Do ciasta na kopytka dodaję łyżkę popularnego produktu. Wychodzą o niebo lepsze od tradycyjnych

Do ciasta na kopytka dodaję łyżkę popularnego produktu. Wychodzą o niebo lepsze od tradycyjnych

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock / Michal Ludwiczak
Uwielbiam kluski. A już najbardziej te ziemniaczane. Najczęściej przygotowuję kopytka z ziemniaków, które zostały mi z poprzedniego dnia. Ostatnio wpadłam na genialny pomysł, jak je ulepszyć. Dodałam tylko łyżkę popularnego składnika.

Nie przepadam za ziemniakami, za to kluski ziemniaczane uwielbiam. To ze względu na ich smak i konsystencję. Szare, śląskie czy kopytka mogłabym jeść każdego dnia. Jednak najczęściej na moim stole goszczą te ostatnie. Robię je bowiem z gotowanych ziemniaków, które zostały mi z poprzedniego obiadu. To moim zdaniem najlepszy sposób na ich wykorzystanie.

Jak przygotować ziemniaki na kopytka?

Na kopytka przeznacza się ziemniaki gotowane. Można je ugotować specjalnie albo wykorzystać ziemniaki, które pozostały z obiadu. Pierwsza wersja ma tę zaletę, że ziemniaki na ciepło łatwiej jest rozgnieść np. przy pomocy praski czy tłuczka. Jednak przed przerobieniem na kluski muszą wystygnąć. Jeśli zaś korzystacie z ziemniaków z poprzedniego dnia i nie zostały wytłuczone, musicie to zrobić teraz. W tym celu najlepiej podgrzać je w kuchence mikrofalowej, a po rozdrobnieniu raz-dwa wystygną.

Jak zrobić kopytka z dodatkiem masła?

Przygotowanie kopytek maślanych jest niezmiernie proste. Masło najlepiej dodać do nich, gdy są jeszcze ciepłe, np. przed przepuszczeniem przez praskę. Dzięki temu oba składniki dobrze się połączą. Potem dodaje się do nich pozostałe składniki według tradycyjnego przepisu.

Przepis: Maślane kopytka

Delikatne, aksamitne kopytka z dodatkiem masła

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ziemniaków surowych lub ugotowanych
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówSurowe ziemniaki umyj, obierz, opłucz. Pokrój na kawałki, wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź je, osusz, dodaj masło, przepuść przez praskę. Jeśli masz ziemniaki gotowane z poprzedniego dnia, podgrzej je, dodaj masło i całość rozgnieć np. tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki wystudź.
  2. Przygotowanie ciastaWystudzone ziemniaki przełóż na stolnicę, zrób w nich wgłębienie. Wbij do niego rozmieszane jajko, dodaj mąkę. Składniki wymieszaj, a potem szybko zagnieć z nich gładkie ciasto.
  3. Formowanie i gotowanie kopytekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz i pokrój z ukosa na kluski. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, wrzuć kopytka, zamieszaj. Gotuj na średnim ogniu do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Gotuj jeszcze minutę, po czym wyjmij łyżką cedzakową na talerze.

Z czym podać kopytka maślane?

Kopytka maślane zachwycają delikatnością i aksamitnym smakiem. Są bardzo dobrym dodatkiem do dań obiadowych. Jednak mnie najlepiej smakują, gdy stanowią danie same w sobie. Wystarczy tylko, że okraszę je cebulką podsmażoną z kiełbasą. Oba składniki trzeba wcześniej rozdrobnić i smażyć na oleju, aż cebula zmięknie, a kiełbasa lekko się zrumieni. Kiełbasę można zastąpić boczkiem lub szynką. Oczywiście można też zrezygnować z mięsnego dodatku i okrasić kopytka jedynie zeszkloną cebulką. Bardzo dobrze będą też smakować polane tartą bułką zrumienioną na maśle.

Czytaj też:
Zostały ci ugotowane ziemniaki? Zrób z nich chrupiące placki z obłędnym farszem pieczarkowym
Czytaj też:
Leniwe z tym serkiem wychodzą nadzwyczaj delikatne. Zakochasz się w ich smaku