Zrób tę zapiekankę ze spaghetti. Zachwyci bardziej niż klasyk z patelni i jest gotowa w 40 minut

Zrób tę zapiekankę ze spaghetti. Zachwyci bardziej niż klasyk z patelni i jest gotowa w 40 minut

Dodano: 
Wytrawne ciasto spaghetti
Wytrawne ciasto spaghetti Źródło: Shutterstock / photosimysia
Masz ochotę na coś innego niż zwykły makaron z sosem? Ta zapiekanka ze spaghetti to prawdziwe kulinarne odkrycie – sycąca, aromatyczna i gotowa w zaledwie 40 minut. Idealna na obiad z resztek, a zachwyci każdego. Przekonaj się sam.

Zapiekanka z makaronu spaghetti, która wygląda jak wytrawne ciasto, bije na głowę klasyczną wersję makaronu z różnymi dodatkami. Potrawa nie wymaga wiele pracy i można ją przygotować na wiele różnych sposobów, zużywając resztki produktów z lodówki oraz spiżarni.

Dlaczego warto przygotować wytrawne ciasto spaghetti?

Makaron spaghetti w formie ciasta zachwyca smakiem oraz zaskakuje wyglądem. Potrawa z dodatkiem aromatycznej szynki (opcjonalnie boczku, kiełbasy, mięsa mielonego, piersi z kurczaka lub indyka), kilku rodzajów sera, aromatycznych ziół i przypraw oraz delikatnej śmietanki rozpływa się w ustach. Danie możesz serwować z różnymi sosami. Ja podaję je skropione oliwą z oliwek oraz obficie posypane natką pietruszki.

Wytrawne ciasto spaghetti świetnie sprawdzi się jako codzienne i odświętne danie na obiad, przekąskę i kolację. Doskonale smakuje od razu po przygotowaniu oraz odgrzewane w piekarniku, na patelni i w kuchence mikrofalowej, więc warto przygotować większą porcję.

Jak zrobić zapiekankę spaghetti à la wytrawne ciasto?

U mnie bazą jest makaron spaghetti, ale możesz również użyć długich, niezbyt grubych wstążek. Przygotowuję tę potrawę z wysokiej jakości makaronem z pszenicy durum, dzięki czemu mam pewność, że podczas pieczenia makaron nie zamieni się w nieapetyczną papkę – mąka z pszenicy durum sprawia, że zachowuje sprężystość. Podgotowany, gorący makaron mieszam z dodatkami i przekładam do wysmarowanej masłem tortownicy (możesz również upiec potrawę w naczyniu żaroodpornym lub silikonowej formie w dowolnym kształcie).

Żeby danie nie wyszło suche, dodaję nieco śmietanki kremówki (możesz zastąpić ją śmietaną 12%) oraz lekkiego bulionu warzywnego. Płyn wlewam na patelnię z podsmażoną szynką, cebulą i czosnkiem, a następnie do gorącego sosu dodaję starty na tarce ser mozzarella, gouda i cheddar.

Przepis: Zapiekanka ze spaghetti

To wytrawne ciasto z makaronu jest wyjątkowo smaczne i zawsze robi wrażenie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
679 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g suchego makaronu spaghetti
  • 300 g wędzonej szynki
  • 150 g sera mozzarella
  • 100 g sera gouda
  • 100 g sera cheddar
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówSzynkę pokrój w kostkę lub paseczki. Sery zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Śmietankę kremówkę wymieszaj z bulionem.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodaj szynkę i smaż na małym ogniu, aż lekko się przyrumieni.
  3. Dodanie śmietanki z bulionemWlej na patelnię śmietankę z bulionem i gotuj na średnim ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Dopraw całość oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyłącz grzanie, dodaj starte sery i wymieszaj.
  4. Gotowanie makaronuMakaron spaghetti ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź i przełóż do garnka. Dodaj gorącą zawartość patelni i wymieszaj.
  5. PieczeniePrzełóż zawartość garnka do wysmarowanej masłem tortownicy i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Zapiekankę w postaci wytrawnego ciasta spaghetti podaję na ciepło. Wierzch potrawy dekoruję natką pietruszki.