Tarta to potrawa kuchni francuskiej, która u nas chyba bardziej kojarzy się z deserem, niż z treściwą potrawą. Jednak warto choć raz spróbować tego dania w wytrawnej wersji, bo potrafi zachwycić smakiem. A robi się je prosto i z niewyszukanych składników. Tartę z warzywami możecie podać na proszoną kolację, bo nie tylko jest pyszna, ale też bardzo elegancka.
Na jakim cieście upiec tartę?
Tartę, zarówno słodką, jak i wytrawną, można upiec na dwóch rodzajach ciasta. To jest na cieście kruchym lub francuskim. Ciasto francuskie używamy zwykle gotowe, więc przygotowanie na nim wypieku nie zajmuje dużo czasu. Jednak przyrządzenie domowego ciasta kruchego też nie jest zbyt pracochłonne. Możecie je więc przygotować, gdy nie macie pod ręką ciasta francuskiego. Moja rodzina lubi obie wersje.
Jak zrobić tartę z warzywami?
Tym razem tartę z warzywami zrobimy na kruchym cieście. Przygotowanie potrawy trzeba więc zacząć od zarobienia tego ciasta. A w czasie, gdy będzie się chłodziło, przygotujemy dodatki.
Przepis: Wytrawna tarta z warzywami
Wytrawna tarta z warzywami na kruchym cieście
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 560 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
Na farsz:
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 100 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g startego sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej kawałki schłodzonego masła, całość posiekaj. Składniki rozkrusz w palcach na piasek, dodaj żółtko i sól. Szybko zagnieć kruche ciasto. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, możesz dodać do ciasta łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany lub 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawiń w folię, włóż na 30 minut do lodówki.
- Przygotowanie farszuWarzywa oczyść. Kapustę dość grubo poszatkuj, marchewkę pokrój w talarki lub w kostkę. Czosnek posiekaj, chwilę przesmaż na maśle. Dodaj marchewkę i całość smaż 5 minut. Dodaj kapustę i szpinak i smaż warzywa, aż stracą jędrność.
- Podpiekanie ciastaCiasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Wyłóż nim dno i boki formy na tartę, spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i upiecz je na rumiano (ok. 12 minut).
- Nakładanie farszu i pieczenieNa podpieczony spód wyłóż podsmażone warzywa, osączając je z nadmiaru płynu. Jajka rozkłóć ze śmietanką, dopraw gałką, solą i pieprzem. Masą zalej warzywa. Całość posyp startym serem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Do tarty możecie też wykorzystać inne warzywa, np. podgotowany brokuł, paprykę, cebulę czy podsmażone pieczarki.
Wytrawna tarta – kilka wskazówek
Wytrawna tarta to potrawa, która doskonale sprawdzi się, jako ciepła kolacja, przekąska, przystawka, a nawet danie obiadowe. Oto, co warto o niej wiedzieć:
- Przed wyłożeniem składników, ciasto na tartę warto zrumienić. Dzięki temu po upieczeniu całości ciasto będzie chrupiące, a nie mokre.
- Po wyłożeniu formy ciastem, ciasto należy ponakłuwać, by nie wybrzuszyło się w czasie pieczenia. Gdy mimo to pojawią się pęcherze, należy je przekłuć i nieco spłaszczyć.
- Wytrawna tarta najlepiej smakuje podana na ciepło. Doskonale jednak nadaje się też do odgrzewania.
- Jeśli chcesz podać wytrawną tartę, jako danie obiadowe, zaserwuj do niej lekką surówkę lub zieloną sałatę z dodatkami.
Czytaj też:
Ta prosta wersja naleśników jest najlepsza pod słońcem. Choć słodka, to bardzo zdrowaCzytaj też:
Rozkładam na cieście francuskim 3 składniki i roluję. Wszyscy zachwycają się tą sycącą przekąską