Zamiast dzwonek czy tuszek smażę rybne kulki. Cała rodzina co roku czeka na tę potrawę

Zamiast dzwonek czy tuszek smażę rybne kulki. Cała rodzina co roku czeka na tę potrawę

Dodano: 
Rybne kulki
Rybne kulki Źródło: Shutterstock / Estudio Conceito
Nie każda ryba pasuje, by podać ją na wigilijny czy świąteczny stół. Jednak po zamienieniu w apetyczne kulki, wygląda zachęcająco i wszyscy kuszą się, by ich spróbować. A uprzedzam, że na jednej kulce nigdy się nie kończy.

Rybę na wigilijny stół można podać w różnej postaci. Najpopularniejsze są smażone dzwonka lub paski. Jednak o wiele efektowniej będą się prezentować rybne kulki, czyli krokiety Przyrządzając je, warto do masy dodać trochę ziemniaków, dzięki czemu potrawa będzie lżejsza i smaczniejsza.

Jakie ryby są najlepsze na krokiety?

Na rybne krokiety można użyć różnych gatunków ryb. Mogą więc to być ryby morskie, jak i słodkowodne, np. dorsz, mintaj, morszczuk, pstrąg, karp. Gatunki ryb jak najbardziej można mieszać, co wyjdzie z korzyścią dla potrawy. Dobrze jednak, by ryby nie miały zbyt dużo ości. Choć z drugiej strony, ryby na krokiety najpierw się gotuje, a z takiej postaci ryby dość łatwo usunąć ości.

Jak zrobić rybne krokiety?

Na rybne krokiety gotuję rybę i gotuję ziemniaki. Potem zamieniam je w jedną masę, do której dodaję też cebulę, czosnek, jajka i przyprawy. Z tak przygotowanej, lekko kleistej masy, formuję nieduże kulki, które następnie smażę na oleju. Przy daniu nie ma dużo pracy, a smakuje naprawdę świetnie.

Przepis: Krokiety rybne

Kulki rybne z dodatkiem gotowanych ziemniaków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g filetów z dorsza
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ryby i ziemniakówFilety rybne opłucz, włóż do gorącej wody, gotuj ok. 10 minut, aż ryba będzie miękka. Odcedź ją, wystudź, usuń skórę i ości, rozdrobnij mięso widelcem. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, przepuść przez praskę, wystudź.
  2. Łączenie składnikówDo rozdrobnionej ryby dodaj ziemniaki, posiekaną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj 1-2 jajka (w zależności od potrzeby), masę dopraw solą i pieprzem.
  3. Formowanie i smażenie krokietówZ przygotowanej masy formuj małe kulki lub owalne krokiety. Jeśli masa jest zbyt klejąca, możesz delikatnie posypać dłonie mąką. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź rybne krokiety i smaż je po kilka minut, aż będą złociste. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Uformowane krokiety rybne można obtoczyć w tartej bułce, dzięki czemu na ich powierzchni powstanie chrupiąca skórka.

Jak podać rybne krokiety?

Krokiety rybne najlepiej smakują podane na ciepło. Mogą stanowić danie główne, dodatek do dania głównego, a także przekąskę. Warto je podać z sosem. Idealnie będzie pasował do nich sos czosnkowy czy sos paprykowy. Ciepłe kulki rybne można też nadziewać na wykałaczki i w ten sposób serwować je, jako chrupiące koreczki.

Czytaj też:
Śledzie w tym wyrazistym sosie są dobre na Wigilię i świąteczną przystawkę. Zrobisz je raz-dwa
Czytaj też:
Obtaczam karpia w prostej mieszance i kładę na tłuszcz. Tak usmażona ryba jest pyszna i chrupiąca