Smażona ryba w cieście może być dodatkiem do obiadu, ale można ją też zaserwować na kolację. To danie proste do zrobienia i smaczne. Przywodzi na myśl wakacje nad morzem i rybkę z miejscowych smażalni. W naszym przepisie cichym bohaterem jest sos, który serwujemy z rybą. To limonkowy sos do ryby na bazie gęstego jogurtu greckiego. Zapisz ten przepis na później, bo taki sos można wykorzystać też do innych dań, ale o tym niżej.
Jak zrobić rybę smażoną w cieście?
Sam przepis na rybę to klasyczny przepis na rybę smażoną w cieście. To najprostsze ciasto, które – jeśli chcesz, możesz dodatkowo wzbogacać o ulubione przyprawy (np. zioła czy paprykę). W przepisie podajemy filety z dorsza, ale może to być też inna ryba, np. mintaj.
Kiedy ryba jest na patelni, możesz jednocześnie zacząć szykować sos. Najlepszy będzie tu gęsty jogurt grecki, ale może być też zwykły jogurt naturalny. Sekret tego sosu to dodatek limonki, zarówno otartej skórki, jak i soku, którym doprawia się jogurt. Sos jest orzeźwiający i delikatnie cytrusowy w smaku.
Przepis: Smażona ryba z sosem jogurtowym
Pomysł na rybę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 628 w każdej porcji
Składniki
- 4 filety z dorsza
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
na sos:
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 limonka
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie rybyW misce wymieszaj mąkę, jajko, mleko, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Filety osusz, dopraw i maczaj w cieście i kładź na patelnię. Smaż na złoto z obu stron.
- Robienie sosuZ limonki otrzyj skórkę, koperek posiekaj i wymieszaj wszystko z jogurtem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Sos podawaj z gorącą rybą.
Do czego wykorzystać sos jogurtowy z limonką?
Sos jogurtowy z limonką doskonale pasuje do każdej smażonej ryby (nie tylko w cieście), ale też do ryb pieczonych czy ryb z grilla. Można go jednak wykorzystać na wiele innych sposobów. Jest rewelacyjny jako dodatek do pieczonych ziemniaków (także batatów), dodatek do lekkich sałatek (świetnie sprawdzi się w sałatkach z dodatkiem ryby lub delikatnego mięsa drobiowego), wytrawnych placków, ale też jako sos kanapkowy. Do sosu, zamiast koperku (lub razem z nim), można też dodać inną zieleninę: szczególnie polecamy opcję z dodatkiem aromatycznej kolendry.
Czytaj też:
Zrobisz raz i przepadniesz! Ten placek z pieczarkami z piekarnika uratuje każdy wieczórCzytaj też:
To ekspresowa kolacja za grosze. Te sycące rolki są lepsze od zwykłych kanapek