Obsmażam żeberka i zapiekam ze zdrowymi dodatkami. Ten pyszny obiad robi się niemal sam

Obsmażam żeberka i zapiekam ze zdrowymi dodatkami. Ten pyszny obiad robi się niemal sam

Dodano: 
Pieczone żeberka z warzywami
Pieczone żeberka z warzywami Źródło: Shutterstock / Aguus108
Moja rodzina uwielbia soczyste i aromatyczne żeberka w różnej odsłonie. Poniższy przepis uwzględnia upieczenie mięsa oraz dodatków na jednej blaszce, dzięki czemu unikniesz nie tylko długiego stania przy kuchni, ale także zmywania całej góry naczyń.

Pieczone żeberka z warzywami to potrawa, która łączy tradycyjne smaki kuchni polskiej. Ułożenie na jednej blaszce mięsa i warzyw ułatwia przygotowanie pełnowartościowego posiłku i przynosi dodatkowe korzyści – parująca z warzyw woda zapobiega nadmiernemu wysychaniu mięsa, a wytapiający się tłuszcz sprawia, że dodatki są bardziej aromatyczne.

Jak zrobić pieczone żeberka z warzywami?

Przygotowanie pieczonych żeberek z warzywami rozpoczynam od zrobienia marynaty. Dzięki marynowaniu mięso jest nie tylko bardziej wyraziste w smaku, ale także wychodzi soczyste i kruche. Polecam marynować żeberka przez minimum 4 godziny. Najlepszy smak mają długo marynowane żeberka – planując przygotowanie żeberek, wkładam je do marynaty na 12-24 godziny przed przystąpieniem do obróbki termicznej. Przed pieczeniem obsmażam żeberka na suchej patelni, ale możesz pominąć ten krok i wyłożyć na blaszkę do pieczenia surowe mięso.

Zestaw ziół i przypraw do marynaty oraz warzyw możesz dowolnie modyfikować, dopasowując smak potrawy do indywidualnych preferencji. Danie z poniższego przepisu ma łagodny smak. Jeżeli lubisz pikantne żeberka, to dodaj do marynaty ostrą paprykę, płatki chili lub świeżą papryczkę chili. Smak żeberek podbije również dodanie do marynaty miodu, sosu sojowego lub czerwonego wina.

Rada: poniższy przepis uwzględnia użycie żeberek wieprzowych w paskach, ale możesz również użyć tzw. żeberek trójkątów, które zawierają więcej mięsa. Pamiętaj jednak, że żeberka trójkąty wymagają dłuższego pieczenia. Polecam najpierw podpiec je bez warzyw i gdy nieco zmiękną, dołożyć na blaszkę warzywa.

Przepis: Żeberka pieczone z warzywami,

Soczyste żeberka zapiekane z warzywami to aromatyczne pełnowartościowe danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych

Na marynatę:

  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 małe liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 8 małych ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 15 cm kawałek białej części pora
  • 1/2 szklanki groszku cukrowego świeżego lub mrożonego
  • 1/4 średniego kalafiora
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsa i marynatyŻeberka wieprzowe umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na małe kawałki (co 1-2 kości). Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj olej, sok z cytryny, czosnek, paprykę słodką, paprykę wędzoną, pieprz ziołowy, rozmaryn, majeranek, kminek mielony oraz pokruszone liście laurowe i rozgniecione ziele angielskie. Dopraw marynatę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Marynowanie żeberekNatrzyj każdy kawałek żeberek marynatą. Przełóż mięso do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Obsmażanie mięsaWyjmij zamarynowane mięso z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Zdejmij nadmiar marynaty z mięsa i pozostaw ją w misce. Rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem i obsmaż zamarynowane żeberka. Mięso powinno mocno się przyrumienić. Obsmażone mięso przełóż do miski z resztkami marynaty i wymieszaj.
  4. Uszykowanie warzywZiemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki. Marchewkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Pora obierz z wierzchnich liści, przekrój na pół, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w grube półplasterki. Groszek cukrowy umyj i odsącz z nadmiaru wody. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Podgrzej klarowane masło i wlej je do miski. Dodaj oregano oraz warzywa. Wymieszaj, potrząsając naczyniem. Oprósz warzywa solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ponownie wymieszaj.
  5. PieczeniePrzełóż warzywa na blaszkę do pieczenia z nieprzywierającą powłoką. Dodaj mięso i potrząśnij naczyniem, żeby składniki potrawy się wymieszały. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw blaszkę z mięsem oraz warzywami. Piecz do miękkości składników – około 60 minut. W czasie pieczenia kilka razy przemieszaj składniki, żeby równomiernie się upiekły.

Wskazówka: jeżeli twój piekarnik mocno przypieka potrawy z wierzchu, to możesz przykryć zbyt szybko rumieniącą się potrawę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Pieczone żeberka z warzywami podawaj gorące. Możesz udekorować potrawę przed podaniem ulubioną zieleniną np. natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Opcjonalne dodatki do pieczonych żeberek z warzywami

Smak potrawy możesz wzbogacić, dodając do niej np. korzeń pietruszki, korzeń selera, bataty, brokuły, dynię, cukinię, bakłażana oraz paprykę słodką lub ostrą. Wyśmienicie smakują również żeberka pieczone z dodatkiem świeżej lub kiszonej kapusty. Świeżą kapustę wystarczy przed pieczeniem grubo poszatkować oraz wymieszać z podsmażoną cebulą i startą na tarce marchewką. Kiszoną kapustę trzeba obgotować, odcisnąć z wody i przesmażyć z cebulą, czosnkiem i startą na tarce marchewką.

Czytaj też:
„Serbskie hamburgery” to jedne z lepszych kotletów mielonych jakie robię. Przepis jest prosty, a smak genialny
Czytaj też:
Z mięsa z rosołu robię ten prosty i tani obiad. Jest szybki, a dzięki dodatkom smakuje wyśmienicie