Prostą, zdrową pieczeń podaję z pełnym smaku dodatkiem. To pomysł na elegancki obiad

Prostą, zdrową pieczeń podaję z pełnym smaku dodatkiem. To pomysł na elegancki obiad

Dodano: 
Filet z indyka z konfiturą z żurawiny
Filet z indyka z konfiturą z żurawiny Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Planujesz już świąteczny obiad? A może szukasz pomysłu na obiad godny uroczystego stołu? Oto proste i smaczne danie, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a prezentuje się bardzo elegancko. Przyrządzisz je ze zdrowego mięsa.

Jakie dania pasują na świąteczny stół? Z pewnością takie, które wyglądają apetycznie i elegancko. Jeśli chodzi o mięsa, dobrze tu sprawdzą się wszelkiego rodzaju pieczenie. Może to być mięso pieczone w kawałku czy drób pieczony w całości. Moje dzisiejsze danie łączy w sumie te dwa mięsa, a to dlatego, że proponuję przygotowanie prostej pieczeni z fileta z indyczej piersi. Wychodzi delikatna, soczysta i pełna smaku. Zwłaszcza gdy poda się ją ze słodkawym dodatkiem.

Jakie przyprawy pasują do indyczego mięsa?

Mięso indycze jest delikatne w smaku, więc dobrze komponuje się z różnymi przyprawami. Można je więc doprawić ziołami, czosnkiem, papryką czy imbirem. W mięsie tym jednak można wyczuć lekką słodycz, dlatego dobrze będzie z nim harmonizować miód czy cynamon. Jeśli chodzi o zioła wyjątkowo dobrze komponuje się z nim estragon, który ma słodko-gorzki smak. Poza tym indycze mięso warto zestawiać z owocami i musztardą.

Jak upiec filet z indyczej piersi?

Filet z indyczej piersi to delikatne mięso o małej zawartości tłuszczu. By po upieczeniu było soczyste, trzeba je odpowiednio przygotować. Po pierwsze, mięso to warto wcześniej zamarynować. W marynacie najlepiej zawrzeć składniki kwaśne, słodkie i pełne aromatu. Po drugie, pierś z indyka należy piec pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia, co uchroni je przed wyschnięciem. Mięsa nie należy piec zbyt długo. Przyjmuje się, że 1 kg piecze się godzinę.

Przepis: Pieczony filet indyczy z konfiturą

Pieczeń z fileta z indyczej piersi podana z konfiturą z żurawin

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg fileta z indyczej piersi
  • papryka słodka i ostra
  • estragon
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • mały słoik konfitury z żurawin

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaFilet z indyczej piersi opłucz, osusz. Oprósz go solą, pieprzem, papryką i estragonem. Natrzyj czosnkiem, posmaruj musztardą wymieszaną z miodem i olejem. Mięso odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Pieczenie mięsaPo tym czasie mięso umieść w naczyniu żaroodpornym. Przykryj je, piecz całość ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę, by mięso ładnie się przyrumieniło.
  3. Serwowanie mięsaMięso wyjmij z piekarnika i pozostaw 10 minut pod przykryciem, by zawarte w nim soki równomiernie się rozeszły. Pokrój je w grube plastry, podaj z konfiturą z żurawin.

Z czym podać pieczony filet z indyczej piersi?

Pieczony filet z piersi indyczej można podać z pieczonymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym. Dobrze też będzie smakować z ryżem, który warto uformować przy pomocy foremek do sufletów. Jeśli chodzi o warzywny dodatek, świetnie sprawdzą się warzywa gotowane np. brokuł, marchewka z groszkiem, a także lekkie surówki, np. z kapusty białej, pekińskiej. Idealnym dodatkiem do pieczonej piersi z indyka będzie też konfitura z żurawin lub czerwonych borówek.

Czytaj też:
Zawijam to delikatne mięso w plastry wędzonego boczku. Nie ma siły by wyschło w czasie pieczenia
Czytaj też:
Prosta marynata i zdrowe mięso. Tyle mi wystarcza, by zrobić pyszne steki, za którymi szaleje moja rodzina

Źródło: smaki.pl