Pierś kurczaka roluję z dwoma dodatkami. To danie obiadowe wychodzi soczyste i pełne smaku

Pierś kurczaka roluję z dwoma dodatkami. To danie obiadowe wychodzi soczyste i pełne smaku

Dodano: 
Roladki z kurczaka
Roladki z kurczaka Źródło: Shutterstock / apolonia
Pierś kurczaka daje nam nieskończone możliwości kulinarne. Można ją przygotować na wiele sposobów i za każdym razem smakuje doskonale. Dziś pomysł na proste roladki, do przyrządzenia których wystarczą dwa dodatki.

Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Przesądza o tym jej smak i delikatność, a także nieograniczone możliwości kulinarne. To mięso można bowiem przyrządzić na wiele sposobów, na dodatek szybko i za nieduże pieniądze. Jednym z pomysłów na pyszne danie obiadowe są soczyste roladki z dwoma dodatkami.

Jak przygotować pierś kurczaka, by była soczysta?

Pierś z kurczaka to delikatne mięso, które potrafi wyjść soczyste, ale bardzo łatwo je zepsuć. Nie znosi bowiem zbyt długiej obróbki termicznej. Zbyt długo smażona czy pieczona pierś staje się sucha, twarda i niesmaczna. Sytuację pogarsza fakt, że mięso to zawiera niewiele tłuszczu, który działa nawilżająco. Z tego powodu pierś z kurczaka warto łączyć z dodatkami, które zawierają nieco tłuszczu. Mogą to być różnego rodzaju sery czy plasterki boczku.

Jak zrobić soczyste roladki z piersi kurczaka?

Przygotowanie tych soczystych roladek z piersi kurczaka jest bardzo proste. Mięso wystarczy zamienić w cienkie płaty, posmarować je aromatyczną mieszanką z koprem i zrolować z kawałkami sera. Koperek doda orzeźwiającego smaku i zapachu, zaś mozzarella będzie chroniło mięso przed wysuszeniem. Uformowane roladki należy obsmażyć, a potem upiec.

Przepis: Soczyste roladki z piersi kurczaka

Pierś z kurczaka rolowana z koperkiem i serem mozzarella

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g sera mozzarella w kawałku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdą przekrój na dwa płaty, lekko rozbij je kuchennym młotkiem. Oprósz solą, pieprzem i papryką.
  2. Przygotowanie dodatkówKoperek opłucz, osusz, posiekaj. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Koperek wymieszaj z czosnkiem i sokiem z cytryny. Ser pokrój w słupki.
  3. Formowanie roladekKażdy płat mięsa posmaruj z jednej strony koperkiem z czosnkiem. Na jednym końcu płata połóż spory słupek sera i zwiń roladkę. W ten sam sposób przygotuj pozostałe roladki.
  4. Smażenie i pieczenie roladekPrzygotowane roladki zepnij wykałaczkami. Zrumień je na patelni z olejem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem, przykryj, piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Inna wersja soczystych roladek z piersi kurczaka

Do przygotowania soczystych roladek z piersi kurczaka można też wykorzystać nieco inne składniki. Gdy zamiast koperku użyjecie natki pietruszki, potrawa będzie miała delikatniejszy smak. Gdy zaś sięgniecie po listki bazylii, nabierze jeszcze intensywniejszego aromatu. Ser mozzarella możecie zaś zastąpić serem z niebieską pleśnią. Potrawa będzie miała wyrazisty smak.

Czytaj też:
Natnij pierś z kurczaka i wypełnij tym prostym farszem. Lepszego drobiu nie jadłem
Czytaj też:
Ten trik sprawia, że pierś z kurczaka rozpływa się w ustach. Tak dobrych kotletów jeszcze nie jadłem