Naleśniki są proste daniem z kilku składników. Mąka, jajka i mleko wystarczą, by zrobić ciasto na delikatne placki. Jednak to farsz nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Przyrządzam go w prosty sposób z mięsa mielonego, przypraw i odrobiny przecieru pomidorowego. Naleśniki zapiekam pod z sosem pomidorowym i starty serem.
Jak zrobić naleśniki z mięsnym farszem?
Danie, które każdemu chce polecić robi furorę w moim domu. Rodzina często o nie prosi, dlatego chętnie dzielę się tą sprawdzoną recepturą. Najpierw smażę naleśniki, a potem szybko robię farsz z mięsa mielonego. Z dodatkiem smażonej cebuli i czosnku smaku mu nie brakuje. Do tego trochę przecieru pomidorowego, pachnącego oregano i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Naleśniki z mięsnym farszem podaję z sosem pomidorowym. Przyrządzam go z pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego i wykładam na naleśniki wypełnione mięsnym farszem. Po chwili danie trafia do piekarnika. Pod koniec zapiekania naleśniki z mięsnym farszem i sosem posypuję startym serem żółtym. Niebawem są gotowe do podania. Zawsze cieszą się dużym powodzeniem i szybko znikają z talerzy.
Przepis: Naleśniki z mięsnym farszem z pomidorami i serem
Naleśniki z mięsnym farszem na obiad lub kolację
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 520 w każdej porcji
Składniki
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- sól
- olej do smażenia
- 250 g mielonej szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 puszki pomidorów
- sól
- pieprz
- oregano
- 100 g sera żółtego
Sposób przygotowania
- Smażenie naleśnikówW misce zmiksuj jajka, z mąką, solą i mlekiem na gładką masę. Naleśniki smaż na złoty kolor na patelni.
- Robienie farszuDo miski przełóż mięso mielone, dodaj przyprawy, 1 łyżkę przecieru pomidorowego, podsmażoną cebulę z czosnkiem. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Przygotowanie sosu pomidorowegoW rondelku podgrzej pomidory z puszki, resztę przecieru i wsyp przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Naleśniki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polej sosem pomidorowym i piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
- Zapiekanie naleśników z seremPo 15 minutach zapiekania, naleśniki wyjmij z pieca, posyp startym serem i wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika. Potem od razu podawaj.
Jak urozmaicić przepis na naleśniki z mięsnym farszem?
Przepis na naleśniki z mięsnym farszem można dowolnie modyfikować. Do farszu warto dodać pieczarki lub grzyby leśne. Te dodatki wzbogacą smak nadzienia do naleśników. Do farszu pasuje też podsmażona marchewka i pietruszka. Ulubione przyprawy podkręcą smak i sprawią, że mięsny farsz za każdym razem będzie nieco inny.
Czytaj też:
Naleśniki jajeczne to hit w moim domu. Te z sycącym farszem można podać na obiad lub kolacjęCzytaj też:
Nie trać czasu na smażenie! Zrób genialny naleśnik z piekarnika, który zachwyci wszystkich