Tak faszeruję kurczaka, że goście są pewni: to danie z włoskiej restauracji

Tak faszeruję kurczaka, że goście są pewni: to danie z włoskiej restauracji

Dodano: 
Pierś kurczaka faszerowana caprese
Pierś kurczaka faszerowana caprese Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Lubisz sałatkę caprese? Jeżeli tak, to koniecznie wypróbuj mój przepis na pierś kurczaka z farszem inspirowanym słoneczną Italią. Idealny pomysł na obiad, który zaskakuje smakiem.

Często szukam inspiracji w klasycznych, sprawdzonych połączeniach. Jednym z moich ulubionych odkryć jest pierś kurczaka faszerowana caprese. To danie, które łączy delikatny drób z pomidorami, serem mozzarella, świeżą bazylią oraz podbijającymi smak mięsa i farszu przyprawami.

Jak zrobić pierś kurczaka faszerowaną caprese?

Włoska sałatka caprese to idealny pomysł na lekką, pełną smaku przekąskę lub przystawkę. W połączeniu z mięsem tworzy aromatyczne i sycące danie główne, idealne na co dzień i na specjalne okazje. Delikatna pierś kurczaka po wypełnieniu nadzieniem i upieczeniu staje się soczysta i rozpływa się w ustach. Ponadto zyskuje bardzo apetyczny wygląd.

Przygotowanie pysznego i efektownego dania do pieczenia zajmuje zaledwie 10 minut. Pierś kurczaka oczyszczam z błon i chrząstek, myję i starannie osuszam. Następnie robię w każdym kawałku mięsa głęboką kieszonkę. Oprószam mięso przyprawami i odkładam na czas przygotowania składników farszu, które wystarczy jedynie pokroić. W kieszonce układam plastry mozzarelli i soczystych pomidorów malinowych (możesz zastąpić suszonymi pomidorami) oraz listki bazylii. Przekładam mięso do naczynia żaroodpornego oraz skrapiam mieszanką octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Wokół mięsa układam pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i wstawiam naczynie do piekarnika. Po około 30 minutach pieczenia pyszne danie jest gotowe do podawania.

Przepis: Pierś kurczaka faszerowana caprese

Soczyste mięso z aksamitnym, ciągnącym się serem i pomidorami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
369 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kolorowego czosnku
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 2 kulki sera mozzarella
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 2 gałązki bazylii

Dodatkowo:

  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Każdą pierś natnij, tworząc głęboką kieszonkę na nadzienie. Wymieszaj przyprawy (możesz lekko utrzeć je w moździerzu) i oprósz mięso z obu stron oraz wewnątrz.
  2. Przygotowanie składników farszuPomidory i mozzarellę pokrój w niezbyt grube plasterki lub półplasterki. Listki bazylii oddziel od łodyżek.
  3. WykonanieW zrobionych w mięsie kieszonkach ułóż pomidory, mozzarellę i listki bazylii. Skrop mięso oliwą z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego. Jeżeli nadzienie wypada, to zepnij mięso wykałaczkami. W międzyczasie pokrój dodatkowe pomidory w ćwiartki (możesz zastąpić pomidory malinowe pomidorkami koktajlowymi lub suszonymi pomidorami w zalewie z oliwy z oliwek). Wskazówka: składniki farszu możesz również wykorzystać podczas przygotowywania roladek z piersi kurczaka, indyka lub schabu.
  4. PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Podczas pieczenia możesz polewać mięso z wierzchu powstającym w naczyniu sosem własnym.

Wskazówka: zanim wyłączysz piekarnik, sprawdź, czy mięso jest dobrze wypieczone w środku (czas pieczenia jest orientacyjny i zależy m.in. od grubości piersi kurczaka oraz rodzaju piekarnika).

Z czym podawać pierś kurczaka faszerowaną caprese?

Aromatyczne, soczyste mięso podaję na ciepło. Serwuję je z m.in.:

  • pieczonymi i gotowanymi ziemniakami,
  • ryżem kolorowym i ryżem brązowym,
  • kaszą bulgur i kaszą jaglaną,
  • makaronem pszennym i makaronem pełnoziarnistym,
  • pieczywem.

Jako dodatek do mięsa podaję pomidory, polane sosem, który powstaje podczas pieczenia oraz świeże warzywa, np. sałatkę z rukoli, pomidorków koktajlowych i bazylii, skropioną oliwą z oliwek.

Czytaj też:
Nacinam pierś kurczaka i wciskam trzy składniki. To wymarzony, lekki obiad na lato
Czytaj też:
Zrobiłem piersi z kurczaka jak zwykle, ale jeden składnik zmienił wszystko. Musisz tego spróbować