Kiełbasa pieczona z sosem pomidorowym to obiad, który zrobisz łatwo i szybko, a cała rodzina się nim naje. Masz tu i kiełbasę, i pyszny, prosty sos, którym sprawi, że całe danie wygląda i smakuje dobrze. To jednocześnie posiłek, który nie kosztuje wiele.
Jak zrobić kiełbasę pieczoną do obiadu?
Ten przepis na kiełbasę do obiadu to pieczone kiełbaski z prostym sosem pomidorowym. Aby go zrobić, wystarczy podsmażyć cebulkę i dodać do niej passatę pomidorową. Aby nadać całości nieco charakteru, dorzucamy do sosu jeszcze ostrą paprykę (jej ilość możesz dostosować do własnych preferencji). Jeśli chcesz, do sosu można dodać również czosnek lub ulubione zioła, np. suszone oregano.
Do przygotowania tego dania dobra będzie każda kiełbasa przeznaczona do smażenia, pieczenia czy na grilla. O takie kiełbasy można zapytać w sklepie z ladą mięsną. Dobrze się tu sprawdzi zwykła kiełbasa śląska lub inne kiełbasy, które mają większą zawartość tłuszczu (chodzi o to, aby tłuszcz lekko wytopił się podczas pieczenia).
Przepis: Kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym
Pomysł na kiełbasę do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 687 w każdej porcji
Składniki
- 4 kiełbasy śląskie
- 750 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKiełbasy ponacinaj. Jeśli są większe, możesz każdą przekroić na pół. Na patelni rozgrzej oliwę, cebulę posiekaj drobno i wrzuć na oliwę, smaż, aż się zeszkli, dodaj ostrą paprykę, zalej passatą, dopraw solą i pieprzem.
- Pieczenie kiełbasyKiełbaski ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz ok. 30-40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Jak podawać kiełbasę pieczoną?
Kiełbasa w tej wersji doskonale pasuje do ziemniaków w każdej postaci: z wody, pieczonych, smażonych na patelni, ale też frytek. Można ją także zaserwować z ryżem lub makaronem. W wersji jeszcze prostszej podaj kiełbasę z dobrą bułką czy kromką chleba.
Do takiego posiłku warto też dołożyć jakieś warzywa. Jeśli serwujesz pieczoną kiełbasę do obiadu, połóż na talerzu kiszone ogórki lub zrób surówkę z kiszonej kapusty. Będą tu też pasowały wszelkiego rodzaju pikle. Dobrze się też sprawdzą proste surówki na bazie kapusty pekińskiej np. z dodatkiem pomidorów albo ogórków kiszonych.
Czytaj też:
Kroję jabłko i dodaję jedno soczyste warzywo. Ta szybka surówka do obiadu to moje ostatnie odkrycieCzytaj też:
Kuroń przypomniał hit szkolnych stołówek. Jajka na obiad w tej wersji to majstersztyk