Mój mąż zrobił to proste danie z zaskakującym dodatkiem w 25 minut. Stało się hitem w naszym domu

Mój mąż zrobił to proste danie z zaskakującym dodatkiem w 25 minut. Stało się hitem w naszym domu

Dodano: 
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami Źródło: Shutterstock / Natalia Hanin
Mój mąż ostatnio przygotował na obiad danie kuchni azjatyckiej, które najpierw mnie zaskoczyło jednym dodatkiem, a potem bardzo posmakowało. Dzieci zresztą też zjadły je ze smakiem. Warto odkrywać nowe potrawy.

Kuchnia azjatycka to trzecia w moim domu kuchnia, która smakuje wszystkim domownikom. Na pierwszym miejscu są oczywiście tradycyjne dania kuchni polskiej, na drugim włoskie przysmaki, a na trzecim właśnie potrawy orientalne. Ich popularność wynika z łatwości i szybkości przygotowania potraw, a także z dostępności składników. Muszę przyznać, że ten makaron z kurczakiem i warzywami kosztował nie więcej niż 20 złotych za 4 porcje. Także całkiem przystępna cena.

Jakiego makaronu użyć do dania z kurczakiem i warzywami?

Do orientalnego dania z kurczakiem i warzywami najlepiej jest użyć cienkiego lub nieco grubszego makaronu ryżowego. Można też sięgnąć po makaron sojowy. Te dwa produkty kuchni azjatyckiej mają dość neutralny smak, który akceptuje większość osób. Makarony te gotuje się bardzo krótko, zwykle 3-5 minut. Jednak tak naprawdę można je tylko namoczyć w gorącej wodzie, również przez ok. 5 minut. Po tym czasie makaron ryżowy jest biały, a sojowy przezroczysty. Jeden i drugi należy odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.

Jak przygotować orientalny makaron z kurczakiem i warzywami?

Przygotowanie tego orientalnego makaronu jest szybkie i proste. Makaron wystarczy ugotować, a kurczaka podsmażyć z warzywami. Na końcu składniki trzeba połączyć i wymieszać z ogórkiem. Ten ostatni produkt jak dla mnie jest w tym daniu bardzo zaskakujący, jednak doskonale równoważy pikantny smak potrawy.

Przepis: Orientalny makaron z kurczakiem i warzywami

Makaron ryżowy z dodatkiem kurczaka, papryki, marchewki i świeżego ogórka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
koreańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ostra mielona papryka
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie makaronuMakaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zazwyczaj makaron ten moczy się w gorącej wodzie przez kilka minut, a następnie odcedza i przelewa zimną wodą, aby się nie sklejał.
  2. Krojenie składnikówFilet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w cienkie paski. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki. Ogórek umyj, pokrój w talarki. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
  3. Smażenie kurczakaNa patelni rozgrzej olej. Wsyp kurczaka i smaż go na średnim ogniu ok. 5 minut, aż mięso będzie złociste. Dodaj posiekany czosnek i cebulę, smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż cebula będzie miękka.
  4. Dodawanie warzywDo kurczaka dodaj paprykę i marchewkę. Smaż wszystko przez około 3-5 minut, aż warzywa będą lekko miękkie, ale nadal chrupiące. Dodaj sos sojowy, ostrą paprykę, cukier oraz olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aby smaki się połączyły.
  5. Dodawanie makaronuDo składników na patelni dodaj ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj, aby makaron nasiąknął sosem i składnikami. Smaż 2 minuty, aż wszystko będzie dobrze podgrzane. Na sam koniec dodaj świeży ogórek. Możesz go wrzucić na patelnię na ostatnie 30 sekund smażenia, aby lekko się podgrzał, ale pozostał chrupiący.

Wskazówka: Przed podaniem danie możesz posypać sezamem i świeżą kolendrą.

Czym można zastąpić kurczaka w orientalnym daniu?

Filet z kurczaka w potrawach kuchni orientalnej można zastąpić innymi produktami. Doskonałym zamiennikiem jest tofu, czyli bogaty w białko produkt sojowy. Po osączeniu wystarczy go pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Dobrze też będą pasować krewetki, które również trzeba krótko obsmażyć. Ciekawego smaku i konsystencji potrawie dodadzą także grzyby shiitake lub boczniaki. Oczywiście można też całkowicie zrezygnować z dodatku mięsa i jego zamienników i poprzestać na samych warzywach.

Czytaj też:
Ten smaczny i zdrowy makaron podaję z kurczakiem i warzywami. To patent na szybki obiad
Czytaj też:
Ta niepozorna kostka daje wiele możliwości w kuchni. Zobacz, do czego wykorzystać tofu i odkryj jego smak