Jakie surówki lubicie najbardziej? U mnie liczą się tylko te chrupiące i dość wyraźne. Takie bowiem najbardziej smakują mojej rodzinie. To właśnie dlatego dość często sięgam po pora, którego smak najlepiej jest przełamać słodkawymi dodatkami. Tym razem sięgnęłam po klasyczne i dobrze znane. Efekt był apetyczny i przepyszny.
Słodkie dodatki do surówek
Do niektórych surówek doskonale pasują słodkie dodatki. Oczywiście nie mam tu na myśli czekolady, tylko słodkawe warzywa i owoce. Jeśli chodzi o warzywa, to słodkie nuty smakowe mają: marchewka, burak, dynia, seler korzeniowy, kukurydza. Wybór owoców jest o wiele większy, jednak do surówek najlepiej będą pasować, np.: jabłko, gruszka, śliwki, ananas, brzoskwinie, mango, truskawki.
Jak zrobić słodko-pikantną surówkę z porem?
Do tej surówki dodaję dwa słodkawe dodatki, które świetnie przełamują ostrawy smak pora. Są to tarta marchewka i pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Oczywiście można też dorzucić inne dodatki, np. suszone rodzynki lub żurawinę, natkę pietruszki albo koperek. W surówce dużo zmienia sos, który z jednej strony jest lekki, z drugiej pełen smaku. Robię go z oliwy z oliwek, musztardy i soku z cytryny. Można też dodać odrobinę miodu lub cukru, jednak przy słodkich dodatkach nie jest to konieczne.
Przepis: Słodko-pikantna surówka z porem
Aromatyczny dodatek do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 95 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości por (jaśniejsza część)
- 1 duże słodkie jabłko
- 1 marchewka
- szczypiorek
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówPor dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie talarki. Jabłko umyj, wytrzyj, pokrój w półplasterki, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Marchewkę obierz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliwy, musztardy i soku z cytryny przygotuj sos, polej nim surówkę, wymieszaj.
Jak przechowywać surówkę z porem?
Surówka z porem najlepiej smakuje świeżo przygotowana, ewentualnie po półgodzinnym schłodzeniu. Wtedy składniki zachowują chrupkość i soczystość. Jeśli jednak zostanie wam trochę surówki z obiadu, przełóżcie ją do zamykanego pojemnika i wstawcie do lodówki. Starajcie się ją zjeść jak najszybciej, nawet jako dodatek do kanapek. Surówki z porem lepiej nie trzymać dłużej niż dobę w lodówce, bo składniki tracą na wartości odżywczej i robią się nieapetyczne.
Czytaj też:
Ścieram korzeń i dorzucam dwa dodatki. Ta chrupiąca surówka do obiadu zachwyca soczystościąCzytaj też:
Siekam por i dorzucam dwa produkty z puszki. Ta słodko-pikantna surówka powstaje w 10 minut