Ten aromatyczny, tani obiad mogłabym jeść codziennie. 25 minut i podaję na stół

Ten aromatyczny, tani obiad mogłabym jeść codziennie. 25 minut i podaję na stół

Dodano: 
Makaron z grzybami
Makaron z grzybami Źródło: Shutterstock / pbd Studio
Kocham makaron i przyrządzane z niego dania. Szczególnie gdy są tak proste do przygotowania i tak smaczne, jak to danie. Wielka w tym zasługa jesiennego dodatku, który można przynieść do domu ze spaceru. Jego smak wart jest lekkiego wysiłku!

Makaron z sosem bolognese, makaron carbonara czy makaron z sosem pomidorowym to ulubione, szybkie dania mojej rodziny. Jesienią co roku dołącza do nich to aromatyczne danie, które robię z kilku tanich składników. Wśród nich są leśne grzyby – składnik, który można kupić albo przynieść ze spaceru.

Jakie leśne grzyby są najlepsze na sos?

Podobny sos można zrobić z pieczarek, ale nie ma się co oszukiwać – to nie ten sam aromat. Sos przygotowany z grzybów leśnych po prostu zachwyca smakiem. Najlepiej przeznaczyć na niego podgrzybki lub prawdziwki. Dobrze też jednak sprawdzą się maślaki i koźlaki. Niektórzy sięgają po kurki, ale jak dla mnie są za mało wyraziste w smaku.

Jak zrobić aromatyczny makaron na obiad?

Przygotowanie tego aromatycznego dania z makaronem jest proste i nie zajmie wam wiele czasu. Wystarczy nastawić makaron, a w tym czasie zająć się przyrządzeniem sosu grzybowego. Najpierw podsmażam jednak cebulę, która dodaje grzybom przyjemnego smaku. Gdy się zeszkli, na patelnię wsypuję pokrojone grzyby. Podsmażam je, aż puszczą wodę i lekko się przyrumienią.

Teraz wystarczy wlać trochę śmietanki, całość doprawić solą i pieprzem i gotować na średnim ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie na patelnię wsypuję ugotowany makaron, całość mieszam i nakładam na talerze.

Przepis: Makaron z leśnymi grzybami

Aromatyczne, proste danie obiadowe z makaronem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
630 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu (np. pappardelle, tagliatelle, penne)
  • 400-500 g świeżych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki startego sera do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuNastaw makaron. Grzyby pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone grzyby, przesmaż je, aż puszczą sok i lekko się przyrumienią. Dodaj wtedy śmietankę, trochę soli i pieprzu i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  2. Serwowanie daniaMakaron odcedź, dodaj do grzybów na patelni, wymieszaj. Potrawę rozłóż na talerze, posyp posiekaną natką i startym serem.

Wskazówka: Pamiętajcie, że najlepszym tłuszczem do smażenia grzybów jest masło. Nic tak nie podbije ich smaku!

Czym można dosmaczyć grzyby?

Jeśli chcecie, by sos grzybowy miał wyjątkowo głęboki smak, możecie do niego dorzucić różne dodatki. Smak grzybów świetnie podbiją świeże zioła, np. tymianek, natka pietruszki. Dobrym pomysłem jest też dodanie posiekanego ząbka czosnku, listka laurowego czy 2-3 ziaren ziela angielskiego.

Czytaj też:
Wszystko wrzucam na jedną patelnię. Ten genialny, pożywny obiad robię bez wysiłku
Czytaj też:
Zapiekany makaron z mięsem i serem. To danie jest idealne na obiad i kolację