Weź filety z piersi kurczaka i kilka serków topionych. To mięso z piekarnika wręcz rozpływa się w ustach

Weź filety z piersi kurczaka i kilka serków topionych. To mięso z piekarnika wręcz rozpływa się w ustach

Dodano: 
Filet z piersi kurczaka
Filet z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / AlexeiLogvinovich
Patent na filety z kurczaka pieczone z serkiem topionym i pyszną, serową kołderką, to pomysł na mięso pełne aromatu, soczyste i miękkie. Idealne do obiadu.

Filety z piersi z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów, ale rozsmarowanie na nich serka topionego sprawia, że gotowe danie smakuje, jak nigdy dotąd. To mięso z podwójną porcją serów, bo oprócz serka topionego dodajemy tu warstwę mozzarelli, która utworzy na kawałkach mięsa apetyczną kołderkę.

Jak zrobić filety z piersi kurczaka z serkiem topionym?

Serek topiony jest w tym przepisie dodatkiem, który wsmarowujemy w lekko ponacinany filet z piersi z kurczaka. Na jeden taki filet wystarczy typowy trójkącik serka topionego. W przepisie podajemy serek śmietankowy, ale śmiało można tu wykorzystać także serki o innych smakach. Świetnie się sprawdzą np. ziołowy, pieczarkowy, paprykowy, ale może to być również serek z szynką.

Sam serek topiony to jednak nie wszystko, bo na kawałku mięsa ląduje też prosta masa serowa z mozzarellą, żółtkiem, odrobiną śmietany i czosnkiem. Ser się rozpuści i utworzy na mięsie pyszną warstwę. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste.

Czas pieczenia może być zależny od tego, jak duże i grube są filety z piersi kurczaka. Jeśli są wyjątkowo duże, można z nich zrobić więcej porcji, przecinając każdą w poprzek na pół.

Rada: po posmarowaniu mięsa serkiem topiony, pod warstwę z mozzarellą można też położyć inne, ulubione dodatki, np. plasterek sera, plasterek szynki albo kawałki papryki.

Przepis: Piersi z kurczaka z serkiem topionym

Pomysł na kurczaka z piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
827 w każdej porcji

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 serki topione śmietankowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówFilety z kurczaka delikatnie ponacinaj z wierzchu w kratkę. Dopraw sola i pieprzem. W każdy filet (na wierzchu) wsmaruj serek topiony tak, aby ser znalazł się także w nacięciach. Mozzarellę wymieszaj z żółtkiem, śmietaną i posiekanym drobno czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  2. Pieczenie mięsaUłóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek mięsa wyłóż porcję sera oraz kawałek gałązki rozmarynu. Piecz ok. 35-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać pieczone filety z piersi kurczaka?

Tak przygotowane mięso jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Możesz je zaserwować z ziemniakami, ale też świetnie się sprawdzi w duecie z ryżem. Będą tu pasowały proste surówki, np. surówka z marchewki, surówka z pora lub kapusty pekińskiej, ale też pikantne surówki w stylu azjatyckim, np. pikantna wersja mizerii czy marchewka przyrządzona na ostro.

Czytaj też:
Już nie pizza hawajska, tylko hawajski makaron. To genialne danie zrobisz w kwadrans
Czytaj też:
Dodaj ten nietypowy składnik do mielonych. Kotlety będą zdrowsze, smaczniejsze i tańsze

Źródło: smaki.pl