Pulpety z kurczaka w aromatycznym sosie smakują obłędnie. To danie świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także na kolację, bo można je podawać z różnymi dodatkami.
Jakie mięso jest najlepsze na pulpety z kurczaka?
Na pulpety polecam zmielić udziec kurczaka bez kości i skóry. Mięso z udek ma nieco więcej tłuszczu niż pierś i bardziej wyrazisty smak. Jeżeli pulpety mają być dietetyczne, wówczas idealnie sprawdzi się jędrna pierś kurczaka, najlepiej z ekologicznego chowu. Mięso z hodowli intensywnych bywa poprzerastane tłuszczem, miękkie i galaretowate, więc po zmieleniu zamienia się w wodnistą masę. Doskonałym rozwiązaniem jest też połączenie mięsa z udźca i piersi kurczaka. Poniższy przepis można również wykorzystać do przygotowania pulpetów z indyka (wykorzystasz udziec bez kości i skóry oraz filet z piersi).
Jak zrobić pulpety z kurczaka w sosie maślankowym?
Przygotowanie pulpetów z kurczaka w sosie maślankowym jest bardzo proste. Zaczynam od zmielenia piersi z kurczaka (możesz wykorzystać mielone mięso drobiowe ze sklepu), a następnie dodaję do niej namoczoną w mleku bułkę, jajko i przyprawy. Z gotowej masy formuję małe kuleczki, które obsmażam na klarowanym maśle (pulpety można też ugotować na parze lub w bulionie, dzięki czemu danie będzie miało mniej kalorii). Podsmażone pulpety zalewam bulionem i gotuję do miękkości. W międzyczasie łączę maślankę z gęstym jogurtem naturalnym i hartuję ją bulionem z patelni. Bazę sosu wlewam na patelnię i krótko gotuję. Smak sosu wzbogacam cytryną i natką pietruszki.
Przepis: Pulpety z kurczaka w sosie maślankowym
Lekkie, miękkie klopsiki otulone kremowym sosem, w którym maślanka i cytryna nadają przyjemnej, orzeźwiającej nuty.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 447 w każdej porcji
Składniki
Na pulpety:
- 800 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 bułka kajzerka
- 1 średnie jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól i pieprz
Na sos:
- 200 ml bulionu drobiowego
- 300 ml maślanki
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Dodatkowo:
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cytryna
- natka pietruszki do dekoracji
- mleko do namoczenia kajzerki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy mięsnej na pulpetyBułkę kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Do zmielonego mięsa wbij jajko, dodaj zioła, odciśniętą kajzerkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrób masę mięsną dłonią i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wskazówka: do masy mięsnej można również dodać świeżą zieleninę np. koperek lub natkę pietruszki oraz odrobinę skórki z cytryny.
- Formowanie i smażenie pulpetówZ masy mięsnej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Oprósz mięso mąką i smaż na klarowanym maśle, aż pulpety się przyrumienią.
- Dodanie bulionuPodlej pulpety gorącym bulionem, dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmięknie.
- Przygotowanie sosu maślankowegoWymieszaj maślankę z gęstym jogurtem naturalnym (opcjonalnie kwaśną śmietaną 18%), dodaj nieco gorącego bulionu i wlej na patelnię. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Tuż przed końcem gotowania dodaj na patelnię pokrojoną w plasterki cytrynę. Dopraw danie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jak podawać pulpety z kurczaka w sosie maślankowym?
Pulpety z kurczaka w sosie maślankowym podaję na ciepło z różnymi dodatkami. Ich smak pasuje do gotowanych i pieczonych ziemniaków, różnego rodzaju kasz (np. kaszy gryczanej niepalonej, jęczmiennej i pęczak), białego, kolorowego i brązowego ryżu oraz świeżego pieczywa i grzanek. Przed podaniem posypuję mięso posiekaną natką pietruszki.
Czytaj też:
Najlepszą sałatkę z cukinii jadłem z Turcji. Lekka, aromatyczna i łatwa do zrobieniaCzytaj też:
Do kotlecików z kurczaka dorzucam jeden składnik. Znikają z talerzy nim się obejrzę