Siekam zimowe warzywo i łączę je z mielonym mięsem. Moje zrazy wychodzą soczyste i lekkie

Siekam zimowe warzywo i łączę je z mielonym mięsem. Moje zrazy wychodzą soczyste i lekkie

Dodano: 
Zrazy z mięsa mielonego
Zrazy z mięsa mielonego Źródło: Shutterstock / Chatham172
Zrazy kojarzą się z kuchnią śląską i nadziewanymi, wołowymi roladami. Jednak można je też przygotować z mięsa mielonego. Są delikatniejsze, bardziej miękkie i soczyste. Zwłaszcza jeśli doda się do nich zimowe warzywo.

Z mięsa mielonego można przygotować kotlety, pulpety czy klopsy. Dobrze też nadaje się ono na zrazy. A czym się one różnią np. od kotletów? Przede wszystkim kształtem, nadzieniem i delikatnością. Tę ostatnią zaletę uzyskuję między innymi dzięki dodatkowi soczystego, zimowego warzywa. Muszę przyznać, że to danie obiadowe stanowi poważną konkurencję dla innych potraw z mielonego mięsa.

Z jakiego mięsa mielonego zrobić zrazy?

Jeśli zdecydujecie się na zrazy z mielonego mięsa, możecie wybierać między mieloną wołowiną, wieprzowiną lub mięsem drobiowym. Najłatwiej soczyste zrazy przygotujecie z mielonej wieprzowiny. To dlatego, że zawiera ona sporo tłuszczu, który chroni mięso przed nadmiernym wyschnięciem. Możecie też sięgnąć po mieszankę wieprzowiny i wołowiny. Wieprzowina da potrawie soczystość, a wołowina zdecydowany smak.

Jak zrobić delikatne zrazy z cykorią i pieczarkowym farszem?

Lubię, gdy zrazy wychodzą soczyste, miękkie i delikatne. Dlatego po pierwsze robię je z mięsa mielonego, a po drugie wzbogacam to mięso kilkoma dodatkami. I tu na myśli mam warzywa i... trochę ryżu. Ten drugi sprawia, że potrawa trochę przypomina farsz do gołąbków, ale moim zdaniem, to bardzo trafiony dodatek.

Przepis: Zrazy z mielonego mięsa

Soczyste zrazy z mielonej wieprzowiny nadziewane farszem pieczarkowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 50 g ryżu
  • 1 cykoria
  • 1 cebulka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki mąki

Na farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz
  • 1,5 szklanki bulionu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pieczarki, przesmaż. Oprósz je solą i pieprzem, duś na średnim ogniu, aż odparuje płyn. Farsz wystudź.
  2. Przygotowanie mięsnej masyRyż ugotuj na półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Odcedź nadmiar płynu, ryż wystudź. Oczyszczoną cykorię i cebulę drobno posiekaj. Do mielonego mięsa dodaj ryż, cykorię, cebulę oraz jajko, tartą bułkę i przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  3. Formowanie zrazówDłonią nabieraj porcje mięsnej masy i kładź ją na kawałku folii spożywczej. Rozpłaszcz ją na prostokąt. Na wierzchu połóż trochę farszu. Przy pomocy folii uformuj z mięsnej masy podłużne zrazy.
  4. Smażenie i duszenie zrazówZrazy obtocz w mące i obsmaż na patelni z olejem. Podlej je gorącym bulionem, duś ok. 15 minut. W 1/3 szklanki zimnej wody rozprowadź pozostałą z obtaczania mąkę. Zawiesiną zagęść sos do zrazów, dopraw go do smaku, gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Jak podać zrazy z mielonego mięsa?

Zrazy z mięsa mielonego najlepiej smakują podane z ziemniakami z wody, z ugotowaną kaszą gryczaną lub jęczmienną. Można też zaserwować je z kluskami typu kopytka czy śląskie. Dopełnieniem całości jest sos, w którym się dusiły oraz gotowane warzywa lub lekka surówka.

Czytaj też:
Smażę mięso mielone i dodaję 2 produkty z puszki. Ten szybki obiad zachwyca smakiem i aromatem
Czytaj też:
Nie jedno, a dwa starte warzywa dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą nadzwyczaj soczyste