Dwa składniki i 30 minut wystarczą, by zrobić niskowęglowodanowy obiad. To zdrowe danie dla każdego

Dwa składniki i 30 minut wystarczą, by zrobić niskowęglowodanowy obiad. To zdrowe danie dla każdego

Dodano: 
Kurczak z cukinią
Kurczak z cukinią Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy obiad? Kurczak z cukinią to propozycja dla zabieganych. Danie zrobisz w pół godziny, na jednej patelni. Zobacz, jak mało potrzeba, by cieszyć się wyjątkowym smakiem tej zdrowej i taniej potrawy.

Posiłki o niskiej zawartości węglowodanów to propozycja nie tylko dla osób na diecie odchudzającej oraz diabetyków. Danie z poniższego przepisu może stanowić urozmaicenie codziennego jadłospisu każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu. A jeżeli nie stosujesz diety niskowęglowodanowej, to kurczaka z cukinią z mojego przepisu możesz wykorzystać jako nadzienie do tarty oraz zapiekanki ziemniaczanej lub makaronowej, a także podawać np. z ryżem lub ulubioną kaszą.

Kurczak z cukinią – jak przygotować tę potrawę?

Niskowęglowodanowy obiad nie musi być nudny! Bez dużego wysiłku można przygotować wiele pysznych i sycących posiłków, które nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Takim posiłkiem jest właśnie pierś z kurczaka z cukinią. Potrawę dopasujesz do własnych preferencji smakowych, dodając do niej ulubione zioła i przyprawy oraz warzywa o niskiej zawartości skrobi.

Przepis: Kurczak z cukinią

Pierś z kurczaka z cukinią to potrawa, która nie wymaga wiele pracy. Wystarczy pokroić i usmażyć składniki oraz przyprawić gotową potrawę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
599 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 średnia cukinia
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Do przyprawienia:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • szczypiorek
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPiersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę lub paseczki. Młodą cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę. Jeżeli cukinia ma grubą, twardą skórkę i zawiązała pestki, to obierz ją i wydrąż nasiona przed krojeniem.
  2. Smażenie cukiniiNa patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj cukinię i smaż na średnim ogniu, aż się przyrumieni i zmięknie. Dopraw cukinię do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmij gotową cukinię z patelni i przełóż na talerz lub do miski.
  3. Smażenie mięsaNa patelnię po smażeniu cukinii dodaj pozostałą oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz dodaj mięso i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż przyrumieni się z każdej strony. Wskazówka: pokrojona w niewielką kostkę pierś z kurczaka nie wymaga długiego smażenia. Zazwyczaj wystarczy 6-7 minut smażenia na średnim ogniu, żeby mięso było niemal gotowe. Posyp podsmażonego kurczaka słodką i wędzoną papryką, czosnkiem, oregano oraz rozmarynem i wymieszaj.
  4. Dodanie bulionuPodlej mięso bulionem (warzywnym lub mięsno-warzywnym) i duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podczas duszenia płyn powinien całkowicie wyparować. Sprawdź, czy mięso jest miękkie.
  5. Dodanie cukiniiZgarnij gotowe mięso na jedną stronę patelni i dodaj cukinię. Podgrzewaj 1-2 minuty na małym ogniu, starając się nie wymieszać składników. W międzyczasie umyj, osusz i posiekaj szczypiorek (lub cebulkę dymkę) oraz przygotuj 1-2 plasterki cytryny do dekoracji potrawy.

Jak podawać kurczaka z cukinią?

Kurczaka z cukinią możesz podawać bezpośrednio z patelni lub przełożyć porcje potrawy na talerze. Przed podaniem posyp danie zieleniną i udekoruj cytryną. Możesz również skropić mięso oraz cukinię sokiem z cytryny. Jako dodatek do kurczaka z cukinią idealnie sprawdzi się np. świeży szpinak z odrobiną oliwy z oliwek, posiekaną papryczką chili oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Czytaj też:
Ta sycąca zupa to mój patent na szybki jednogarnkowy obiad. Smakuje tak, że palce lizać, a dokładki są częste
Czytaj też:
To jednogarnkowe danie robię ekspresowo z prostych składników. Zajadają się nim wszyscy