Ta ryba ma chude, delikatne i smaczne mięso. Zrób smażone filety z zębacza smugowego

Ta ryba ma chude, delikatne i smaczne mięso. Zrób smażone filety z zębacza smugowego

Dodano: 
Zębacz smugowy z patelni
Zębacz smugowy z patelni Źródło:Shutterstock / Mironov Vladimir
Zębacz smugowy to smaczna ryba o białym mięsie, która pojawia się w ofercie dyskontów, ale można ją kupić również w sklepach rybnych. Smażony zębacz smugowy z tymiankiem i pomidorami to prosty pomysł na szybki obiad.

Zębacz smugowy inaczej zębacz pasiasty albo wilk morski to atlantycka ryba o jędrnym i białym mięsie. Jest ceniona za delikatny smak, ale także za swoje wartości odżywcze. Zębacz smugowy jest bogaty w kwasy omega-3, jest także źródłem białka, wapnia, jodu czy witamin A, D, E oraz witamin z grupy B. Rybę można kupić w postaci filetów mrożonych lub świeżych. Filety z zębacza smugowego dostępne są na przykład w ofercie sklepów sieci Lidl.

Co zrobić z zębacza smugowego?

Zębacza smugowego można przyrządzać jak każdą inną rybę. Doskonale smakuje upieczony (włóż go do piekarnika np. razem z ząbkami czosnku, połówkami cytryny i ziołami), można go też usmażyć w panierce. My dziś proponujemy zębacza smażonego bez panierki. W tej wersji przygotujesz smaczny i zdrowy obiad w niecałe pół godziny.

Nasz przepis to zębacz smugowy smażony w towarzystwie tymianku i pomidorów. Wybierz tu małe odmiany pomidorów: mogą to być pomidorki koktajlowe albo pomidory z gałązki. Rada: przekrojone pomidorki połóż na patelni skórką do dołu, po zdjęciu ryby możesz jeszcze przez minutę pozostawić je na patelni.

W przepisie ważny jest dodatek masła. To przede wszystkim nośnik smaku, ale dzięki masłu ryba usmaży się bez przywierania do patelni i w łatwy sposób obrócisz ją na drugą stronę.

Przepis: Smażony zębacz smugowy

Prosty przepis na przyrządzenie zębacza smugowego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 2 filety z zębacza pasiastego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 niewielkie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówFilety z zębacza smugowego osusz na ręczniku papierowym. Pomidory przekrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Smażenie rybyNa patelni rozgrzej oliwę. Połóż filety na tłuszczu i lekko przez chwilę dociskaj, aby nie straciły kształtu. Kiedy ryba dobrze się zrumieni, dodaj na patelnię masło. Kiedy się rozpuści, przewróć delikatnie rybę na drugą stronę. Dodaj rozmaryn, czosnek, rybę dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na patelnię połówki pomidorków. Smaż kilka minut rybę, polewając jej wierzch tłuszczem z patelni. Podawaj razem ze smażonymi pomidorkami.

Inspiracja: w tej wersji możesz przygotować zębacza smugowego także na grillu (wówczas rybę dobrze jest umieścić na tacce lub w łódce z folii aluminiowej).

Jak podawać zębacza smugowego?

Zębacz smugowy to ryba idealna na obiad. Można podać smażonego zębacza z ziemniakami, frytkami albo ryżem. Do ryby pasuje kiszona kapusta, ale też surówki ze świeżych warzyw. Zębacz smugowy podany z lekką sałatką to także świetna opcja na kolację. Wówczas smażone pomidorki możesz dodać do sałatki (weź rukolę, liście szpinaku, dowolne prażone orzechy, smażone pomidory i skrop wszystko sokiem z cytryny).

Czytaj też:
Jeden dodatek sprawi, że ryba usmaży się idealnie. Znany kucharz zdradził mi prosty patent
Czytaj też:
Zalewam filety wybornym płynem i wstawiam do pieca. To najlepsze danie rybne, jakie jadłam

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl