Ciasto francuskie obkładam pożywnymi składnikami i roluję. Te ślimaczki zastąpią kanapki

Ciasto francuskie obkładam pożywnymi składnikami i roluję. Te ślimaczki zastąpią kanapki

Dodano: 
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / AlexeiLogvinovich
Moja rodzina niechętnie zjada kanapki na kolację. Za to na przysmaki z ciasta francuskiego rzuca się za każdym razem. Na szczęście robi się je na tyle szybko i łatwo, że mogę je przygotować. A potrzebuję do tego trzech składników.

Ciasto francuskie to cudowny produkt, który powinien znajdować się w każdej lodówce. Dzięki temu, gdy tylko najdzie was ochota na coś pysznego, da się to zrobić szybko i bez większego wysiłku. I co ważne, może to być słodki lub wytrawny smakołyk. Ciasto francuskie nie ma bowiem dodatku cukru, więc dobrze komponuje się z różnymi składnikami.

Pomysły na wytrawne przekąski z ciasta francuskiego

Z ciasta francuskiego można zrobić przeróżne wytrawne smakołyki. Mogą mieć one formę np.: pasztecików, babeczek czy ślimaczków. Paszteciki doskonale smakują nadziane pieczarkami, kapustą i grzybami lub mięsem. Babeczki można przygotować, piekąc z ciasta francuskiego korpusy, a potem napełnić je farszem i zapiec. Farszem mogą być posiekane wędliny czy warzywa, które zalewa się masą jajeczno-śmietanową, posypuje serem i zapieka.

Do przygotowania ślimaczków najlepiej wykorzystać plastry sera, szynki, salami, boczku, a także inne, elastyczne produkty, które da się zrolować wraz z ciastem. Oczywiście można to sobie ułatwić krojąc np. warzywa czy grzyby w cienkie plasterki lub w paski.

Jak zrobić wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego?

Przygotowanie wytrawnych ślimaczków z ciasta francuskiego to naprawdę prosta sprawa. Zwłaszcza jeśli sięgnie się po takie pożywne dodatki, jak ser i szynka w plasterkach lub inna ulubiona wędlina. Wystarczy rozłożyć je na cieście, zwinąć rulon, pokroić go w plastry i upiec.

Przepis: Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane serem i szynką

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 150 g szynki w plastrach
  • 150 g sera żółtego w plastrach
  • rozmaryn
  • sezam
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Układanie składnikówCiasto francuskie nieco ociepl, rozwiń. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Ułóż na nim plastry szynki i sera. Zwiń rulon, pokrój go w plastry o szerokości ok. 2 cm.
  2. Pieczenie ślimaczkówŚlimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem, posyp rozmarynem i sezamem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Czym warto wzbogacić ślimaczki z szynką i serem?

Do ślimaczków z ciasta francuskiego, sera i szynki warto dodać składniki, które podkręcą smak potrawy. Mogą więc to być zioła, np. świeży tymianek, rozmaryn czy oregano. Dobrze też sprawdzą się pokrojone oliwki, pieczarki czy papryka.

Czytaj też:
Nadziewam ciasto francuskie prostym farszem i piekę. Ten strudel zajadamy na przekąskę i ciepłą kolację
Czytaj też:
Rozkładam na cieście francuskim 3 składniki i roluję. Wszyscy zachwycają się tą sycącą przekąską