Genialne kiełbaski do obiadu zrobisz ekspresowo. Wystarczy kilka tanich dodatków

Genialne kiełbaski do obiadu zrobisz ekspresowo. Wystarczy kilka tanich dodatków

Dodano: 
Kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym
Kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym Źródło: Shutterstock / Jan Danek jdm.foto
Kiełbasa do obiadu to patent na posiłek smaczny, sycący i niedrogi. Najczęściej jest to kiełbasa smażona, ale my dziś proponujemy coś innego: pyszną kiełbasę pieczoną z sosem pomidorowym.

Kiełbasa pieczona z sosem pomidorowym to obiad, który zrobisz łatwo i szybko, a cała rodzina się nim naje. Masz tu i kiełbasę, i pyszny, prosty sos, którym sprawi, że całe danie wygląda i smakuje dobrze. To jednocześnie posiłek, który nie kosztuje wiele.

Jak zrobić kiełbasę pieczoną do obiadu?

Ten przepis na kiełbasę do obiadu to pieczone kiełbaski z prostym sosem pomidorowym. Aby go zrobić, wystarczy podsmażyć cebulkę i dodać do niej passatę pomidorową. Aby nadać całości nieco charakteru, dorzucamy do sosu jeszcze ostrą paprykę (jej ilość możesz dostosować do własnych preferencji). Jeśli chcesz, do sosu można dodać również czosnek lub ulubione zioła, np. suszone oregano.

Do przygotowania tego dania dobra będzie każda kiełbasa przeznaczona do smażenia, pieczenia czy na grilla. O takie kiełbasy można zapytać w sklepie z ladą mięsną. Dobrze się tu sprawdzi zwykła kiełbasa śląska lub inne kiełbasy, które mają większą zawartość tłuszczu (chodzi o to, aby tłuszcz lekko wytopił się podczas pieczenia).

Przepis: Kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym

Pomysł na kiełbasę do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
687 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kiełbasy śląskie
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKiełbasy ponacinaj. Jeśli są większe, możesz każdą przekroić na pół. Na patelni rozgrzej oliwę, cebulę posiekaj drobno i wrzuć na oliwę, smaż, aż się zeszkli, dodaj ostrą paprykę, zalej passatą, dopraw solą i pieprzem.
  2. Pieczenie kiełbasyKiełbaski ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz ok. 30-40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Jak podawać kiełbasę pieczoną?

Kiełbasa w tej wersji doskonale pasuje do ziemniaków w każdej postaci: z wody, pieczonych, smażonych na patelni, ale też frytek. Można ją także zaserwować z ryżem lub makaronem. W wersji jeszcze prostszej podaj kiełbasę z dobrą bułką czy kromką chleba.

Do takiego posiłku warto też dołożyć jakieś warzywa. Jeśli serwujesz pieczoną kiełbasę do obiadu, połóż na talerzu kiszone ogórki lub zrób surówkę z kiszonej kapusty. Będą tu też pasowały wszelkiego rodzaju pikle. Dobrze się też sprawdzą proste surówki na bazie kapusty pekińskiej np. z dodatkiem pomidorów albo ogórków kiszonych.

Czytaj też:
Kroję jabłko i dodaję jedno soczyste warzywo. Ta szybka surówka do obiadu to moje ostatnie odkrycie
Czytaj też:
Kuroń przypomniał hit szkolnych stołówek. Jajka na obiad w tej wersji to majstersztyk