Jakie dania pasują na świąteczny stół? Z pewnością takie, które wyglądają apetycznie i elegancko. Jeśli chodzi o mięsa, dobrze tu sprawdzą się wszelkiego rodzaju pieczenie. Może to być mięso pieczone w kawałku czy drób pieczony w całości. Moje dzisiejsze danie łączy w sumie te dwa mięsa, a to dlatego, że proponuję przygotowanie prostej pieczeni z fileta z indyczej piersi. Wychodzi delikatna, soczysta i pełna smaku. Zwłaszcza gdy poda się ją ze słodkawym dodatkiem.
Jakie przyprawy pasują do indyczego mięsa?
Mięso indycze jest delikatne w smaku, więc dobrze komponuje się z różnymi przyprawami. Można je więc doprawić ziołami, czosnkiem, papryką czy imbirem. W mięsie tym jednak można wyczuć lekką słodycz, dlatego dobrze będzie z nim harmonizować miód czy cynamon. Jeśli chodzi o zioła wyjątkowo dobrze komponuje się z nim estragon, który ma słodko-gorzki smak. Poza tym indycze mięso warto zestawiać z owocami i musztardą.
Jak upiec filet z indyczej piersi?
Filet z indyczej piersi to delikatne mięso o małej zawartości tłuszczu. By po upieczeniu było soczyste, trzeba je odpowiednio przygotować. Po pierwsze, mięso to warto wcześniej zamarynować. W marynacie najlepiej zawrzeć składniki kwaśne, słodkie i pełne aromatu. Po drugie, pierś z indyka należy piec pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia, co uchroni je przed wyschnięciem. Mięsa nie należy piec zbyt długo. Przyjmuje się, że 1 kg piecze się godzinę.
Przepis: Pieczony filet indyczy z konfiturą
Pieczeń z fileta z indyczej piersi podana z konfiturą z żurawin
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg fileta z indyczej piersi
- papryka słodka i ostra
- estragon
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- mały słoik konfitury z żurawin
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaFilet z indyczej piersi opłucz, osusz. Oprósz go solą, pieprzem, papryką i estragonem. Natrzyj czosnkiem, posmaruj musztardą wymieszaną z miodem i olejem. Mięso odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Pieczenie mięsaPo tym czasie mięso umieść w naczyniu żaroodpornym. Przykryj je, piecz całość ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę, by mięso ładnie się przyrumieniło.
- Serwowanie mięsaMięso wyjmij z piekarnika i pozostaw 10 minut pod przykryciem, by zawarte w nim soki równomiernie się rozeszły. Pokrój je w grube plastry, podaj z konfiturą z żurawin.
Z czym podać pieczony filet z indyczej piersi?
Pieczony filet z piersi indyczej można podać z pieczonymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym. Dobrze też będzie smakować z ryżem, który warto uformować przy pomocy foremek do sufletów. Jeśli chodzi o warzywny dodatek, świetnie sprawdzą się warzywa gotowane np. brokuł, marchewka z groszkiem, a także lekkie surówki, np. z kapusty białej, pekińskiej. Idealnym dodatkiem do pieczonej piersi z indyka będzie też konfitura z żurawin lub czerwonych borówek.
Czytaj też:
Zawijam to delikatne mięso w plastry wędzonego boczku. Nie ma siły by wyschło w czasie pieczeniaCzytaj też:
Prosta marynata i zdrowe mięso. Tyle mi wystarcza, by zrobić pyszne steki, za którymi szaleje moja rodzina