Często szukam inspiracji w klasycznych, sprawdzonych połączeniach. Jednym z moich ulubionych odkryć jest pierś kurczaka faszerowana caprese. To danie, które łączy delikatny drób z pomidorami, serem mozzarella, świeżą bazylią oraz podbijającymi smak mięsa i farszu przyprawami.
Jak zrobić pierś kurczaka faszerowaną caprese?
Włoska sałatka caprese to idealny pomysł na lekką, pełną smaku przekąskę lub przystawkę. W połączeniu z mięsem tworzy aromatyczne i sycące danie główne, idealne na co dzień i na specjalne okazje. Delikatna pierś kurczaka po wypełnieniu nadzieniem i upieczeniu staje się soczysta i rozpływa się w ustach. Ponadto zyskuje bardzo apetyczny wygląd.
Przygotowanie pysznego i efektownego dania do pieczenia zajmuje zaledwie 10 minut. Pierś kurczaka oczyszczam z błon i chrząstek, myję i starannie osuszam. Następnie robię w każdym kawałku mięsa głęboką kieszonkę. Oprószam mięso przyprawami i odkładam na czas przygotowania składników farszu, które wystarczy jedynie pokroić. W kieszonce układam plastry mozzarelli i soczystych pomidorów malinowych (możesz zastąpić suszonymi pomidorami) oraz listki bazylii. Przekładam mięso do naczynia żaroodpornego oraz skrapiam mieszanką octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Wokół mięsa układam pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i wstawiam naczynie do piekarnika. Po około 30 minutach pieczenia pyszne danie jest gotowe do podawania.
Przepis: Pierś kurczaka faszerowana caprese
Soczyste mięso z aksamitnym, ciągnącym się serem i pomidorami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 369 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie piersi kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kolorowego czosnku
- sól i pieprz
Na farsz:
- 2 kulki sera mozzarella
- 2 średnie pomidory malinowe
- 2 gałązki bazylii
Dodatkowo:
- 2 średnie pomidory malinowe
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Każdą pierś natnij, tworząc głęboką kieszonkę na nadzienie. Wymieszaj przyprawy (możesz lekko utrzeć je w moździerzu) i oprósz mięso z obu stron oraz wewnątrz.
- Przygotowanie składników farszuPomidory i mozzarellę pokrój w niezbyt grube plasterki lub półplasterki. Listki bazylii oddziel od łodyżek.
- WykonanieW zrobionych w mięsie kieszonkach ułóż pomidory, mozzarellę i listki bazylii. Skrop mięso oliwą z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego. Jeżeli nadzienie wypada, to zepnij mięso wykałaczkami. W międzyczasie pokrój dodatkowe pomidory w ćwiartki (możesz zastąpić pomidory malinowe pomidorkami koktajlowymi lub suszonymi pomidorami w zalewie z oliwy z oliwek). Wskazówka: składniki farszu możesz również wykorzystać podczas przygotowywania roladek z piersi kurczaka, indyka lub schabu.
- PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Podczas pieczenia możesz polewać mięso z wierzchu powstającym w naczyniu sosem własnym.
Wskazówka: zanim wyłączysz piekarnik, sprawdź, czy mięso jest dobrze wypieczone w środku (czas pieczenia jest orientacyjny i zależy m.in. od grubości piersi kurczaka oraz rodzaju piekarnika).
Z czym podawać pierś kurczaka faszerowaną caprese?
Aromatyczne, soczyste mięso podaję na ciepło. Serwuję je z m.in.:
- pieczonymi i gotowanymi ziemniakami,
- ryżem kolorowym i ryżem brązowym,
- kaszą bulgur i kaszą jaglaną,
- makaronem pszennym i makaronem pełnoziarnistym,
- pieczywem.
Jako dodatek do mięsa podaję pomidory, polane sosem, który powstaje podczas pieczenia oraz świeże warzywa, np. sałatkę z rukoli, pomidorków koktajlowych i bazylii, skropioną oliwą z oliwek.
Czytaj też:
Nacinam pierś kurczaka i wciskam trzy składniki. To wymarzony, lekki obiad na latoCzytaj też:
Zrobiłem piersi z kurczaka jak zwykle, ale jeden składnik zmienił wszystko. Musisz tego spróbować