Filety z piersi z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów, ale rozsmarowanie na nich serka topionego sprawia, że gotowe danie smakuje, jak nigdy dotąd. To mięso z podwójną porcją serów, bo oprócz serka topionego dodajemy tu warstwę mozzarelli, która utworzy na kawałkach mięsa apetyczną kołderkę.
Jak zrobić filety z piersi kurczaka z serkiem topionym?
Serek topiony jest w tym przepisie dodatkiem, który wsmarowujemy w lekko ponacinany filet z piersi z kurczaka. Na jeden taki filet wystarczy typowy trójkącik serka topionego. W przepisie podajemy serek śmietankowy, ale śmiało można tu wykorzystać także serki o innych smakach. Świetnie się sprawdzą np. ziołowy, pieczarkowy, paprykowy, ale może to być również serek z szynką.
Sam serek topiony to jednak nie wszystko, bo na kawałku mięsa ląduje też prosta masa serowa z mozzarellą, żółtkiem, odrobiną śmietany i czosnkiem. Ser się rozpuści i utworzy na mięsie pyszną warstwę. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste.
Czas pieczenia może być zależny od tego, jak duże i grube są filety z piersi kurczaka. Jeśli są wyjątkowo duże, można z nich zrobić więcej porcji, przecinając każdą w poprzek na pół.
Rada: po posmarowaniu mięsa serkiem topiony, pod warstwę z mozzarellą można też położyć inne, ulubione dodatki, np. plasterek sera, plasterek szynki albo kawałki papryki.
Przepis: Piersi z kurczaka z serkiem topionym
Pomysł na kurczaka z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 827 w każdej porcji
Składniki
- 4 filety z piersi kurczaka
- 4 serki topione śmietankowe
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 200 g tartej mozzarelli
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówFilety z kurczaka delikatnie ponacinaj z wierzchu w kratkę. Dopraw sola i pieprzem. W każdy filet (na wierzchu) wsmaruj serek topiony tak, aby ser znalazł się także w nacięciach. Mozzarellę wymieszaj z żółtkiem, śmietaną i posiekanym drobno czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
- Pieczenie mięsaUłóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek mięsa wyłóż porcję sera oraz kawałek gałązki rozmarynu. Piecz ok. 35-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać pieczone filety z piersi kurczaka?
Tak przygotowane mięso jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Możesz je zaserwować z ziemniakami, ale też świetnie się sprawdzi w duecie z ryżem. Będą tu pasowały proste surówki, np. surówka z marchewki, surówka z pora lub kapusty pekińskiej, ale też pikantne surówki w stylu azjatyckim, np. pikantna wersja mizerii czy marchewka przyrządzona na ostro.
Czytaj też:
Już nie pizza hawajska, tylko hawajski makaron. To genialne danie zrobisz w kwadransCzytaj też:
Dodaj ten nietypowy składnik do mielonych. Kotlety będą zdrowsze, smaczniejsze i tańsze