Kawałki kurczaka duszę w aromatycznym sosie. Robię go z kilku warzyw i przypraw

Kawałki kurczaka duszę w aromatycznym sosie. Robię go z kilku warzyw i przypraw

Dodano: 
Duszony kurczak
Duszony kurczak Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Jeśli zwykle pieczecie kurczaka, spróbujcie tego duszonego. Za sprawą kilku zdrowych, aromatycznych dodatków zamienia się w niezwykle smaczne danie. Możecie je podać na kilka sposobów.

W tygodniu zwykle sięgam po filet z piersi kurczaka, bo przyrządza się go bardzo szybko. Za to w weekend, gdy mam trochę więcej czasu, chętnie odkrywam nowe smaki. I tak ostatnio przyrządziłam kurczaka duszonego w aromatycznym sosie. Wyszedł nieziemsko dobry – pełen smaku, mięciutki i soczysty. Naprawdę warto przetestować ten przepis.

Kilka słów o duszeniu kurczaka

Do duszenia można przeznaczyć tuszkę kurczaka podzieloną na porcje, czyli elementy. Można też wybrać same uda, pałki czy ćwiartki kurczaka. Bardziej tłuste kawałki kurczaka lepiej nadają się do duszenia, niż chuda pierś.

Porcje kurczaka przeznaczone do duszenia trzeba najpierw oprószyć przyprawami, a potem obsmażyć. Dzięki temu mięso nabierze przyjemnego smaku i zachowa więcej soków po obróbce termicznej.

Kurczak ma delikatne mięso, które nie wymaga długiego duszenia. Około 30-40 minut w zupełności mu wystarczy. Co więcej, zbyt długie duszenie sprawi, że mięso straci przyjemną soczystość i zacznie się nieapetycznie rozpadać.

Jak zrobić kurczaka duszonego w aromatycznym sosie?

Przygotowanie kurczaka duszonego w aromatycznym sosie zaczynam od obsmażenia mięsa. Potem dorzucam do niego kilka warzyw. Najpierw je podsmażam, a potem duszę do czasu, aż zrobią się miękkie i zaczną się rozpadać. Do sosu dodaję też aromatyczne przyprawy. Dzięki temu sos jest zawiesisty i pełen smaku.

Przepis: Kurczak duszony w aromatycznym sosie

Kawałki kurczaka duszone w sosie warzywnym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
365 w każdej porcji

Składniki

  • 4 uda kurczaka albo 8 pałek
  • 2 cebule
  • 3-4 duże pomidory
  • 2 kolorowe papryki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie kurczakaKurczaka oczyść, opłucz, osusz. Oprósz solą i pieprzem. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej, podsmaż kawałki kurczaka na złoto z każdej strony.
  2. Dodawanie warzywDo kurczaka dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż razem, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone pomidory i paprykę, duś pod przykryciem ok. 20 minut, aż kurczak będzie miękki.
  3. Doprawianie sosuDo mięsa dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę, ostrą paprykę, sól i pieprz. Duś jeszcze 10 minut bez przykrycia, by sos lekko odparował i zgęstniał. Przed podaniem całość posyp posiekaną natką.

Jak podać kurczaka duszonego w sosie?

Kurczaka duszonego w sosie można podać z różnymi dodatkami. Ja zwykle stawiam na ryż ugotowany na sypko. Jednak bardzo dobrze sprawdzą się też: kuskus, kasza bulgur czy ziemniaki.

Warto dodać, że potrawa ta doskonale nadaje się do odgrzewania. Co więcej, następnego dnia smakuje nawet lepiej, bo gdy składniki się przegryzą, całe danie ma wyrównany smak.

Czytaj też:
Wrzucam do brytfanny trzy składniki i po godzinie wyciągam gotowe danie. Ten obiad robi się sam
Czytaj też:
Mój kurczak w kremowym sosie znika w mgnieniu oka. To danie poprawia humor całej rodzinie

Źródło: smaki.pl