Te kotlety są tańsze i smaczniejsze niż mięsne. Moja rodzina ciągle się o nie dopomina

Te kotlety są tańsze i smaczniejsze niż mięsne. Moja rodzina ciągle się o nie dopomina

Dodano: 
Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne Źródło: Shutterstock / Lartos_82
Obiad nie musi oznaczać porcji mięsa na talerzu. Te kotlety to tylko jeden z dowodów. Są niezwykle smaczne, a robi się je szybko i łatwo. Moja rodzina dawno je pokochała i często się o nie dopomina.

Słowo „kotlet” kojarzy się z mięsem, ale tak naprawdę można go przygotować z różnych składników. Dziś zapraszam was na pożywne, tanie i bardzo smaczne kotlety jajeczne. Jeśli jeszcze ich nie jedliście, koniecznie spróbujcie. Wychodzą przepyszne – chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, czyli dokładnie takie, jak wszyscy lubią.

Jak przygotować jajka na kotlety?

Podstawą kotletów jajecznych są jaja ugotowane na twardo. Trzeba je ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w dość drobną kostkę. Można je też zetrzeć na dużych oczkach tarki lub rozgnieść drobnym tłuczkiem. By rozdrobnione jajka połączyć w jedną całość trzeba użyć też jajek surowych. W sumie na 4-5 gotowanych jajek wystarczy jedno jajko surowe.

Jak zrobić pożywne kotlety jajeczne?

Kotlety jajeczne składają się nie tylko z samych jaj. Ważne są w nich też dodatki. Jednym z nich jest podsmażona cebulka, która dodaje smaku. Z kolei tarta bułka sprawia, że masy jest więcej i jest ona pulchna. Do masy na kotlety dodaję także posiekany szczypiorek. Sprawia on, że kotlety nabierają wyrazistego smaku, a także apetycznego wyglądu. Z przygotowanej masy formuje się następnie niewielkie kotleciki. Po obtoczeniu w tartej bułce, smaży się je na oleju na złoty kolor.

Przepis: Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem

Pożywne kotlety z gotowanych jajek i szczypiorku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
pol
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
365 w każdej porcji

Składniki

  • 10 jajek
  • 1 nieduża cebula
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, majeranek
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy8 jajek ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz, drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na łyżce tłuszczu, przestudź, dodaj do posiekanych jajek. Wbij też surowe jajka, dodaj połowę tartej bułki i posiekany szczypiorek. Wymieszaj masę, dopraw ją do smaku.
  2. Smażenie kotletówZ przygotowanej masy uformuj nieduże kotleciki. Obtocz je w tartej bułce, lekko ją dociśnij. Kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Wskazówka: Jeśli nie macie pod ręką szczypiorku, możecie go zastąpić posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Kotlety też wyjdą smaczne.

Jak podać kotlety jajeczne?

Kotlety jajeczne doskonale będą smakować z młodymi, gotowanymi ziemniakami. Można też jednak podać je z ugotowanym na sypko ryżem. Dobrym dodatkiem do takiego obiadu będzie sałatka z pomidorów i cebuli albo duszona, młoda marchewka. Świetnie też sprawdzi się sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych albo zielona sałata z dodatkami.

Czytaj też:
Do mięsa dorzucam dwa proste dodatki. Mielone wychodzą lekkie, orzeźwiające i pełne smaku
Czytaj też:
Te kotlety ziemniaczane znikają z talerzy. Sprawdź, co do nich dodaję zamiast samej cebuli