Ciasto francuskie to cudowny produkt, który powinien znajdować się w każdej lodówce. Dzięki temu, gdy tylko najdzie was ochota na coś pysznego, da się to zrobić szybko i bez większego wysiłku. I co ważne, może to być słodki lub wytrawny smakołyk. Ciasto francuskie nie ma bowiem dodatku cukru, więc dobrze komponuje się z różnymi składnikami.
Pomysły na wytrawne przekąski z ciasta francuskiego
Z ciasta francuskiego można zrobić przeróżne wytrawne smakołyki. Mogą mieć one formę np.: pasztecików, babeczek czy ślimaczków. Paszteciki doskonale smakują nadziane pieczarkami, kapustą i grzybami lub mięsem. Babeczki można przygotować, piekąc z ciasta francuskiego korpusy, a potem napełnić je farszem i zapiec. Farszem mogą być posiekane wędliny czy warzywa, które zalewa się masą jajeczno-śmietanową, posypuje serem i zapieka.
Do przygotowania ślimaczków najlepiej wykorzystać plastry sera, szynki, salami, boczku, a także inne, elastyczne produkty, które da się zrolować wraz z ciastem. Oczywiście można to sobie ułatwić krojąc np. warzywa czy grzyby w cienkie plasterki lub w paski.
Jak zrobić wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego?
Przygotowanie wytrawnych ślimaczków z ciasta francuskiego to naprawdę prosta sprawa. Zwłaszcza jeśli sięgnie się po takie pożywne dodatki, jak ser i szynka w plasterkach lub inna ulubiona wędlina. Wystarczy rozłożyć je na cieście, zwinąć rulon, pokroić go w plastry i upiec.
Przepis: Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego
Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane serem i szynką
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 150 g szynki w plastrach
- 150 g sera żółtego w plastrach
- rozmaryn
- sezam
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Układanie składnikówCiasto francuskie nieco ociepl, rozwiń. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Ułóż na nim plastry szynki i sera. Zwiń rulon, pokrój go w plastry o szerokości ok. 2 cm.
- Pieczenie ślimaczkówŚlimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem, posyp rozmarynem i sezamem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Czym warto wzbogacić ślimaczki z szynką i serem?
Do ślimaczków z ciasta francuskiego, sera i szynki warto dodać składniki, które podkręcą smak potrawy. Mogą więc to być zioła, np. świeży tymianek, rozmaryn czy oregano. Dobrze też sprawdzą się pokrojone oliwki, pieczarki czy papryka.
Czytaj też:
Nadziewam ciasto francuskie prostym farszem i piekę. Ten strudel zajadamy na przekąskę i ciepłą kolacjęCzytaj też:
Rozkładam na cieście francuskim 3 składniki i roluję. Wszyscy zachwycają się tą sycącą przekąską