11 listopada to dzień, w którym wiele rodzin zasiada do wspólnego, odświętnego obiadu. Albo po prostu: chce pobyć razem i zjeść wspólny posiłek. Odświętny i wyjątkowy, wcale nie musi oznaczać, że pracochłonny i trudny. Nasz przepis na pieczonego kurczaka z ziemniakami i dynią to pomysł na szybki obiad z piekarnika. Twoja praca to nie więcej niż kwadrans.
Jak zrobić pieczonego kurczaka z ziemniakami i dynią?
Tu wszystko jest ekspresowe, dlatego składniki mieszamy z przyprawami razem – a właściwie jedną przyprawą. To gotowa mieszanka, czyli przyprawa do gyrosa. I tu od razu rada: jeśli nie przepadasz za tym smakiem, śmiało zmień przyprawę do gyrosa np. na mieszankę ziołową (doskonałe będą tu zioła prowansalskie) lub stwórz własną kompozycję (w bardzo prostej wersji np. z papryki słodkiej i ostrej).
Do przygotowania potrawy możesz wybrać dowolną dynię, ale podpowiadamy, że idealna będzie dynia hokkaido. To dynia, którą można piec i jeść razem ze skórką, a to oznacza mniej pracy przy przygotowaniach.
Wszystkie składniki pieczemy razem: najlepiej w naczyniu żaroodpornym. Całość warto w trakcie pieczenia spryskać wodą lub podlać odrobiną bulionu warzywnego czy drobiowego. Gotowe danie koniecznie posyp świeżą zielenią. To doda koloru i świeżości. Nasza propozycja to aromatyczna kolendra, ale może być też natka pietruszki czy drobno posiekany szczypiorek.
Przepis: Uda z kurczaka z ziemniakami i dynią
Prosty przepis na obiad z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 596 w każdej porcji
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 8 ziemniaków
- 1/2 dyni hokkaido
- 4 łyżki oliwy
- 1 przyprawa do gyrosa
- 1 pęczek kolendry
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki pokrój w łódeczki, dynię w plastry. Wrzuć udka, ziemniaki i dynię do jednego naczynia. Wsyp przyprawę, wlej oliwę i wszystko wymieszaj.
- PieczenieWyłóż wszystko na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po ok. 25 minutach można dodatkowo spryskać danie wodą. Gotowe danie posyp posiekaną kolendrą.
Jak podawać pieczone uda z kurczaka?
To danie nie potrzebuje już żadnych dodatków: z piekarnika wyciągasz gotowy obiad. Jeśli chcesz coś dołożyć, to mogą to być lekkie sosy na bazie jogurtu, np. sos czosnkowy, ziołowy czy sos limonkowy (do jogurtu dodaj odrobinę soku i skórkę otartą z limonki, łyżkę oliwy, sól i odrobinę płynnego miodu).
Czytaj też:
Na długi weekend zawsze robię to ciasto. Nikt nie kończy na jednym kawałkuCzytaj też:
Te mielone robię bez grama mięsa, a smakują jak prawdziwe. Soczyste, pełne białka i zdrowsze od oryginału
