Delikatne pulpety z kurczaka w sekretnym sosie. Robię je w 30 minut i zawsze znikają z talerzy

Delikatne pulpety z kurczaka w sekretnym sosie. Robię je w 30 minut i zawsze znikają z talerzy

Dodano: 
Pulpety z kurczaka w sosie maślankowym
Pulpety z kurczaka w sosie maślankowym Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Pulpety w każdej postaci to smaczny pomysł na szybki, sycący obiad. Te z mojego przepisu są niezwykle delikatne i soczyste, a nietypowy sos nadaje im wyjątkowego charakteru.

Pulpety z kurczaka w aromatycznym sosie smakują obłędnie. To danie świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także na kolację, bo można je podawać z różnymi dodatkami.

Jakie mięso jest najlepsze na pulpety z kurczaka?

Na pulpety polecam zmielić udziec kurczaka bez kości i skóry. Mięso z udek ma nieco więcej tłuszczu niż pierś i bardziej wyrazisty smak. Jeżeli pulpety mają być dietetyczne, wówczas idealnie sprawdzi się jędrna pierś kurczaka, najlepiej z ekologicznego chowu. Mięso z hodowli intensywnych bywa poprzerastane tłuszczem, miękkie i galaretowate, więc po zmieleniu zamienia się w wodnistą masę. Doskonałym rozwiązaniem jest też połączenie mięsa z udźca i piersi kurczaka. Poniższy przepis można również wykorzystać do przygotowania pulpetów z indyka (wykorzystasz udziec bez kości i skóry oraz filet z piersi).

Jak zrobić pulpety z kurczaka w sosie maślankowym?

Przygotowanie pulpetów z kurczaka w sosie maślankowym jest bardzo proste. Zaczynam od zmielenia piersi z kurczaka (możesz wykorzystać mielone mięso drobiowe ze sklepu), a następnie dodaję do niej namoczoną w mleku bułkę, jajko i przyprawy. Z gotowej masy formuję małe kuleczki, które obsmażam na klarowanym maśle (pulpety można też ugotować na parze lub w bulionie, dzięki czemu danie będzie miało mniej kalorii). Podsmażone pulpety zalewam bulionem i gotuję do miękkości. W międzyczasie łączę maślankę z gęstym jogurtem naturalnym i hartuję ją bulionem z patelni. Bazę sosu wlewam na patelnię i krótko gotuję. Smak sosu wzbogacam cytryną i natką pietruszki.

Przepis: Pulpety z kurczaka w sosie maślankowym

Lekkie, miękkie klopsiki otulone kremowym sosem, w którym maślanka i cytryna nadają przyjemnej, orzeźwiającej nuty.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
447 w każdej porcji

Składniki

Na pulpety:

  • 800 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 średnie jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 300 ml maślanki
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Dodatkowo:

  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki do dekoracji
  • mleko do namoczenia kajzerki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy mięsnej na pulpetyBułkę kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Do zmielonego mięsa wbij jajko, dodaj zioła, odciśniętą kajzerkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrób masę mięsną dłonią i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wskazówka: do masy mięsnej można również dodać świeżą zieleninę np. koperek lub natkę pietruszki oraz odrobinę skórki z cytryny.
  2. Formowanie i smażenie pulpetówZ masy mięsnej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Oprósz mięso mąką i smaż na klarowanym maśle, aż pulpety się przyrumienią.
  3. Dodanie bulionuPodlej pulpety gorącym bulionem, dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmięknie.
  4. Przygotowanie sosu maślankowegoWymieszaj maślankę z gęstym jogurtem naturalnym (opcjonalnie kwaśną śmietaną 18%), dodaj nieco gorącego bulionu i wlej na patelnię. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Tuż przed końcem gotowania dodaj na patelnię pokrojoną w plasterki cytrynę. Dopraw danie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jak podawać pulpety z kurczaka w sosie maślankowym?

Pulpety z kurczaka w sosie maślankowym podaję na ciepło z różnymi dodatkami. Ich smak pasuje do gotowanych i pieczonych ziemniaków, różnego rodzaju kasz (np. kaszy gryczanej niepalonej, jęczmiennej i pęczak), białego, kolorowego i brązowego ryżu oraz świeżego pieczywa i grzanek. Przed podaniem posypuję mięso posiekaną natką pietruszki.

Czytaj też:
Najlepszą sałatkę z cukinii jadłem z Turcji. Lekka, aromatyczna i łatwa do zrobienia
Czytaj też:
Do kotlecików z kurczaka dorzucam jeden składnik. Znikają z talerzy nim się obejrzę