To jedna z najlepszych wersji piersi kurczaka, jaką znam. Farsz i aromatyczny plasterek dodają smaku

To jedna z najlepszych wersji piersi kurczaka, jaką znam. Farsz i aromatyczny plasterek dodają smaku

Dodano: 
Kieszonki z kurczaka
Kieszonki z kurczaka Źródło: Shutterstock / Shebeko
Dziś mam dla was kolejną propozycję na danie z piersi kurczaka. Jest niezwykle aromatyczne i soczyste, a to wszystko dzięki dwóm dodatkom. Muszę przyznać, że nie jadłam jeszcze lepszej wersji tego delikatnego mięsa.

Filet z piersi kurczaka często gości na moim stole. To dlatego, że ma wiele zalet. Jest delikatny, ma neutralny smak i szybko można go przyrządzić. Nie bez znaczenia jest też jego przystępna cena. By zamienić to mięso w pyszne danie, nie trzeba dużo. Ja dorzuciłam tylko dwa dodatki, a wszyscy nie mogli się nachwalić.

Jak nadziać pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka to jednolity, dość gruby kawałek mięsa, który można nadziać na wiele sposobów. Bardzo prostą formą są kieszonki. By je przygotować, każdą pojedynczą pierś wystarczy naciąć głęboko z jednej strony. Można ją naciąć z dłuższego lub węższego boku. W przypadku kremowego farszu, nacięcie od węższej strony jest lepszym wyborem. Długość nacięcia jest bowiem krótsza, więc łatwiej ją spiąć. Jest natomiast wystarczająco duża, by wcisnąć do środka farsz.

Pierś z kurczaka można też rozkroić na dwa płaty i lekko rozbić. Potem wystarczy posmarować je farszem albo położyć słupki warzyw i całość zwinąć w dość ścisłe roladki. Tu jednak trzeba używać dość stabilnych farszów, bo zbyt wodniste mogą wypłynąć w czasie obróbki termicznej.

Jak zrobić aromatyczne kieszonki z kurczaka?

Aromatyczne kieszonki z kurczaka robię dość prosto i szybko. Nacinam tylko z jednej strony każdą pierś kurczaka. Nacięcie powinno być dość głębokie, by farsz miał okazję wniknąć w jak największą część mięsa. A farszem jest masło z dodatkiem czosnku i natki pietruszki. Po nadzianiu i spięciu wykałaczkami każdą pierś zawijam plasterkiem wędzonego boczku. Potem piersi rumienię na patelni i dopiekam w piekarniku.

Przepis: Kieszonki z kurczaka

Aromatyczne kieszonki z piersi kurczaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 8 łyżeczek masła
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka opłucz, osusz. Każdą natnij głęboko z węższej strony. Mięso oprósz solą i pieprzem, również w środku. Masło rozetrzyj ze zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną natka.
  2. Nadziewanie kieszonekWe wnętrzu każdej kieszonki umieść 2 łyżeczki masła. Nacięcie dokładnie zepnij 1-2 wykałaczkami. Każdą kieszonkę owiń plasterkiem wędzonego boczku.
  3. Smażenie i pieczeniePrzygotowane kieszonki obsmaż na patelni z olejem. Potem przełóż je do naczynia żaroodpornego, przykryj, wstaw na ok. 20-25 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podać aromatyczne kieszonki z kurczaka?

Aromatyczne kieszonki z kurczaka można podać na wiele sposobów. Doskonale będą smakować podane z pieczonymi lub gotowanym ziemniakami. Można też zaserwować je z ryżem ugotowanym na sypko. Do roladek można też podać lekki sos np. jogurtowo-czosnkowy, a także sałatę z dodatkami albo lekką surówkę.

Czytaj też:
Moja mama miała na kurczaka sekretny sposób. Byłem zaskoczony, że to takie proste
Czytaj też:
Do pałek z kurczaka dorzuć sezonowy owoc. Prosty obiad z piekarnika, a wygląda jak z restauracji