Świąteczna rolada z kurczaka. Przepis na soczyste i aromatyczne danie z sekretnymi dodatkami

Świąteczna rolada z kurczaka. Przepis na soczyste i aromatyczne danie z sekretnymi dodatkami

Dodano: 
Rolada z kurczaka
Rolada z kurczaka Źródło: Shutterstock / Anastasia_Panait
Ta rolada drobiowa to zdrowsza alternatywa dla tłustych pieczeni wieprzowych, które pojawiają się na świątecznych stołach. Jest jednocześnie niezwykle efektowna, a mięso wychodzi aromatyczne i soczyste.

Rolada z piersi z kurczaka to mięsna rolada drobiowa zawijana z serem, masłem czosnkowym i sekretnym dodatkiem, czyli listkami świeżej szałwii. To połączenie składników sprawia, że smakuje rewelacyjnie. Może być daniem obiadowym, a można ją kroić w plasterki jako domową wędlinę na kanapki i imprezowe przekąski.

Jak zrobić roladę z piersi z kurczaka?

Aby zrobić dużą roladę z piersi z kurczaka, należy rozbić filety (ważne, aby zrobić to delikatnie i nie porwać mięsa), a następnie ułożyć je na zakładkę, tak aby utworzyły duży płat do zawinięcia: bazę naszej rolady.

Potem już tylko wystarczy ułożyć na mięsie dodatki – w naszym przepisie to masełko czosnkowe (jeśli lubisz mocno czosnkowe smaku, możesz dodać 1-2 ząbki czosnku więcej), żółty ser oraz listki szałwii.

Rada: jeśli nie masz możliwości kupienia szałwii w doniczce, zrób roladę z innym zielonym dodatkiem, który doda jej koloru oraz smaku. Szałwia ma niepowtarzalny aromat, ale w tej wersji rolady sprawdzi się również świeża pietruszka lub pesto pietruszkowe albo liście szpinaku.

Przepis: Rolada z piersi z kurczaka

Pyszna i aromatyczna rolada drobiowa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 3 podwójne filety z kurczaka
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 12 listków świeżej szałwii
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaPiersi z kurczaka podziel na części i każdą delikatnie rozbij jak na kotlety (można przekroić też w poprzek i rozłożyć kawałki mięsa). Piersi z kurczaka ułóż obok siebie tak, aby na siebie zachodziły: ma powstać jeden długi płat mięsa. Dopraw go solą i pieprzem.
  2. Robienie roladyMasło wymieszaj z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj masłem mięso, ułóż na nim listki szałwii i plastry sera. Zawiń roladę: możesz ją związać sznurkiem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Aby pokroić roladę na cieńsze plasterki, najlepiej ją najpierw dobrze ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Inne pomysły na roladę drobiową

Roladę z piersi z kurczaka można nadziewać różnymi farszami. Ciekawą i smaczną opcją jest włożenie do środka plasterków długo dojrzewającej szynki lub wędzonego boczku. Mięso można również nadziewać suszonymi pomidorami (lub pesto z takich pomidorów), pieczarkami, ale też serem pleśniowym i kawałkami gruszek, serem pleśniowym i żurawiną (taka wersja również jest doskonała na świąteczny stół), a także różnego rodzaju kremowymi serkami i ziołowymi dodatkami, takimi jak liście bazylii, koperek czy świeża natka pietruszki.

Czytaj też:
Przepis na idealny barszcz mam od znajomego kucharza. Genialny patent z surowym burakiem
Czytaj też:
Ta pyszna ryba w galarecie nie ma sobie równych. W moim domu to hit od lat