkłóć jajka i obtocz w nich kromki pieczywa.
  3. Smażenie chlebaNa patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Kładź kromki chleba i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złocisty kolor. Kromki chleba zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówki: Słodka przekąska z chleba najlepiej smakuje podana na ciepło. Przed podaniem można ją oprószyć cukrem pudrem i mielonym cynamonem.

Inna wersja słodkiej przekąski

Hiszpańskie tosty na słodką przekąskę zwykle się namacza i smaży. Można też jednak wykorzystać tu piekarnik. Tosty należy polać masą składającą się z mleka, cukru i jajek i całość wstawić na kilkanaście minut do gorącego piekarnika. Pieczywo powinno się zrumienić z wierzchu i pozostać miękkie w środku. W tym celu należy je piec w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.

Czytaj też:
Maczam chleb w jajku i smażę na złoty kolor. To proste danie smakuje fenomenalnie na słono i słodko
Czytaj też:
Tosty à la pizza hawajska są idealne na szybkie śniadanie. Kwadrans i gotowe!