Resztki rosołu i gotowany kurczak to doskonała baza kremowej, aromatycznej zupy, którą dzięki dodatkom można dopasować do pory roku. Latem często przygotowuję kremową zupę z kurczakiem, zabieloną śmietanką oraz wzbogaconą porcją warzyw m.in. listkami szpinaku i ostrą papryką.
Jak przygotować kremową zupę z kurczakiem?
Poniższy przepis nie uwzględnia wielu dodatków, więc zupa zalicza się do kategorii ekspresowych dań, które można przygotować bez żadnego wysiłku. Wystarczy obrać mięso i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć dodatki, zalać rosołem, zabielić i przyprawić. Po 25-30 minutach można cieszyć się smakiem pysznego i bardzo pożywnego posiłku.
Wskazówka: jeżeli lubisz zupy kremy, to polecam zblendować warzywa z rosołu z niewielką ilością mięsa i dodać do zupy, dzięki czemu zyska gęstą konsystencję.
Smak zupy wzbogacam cebulą podsmażoną z czosnkiem oraz papryczką chili. Gdy zupa jest gorąca, dodaję liście szpinaku i czekam, aż zmiękną. Na koniec dodaję śmietankę i wrzucam mięso, żeby się zagrzało.
Przepis: Kremowa zupa z kurczakiem
Delikatne mięso kurczaka zanurzone jest w jedwabistym, śmietanowym płynie z nutą czosnku i ziołowego pieprzu. Wartości daniu dodają liście szpinaku.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 429 w każdej porcji
Składniki
- tuszka kurczaka z rosołu
- 700 ml rosołu
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMięso oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj (zupa wyjdzie mniej pikantna, jeżeli usuniesz pestki przed krojeniem chili). Ostrą paprykę możesz zastąpić kolorową papryką słodką. Szpinak przebierz i umyj.
- SmażenieW garnku rozgrzej klarowane masło. Podsmaż cebulę razem z czosnkiem i papryczką chili (ilość wedle uznania).
- GotowanieZalej podsmażone warzywa rosołem i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy rosół będzie gorący, dodaj szpinak i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie.
- Zabielanie i dodanie kurczakaZahartuj śmietankę gorącą zupą i dodaj do garnka. Gotuj, aż zupa lekko zgęstnieje, dodaj kurczaka i podgrzewaj 2 minuty. Na koniec dopraw danie kurkumą, pieprzem ziołowym oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym lub kolorowym.
Kremowa zupa z kurczakiem doskonale smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, grzanek czosnkowych i chrupiących tostów. Można ją również serwować z makaronem lub ryżem. Danie wyśmienicie smakuje posypane natką pietruszki lub kolendry.
Opcjonalne dodatki do kremowej zupy z kurczakiem
Smak zupy możesz podbić, dodając np. różyczki brokuła, różyczki kalafiora, żółtą i zieloną fasolkę szparagową, kukurydzę, fasolę z puszki, cukinię, pora, selera naciowego, jarmuż. Miękkie warzywa wystarczy gotować 5-10 minut. Inne dodatki do kremowej zupy to np. podsmażony boczek, pokrojone w kostkę ziemniaki, świeże i suszone zioła m.in. tymianek, oregano, rozmaryn, a także aromatyczne przyprawy, dzięki którym można całkiem zmienić smak potrawy np. mieszanka przypraw do potraw kuchni chińskiej, przyprawa curry, sos sojowy, przyprawa pięciu smaków, przyprawa siedmiu smaków.
Czytaj też:
Z kilku składników robię pyszną i lekką zupę na płaski brzuch. Zdrowo, szybko i sycącoCzytaj też:
Koleżanka zdradziła mi, jak doprawia rosół. Teraz ta klasyczna zupa idealnie wpisuje się w letni klimat