Z dwóch tanich składników zrobisz genialną przekąskę na Halloween. Przepis jest bajecznie prosty

Z dwóch tanich składników zrobisz genialną przekąskę na Halloween. Przepis jest bajecznie prosty

Dodano: 
Mumie z kiełbasek i ciasta francuskiego
Mumie z kiełbasek i ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / New Africa
To kultowa przekąska na Halloween, a robi się ją łatwo i szybko. Do jej przyrządzenia warto zaangażować dzieci, bo już same przygotowania są dobrą zabawą.

Mowa o słynnych mumiach z kiełbasek i ciasta francuskiego. To przekąska, która wyjdzie nawet tym, którzy nie mają kulinarnych umiejętności, bo tu nic nie musi być zrobione idealnie. Cała filozofia polega na owinięciu kiełbasek paskami ciasta, a potem ich upieczeniu. Co więcej: mumie z kiełbasek sprawdzą się zarówno na przyjęciach dla dzieci, jak i na halloweenowych imprezach w gronie dorosłych.

Jak zrobić mumie z kiełbasek na Halloween?

Do przygotowania mumii najlepiej wykorzystać parówki, serdelki lub inne mniejsze kiełbaski (mumie nie powinny być za grube, ale też nie mogą być cieniutkie niczym kabanosy). Owijanie ciasta to dobra zabawa, warto też przy tym pamiętać, aby końcówkę każdego paska skleić z resztą ciasta, aby podczas pieczenia ten jadalny bandaż się nie odwinął.

Przepis: Mumie z kiełbasek

Szybka przekąska na Halloween.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
321 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 10 kiełbasek

opcjonalnie:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mumiiCiasto francuskie pokrój na długie paski i owijaj nimi kiełbaski niczym mumie. Układaj kiełbaski na blasze. Aby ciasto było błyszczące, posmaruj je jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.
  2. Pieczenie mumiiPiecz mumie z kiełbasek ok. 20-25 minut w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta francuskiego.

Z czego zrobić oczy mumiom z kiełbasek?

Najprościej zrobić oczy, które będą jadalne. Wówczas można zrobić je z majonezu i keczupu, robiąc na upieczonych już kiełbaskach kropki z sosów dokładnie takie, jak na zdjęciu.

Ale nie jest to jedyna możliwość. Oczy można wyciąć w kiełbaskach (np. za pomocą słomki, która zrobi okrągłe otworki), można też wykorzystać przyprawy, które da się wbić w kiełbaski – np. goździki, czy kulki pieprzu. W takim przypadku trzeba jednak ostrzec gości, aby uważali na tego typu niespodzianki, dlatego naszym zdaniem opcja z majonezem jest najbezpieczniejsza. Jadalne i bezpieczne oczy można zrobić również z ziaren typu słonecznik czy dynia: wystarczy wbić je w kiełbaski.

Jak podawać mumie z kiełbasek?

Mumie z kiełbasek i ciasta francuskiego doskonale smakują podane z różnego rodzaju sosami. Aby była to przekąska w klimacie Halloween, najlepiej jeśli będzie to coś czerwonego, np. keczup lub inny sos na bazie pomidorów albo papryki.

Czytaj też:
Te szybkie mumie z ciasta francuskiego robię nie tylko na Halloween. Prosty przepis zaskakuje smakiem i wyglądem
Czytaj też:
Ta pizza to u mnie punkt obowiązkowy na Halloween. Robię ją szybko, a dzieci za nią szaleją