Proste w przygotowaniu i obłędnie pyszne danie jednogarnkowe to doskonały pomysł na obiad oraz obiadokolację. Moja rodzina ciągle prosi o udka kurczaka w kremowym sosie, w którym duszę nie tylko mięso, ale także ziemniaki.
Z czego robi się sos curry?
Indyjski sos curry jest pełen smaku. Bazę stanowią pomidory (można użyć pomidorów świeżych bez skórki i gniazd nasiennych, pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego lub passaty). Smak pomidorów wzbogaca cebula, czosnek, starty na tarce korzeń imbiru oraz pasta lub przyprawa curry. Sos curry można przygotować zarówno z żółtej, jak i czerwonej pasty curry, dopasowując stopień ostrości dania do indywidualnych preferencji.
Sekret smaku domowego sosu curry tkwi w idealnym połączeniu różnych przypraw, dzięki którym jest bardzo aromatyczny. Niezbędnym dodatkiem jest mleczko kokosowe, które łagodzi ostrość curry i sprawia, że sos zyskuje kremową konsystencję.
Jak przygotować kurczaka z ziemniakami w sosie curry?
Przygotowanie kurczaka z ziemniakami w sosie curry nie jest skomplikowane. Na samym początku oczyszczam udka z nadmiaru tłuszczu oraz skóry i obsmażam mięso oprószone solą i pieprzem na klarowanym maśle. Na tej samej patelni przesmażam cebulę, czosnek oraz przyprawy, a następnie dodaję pomidory i mleczko kokosowe.
Do gotującego się sosu wkładam podsmażone mięso oraz surowe ziemniaki. Zwróć uwagę na odmianę ziemniaków, które nie powinny zawierać dużo skrobi, bo szybko się rozgotują i rozpadną. Najlepsze do dań jednogarnkowych są ziemniaki sałatkowe typu kulinarnego A lub ziemniaki ogólnoużytkowe typu kulinarnego B.
Przepis: Kurczak z ziemniakami w sosie curry
Pyszne jednogarnkowe danie z soczystego udka i ziemniaków zanurzonych są w rozgrzewającym sosie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 712 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie udka kurczaka (ok. 200 g każde)
- 4 średnie ziemniaki
- 800 ml passaty pomidorowej
- 250 ml mleczka kokosowego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty curry
- 1 łyżka startego na tarce korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka młotkowanej kolendry
- 3 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaUdka kurczaka oczyść, umyj, osusz i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przygotuj dużą, głęboką patelnię lub rondel i obsmaż udka z obu stron na 1 łyżce klarowanego masła. Przełóż obsmażone mięso na talerz.
- Przygotowanie sosuW naczyniu po smażeniu mięsa rozgrzej pozostałe masło klarowane i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek, pastę curry, imbir, kmin rzymski, cynamon oraz kolendrę i smaż, aż przyprawy uwolnią aromat. Dodaj pomidory oraz mleczko kokosowe i doprowadź sos do wrzenia.
- Dodanie mięsa i duszenieW gotującym się sosie umieść udka kurczaka. Duś na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodanie ziemniakówDodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i duś, aż zmiękną. Gotowe danie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- DuszenieZiemniaki i mięso w sosie curry duszę do miękkości pod przykryciem. Można również wstawić potrawę do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).
Ciepłe danie serwuję z dodatkiem świeżych warzyw, np. sałatki z pomidorów, ogórków i zielonej sałaty. Przed podaniem możesz udekorować potrawę posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
Czytaj też:
Kurczak, dwa warzywa i ser. Ta obłędna zapiekanka to patent na obiad, który znika w kilka minutCzytaj też:
Nie pomidorowa, nie ogórkowa, a kartoflanka. Ta tania, pożywna zupa jest idealna na chłodne dni
