Pałki z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs: nie są drogie, a do tego łatwo i szybko je się przyrządza. To mięso, które w kuchni daje wiele możliwości. Nasza propozycja to aromatyczny kurczak z patelni, lekko pikantny, z dodatkiem kolendry, czosnku i cebuli.
Jak zrobić pałki z kurczaka z patelni?
To przepis bardzo prosty, a zaczynamy od zamarynowania pałek z kurczaka (w razie potrzeby do marynaty można dodać więcej oliwy). Pałki można smażyć od razu, ale można je też przygotować wcześniej i wstawić zamarynowane do lodówki na 1-2 godziny – wówczas będą jeszcze smaczniejsze.
Do marynaty dodajemy ostrą paprykę. Jeśli lubisz bardzo pikantne dania, możesz dodać jej więcej. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zmniejsz ilość przyprawy lub całkowicie zastąp ją słodką papryką.
Rada: pod koniec smażenia, można mięso dodatkowo skropić odrobiną soku z limonki.
Na koniec mięso posypujemy świeżą kolendrą, która doskonale komponuje się z całym daniem. Jeśli jednak nie jesteś fanem kolendry, zastąp ją drobno posiekaną natką pietruszki, ta wersja będzie inna, ale równie smaczna.
Przepis: Aromatyczny kurczak z patelni
Pomysł na pałki z kurczaka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 461 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 4 gałązki kolendry
na marynatę:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z limonki
dodatkowo:
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsa i składnikówWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na marynatę, wrzuć pałki do jednej miski i wymieszaj z marynatą. Cebulę pokrój na ósemki, główkę czosnku przekrój w poprzek na pół, kolendrę posiekaj.
- Smażenie mięsaNa patelni rozgrzej oliwę i obsmaż pałki na złoto z każdej strony. Dorzuć na patelnię cebulę i czosnek, przykryj pokrywką i duś ok. 10 minut, po tym czasie przewróć mięso na drugą stronę i smaż do miękkości. Na koniec posyp wszystko świeżą kolendrą.
Z czym podawać kurczaka z patelni?
Kurczak z patelni z naszego przepisu to doskonałe mięso do obiadu. Można je serwować z różnymi dodatkami, ale szczególnie polecamy je z dodatkiem ryżu i surówek w stylu orientalnym (np. surówki z marchewki chili, kimchi czy surówek z białej kapusty).
Pałki z kurczaka w tej wersji dobrze smakują także z pieczonymi ziemniakami albo frytkami. W lżejszej wersji można je podawać be dodatku skrobiowego, a tylko z surówką. Doskonale pasują tu lekkie surówki na bazie kapusty pekińskiej, surówki z dodatkiem ogórków czy pomidorów. Do mięsa można również podać zimne sosy, np. jogurtowy z czosnkiem albo z ziołami.
Czytaj też:
Te kotlety ziemniaczane znikają z talerzy. Sprawdź, co do nich dodaję zamiast samej cebuliCzytaj też:
Trafiłem w smak mazurskiego lata. Soczyste medaliony z sosem pieczarkowym znikają w chwilę