Słowo „kotlet” kojarzy się z mięsem, ale tak naprawdę można go przygotować z różnych składników. Dziś zapraszam was na pożywne, tanie i bardzo smaczne kotlety jajeczne. Jeśli jeszcze ich nie jedliście, koniecznie spróbujcie. Wychodzą przepyszne – chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, czyli dokładnie takie, jak wszyscy lubią.
Jak przygotować jajka na kotlety?
Podstawą kotletów jajecznych są jaja ugotowane na twardo. Trzeba je ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w dość drobną kostkę. Można je też zetrzeć na dużych oczkach tarki lub rozgnieść drobnym tłuczkiem. By rozdrobnione jajka połączyć w jedną całość trzeba użyć też jajek surowych. W sumie na 4-5 gotowanych jajek wystarczy jedno jajko surowe.
Jak zrobić pożywne kotlety jajeczne?
Kotlety jajeczne składają się nie tylko z samych jaj. Ważne są w nich też dodatki. Jednym z nich jest podsmażona cebulka, która dodaje smaku. Z kolei tarta bułka sprawia, że masy jest więcej i jest ona pulchna. Do masy na kotlety dodaję także posiekany szczypiorek. Sprawia on, że kotlety nabierają wyrazistego smaku, a także apetycznego wyglądu. Z przygotowanej masy formuje się następnie niewielkie kotleciki. Po obtoczeniu w tartej bułce, smaży się je na oleju na złoty kolor.
Przepis: Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem
Pożywne kotlety z gotowanych jajek i szczypiorku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- pol
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 365 w każdej porcji
Składniki
- 10 jajek
- 1 nieduża cebula
- 3/4 szklanki bułki tartej
- szczypiorek
- sól, pieprz, majeranek
- masło klarowane lub olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy8 jajek ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz, drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na łyżce tłuszczu, przestudź, dodaj do posiekanych jajek. Wbij też surowe jajka, dodaj połowę tartej bułki i posiekany szczypiorek. Wymieszaj masę, dopraw ją do smaku.
- Smażenie kotletówZ przygotowanej masy uformuj nieduże kotleciki. Obtocz je w tartej bułce, lekko ją dociśnij. Kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Wskazówka: Jeśli nie macie pod ręką szczypiorku, możecie go zastąpić posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Kotlety też wyjdą smaczne.
Jak podać kotlety jajeczne?
Kotlety jajeczne doskonale będą smakować z młodymi, gotowanymi ziemniakami. Można też jednak podać je z ugotowanym na sypko ryżem. Dobrym dodatkiem do takiego obiadu będzie sałatka z pomidorów i cebuli albo duszona, młoda marchewka. Świetnie też sprawdzi się sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych albo zielona sałata z dodatkami.
Czytaj też:
Do mięsa dorzucam dwa proste dodatki. Mielone wychodzą lekkie, orzeźwiające i pełne smakuCzytaj też:
Te kotlety ziemniaczane znikają z talerzy. Sprawdź, co do nich dodaję zamiast samej cebuli