Lasagne bez mięsa to idealna propozycja na sycący obiad lub kolację. Pełne smaku i aromatów danie przygotujesz do pieczenia w 30 minut. Zapewniam, że na jednej dokładce się nie skończy.
Jaki bezmięsny farsz do lasagne?
Lasagne bez mięsa można przygotować na kilka sposobów np. robiąc farsz z passaty lub pomidorów, cebuli, czosnku, marchewki i selera naciowego lub pomidorów, papryki, cebuli i cukinii. Taki farsz przypomina nieco smak tradycyjnego sosu do lasagne i świetnie komponuje się z różnego rodzaju serami żółtymi, serem feta i serem gorgonzola. Moja rodzina pokochała lasagne bez mięsa i pomidorów, które zachwycają smakiem nadzienia na bazie pieczarek, szpinaku oraz śmietanki kremówki, serka mascarpone i sera mozzarella. Lasagne w tej wersji nie wymagają dodawania kalorycznego sosu beszamelowego.
Jak zrobić lasagne bez mięsa?
Farsz do lasagne z poniższego przepisu nie wymaga wiele pracy oraz wydatków. Wystarczy podsmażyć cebulę, czosnek, pokrojone na plasterki pieczarki oraz dodać świeże liście szpinaku, a następnie zalać sosem i zagotować.
Robię lasagne z makaronem, który na 2-3 minuty wkładam do gotującej się na głębokiej patelni, lekko osolonej wody. Płaty makaronu wyjmuję szeroką łyżką cedzakową i odsączam na sitku. Makaron gotuję, gdy mam przygotowane nadzienie i od razu przekładam go do naczynia żaroodpornego.
Przepis: Lasagne z pieczarkami i szpinakiem
Lasagne bez mięsa to pyszne danie dla każdego.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 653 w każdej porcji
Składniki
- 600 g makaronu lasagne
Na farsz:
- 800 g pieczarek
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 200 g sera mozzarella w kostce
- 200 g sera mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 175 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Do wysmarowania formy:
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników farszuSzpinak umyj i odsącz z wody. Czosnek oraz cebulę obierz i drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plasterki. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Śmietankę kremówkę wymieszaj z serkiem mascarpone i bulionem.
- SmażenieNa głębokiej patelni lub w rondlu podgrzej masło i podsmaż pieczarki. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli. Na koniec dorzuć szpinak i smaż, często mieszając, aż zwiędnie. Wlej na patelnię śmietankę z bulionem i serem mascarpone. Gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie makaronu lasagneZagotuj wodę w płytkim rondlu lub na patelni i lekko ją posól. Wkładaj płaty makaronu małymi partiami i gotuj, aż nieco zmiękną. Ugotowany makaron odsącz na sitku.
- WykonanieNaczynie do zapiekania wysmaruj masłem (możesz też użyć oleju lub oliwy z oliwek). Naprzemiennie układaj płaty makaronu i nadzienie. Każdą warstwę posyp startą mozzarellą. Wierzch potrawy posmaruj cienką warstwą nadzienia i posyp serem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz lasagne przez 30 minut – wierzch potrawy powinien ładnie się przyrumienić.
Wskazówka: możesz również przygotować lasagne z surowym makaronem. Wówczas polecam zrobić nieco rzadsze nadzienie, żeby makaron mógł wchłonąć płyn i równomiernie zmiękł. Czas przygotowania potrawy z surowym makaronem trzeba nieco wydłużyć (czas pieczenia zależy od liczby makaronowych warstw). Najlepiej od czasu do czasu kontrolować stopień ugotowania makaronu, nakłuwając lasagne w kilku miejscach – gotowe płaty nie stawiają oporu podczas wbijania widelca.
Czytaj też:
Wlewam kilka łyżek tej mikstury. Pieczarki są rumiane, pachnące i nie puszczają ani kropli wodyCzytaj też:
Ta mięsno-warzywa przekąska otwiera u mnie sezon grillowy. Przygotujesz ją w 10 minut z 2 składników