Najprostsze ciasteczka z makiem idealne nie tylko na święta. Sprawdzony przepis

Najprostsze ciasteczka z makiem idealne nie tylko na święta. Sprawdzony przepis

Dodano: 
Ciasteczka z makiem
Ciasteczka z makiem Źródło: Shutterstock / Lynne Ann Mitchell
Te ciasteczka zawsze wychodzą i są doskonałe jako prosty deser. To także świetny wybór na ciastka na Boże Narodzenie.

To najprostsze kruche ciasteczka, ale sekretem jest dodatek maku. Tyle wystarczy, aby zamienić je w przysmak, który idealnie pasuje na święta Bożego Narodzenia. Z ciasta można wycinać dowolne kształty, można je też potem udekorować – to zadanie najlepiej powierzyć najmłodszym domownikom.

Jak zrobić kruche ciasteczka z makiem?

Sekret tych kruchych ciasteczek to proporcje cukru, tłuszczu i mąki. Określa je prosta zasada 1-2-3, czyli 1 część cukru pudru, 2 części tłuszczu i 3 części mąki. Poniżej podaję przepis na 300 g mąki, ale od razu rada: lepiej zrobić więcej, tym bardziej że takie ciasto można także mrozić. Jeśli okaże się, że zrobiłeś go za dużo, zawiń w folię i schowaj do zamrażarki. Można je wyjąć w dowolnej chwili i upiec ciastka, ale też wykorzystać na spód tarty czy sernika. Można je też zetrzeć, aby zrobić kruchy wierzch na szarlotce czy innym cieście.

Najważniejsza zasada: kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego do jego zagniecenia użyj zimnego masła, a potem koniecznie schłodź masło w lodówce. Zimne ciasto trudniej się rozwałkowuje, ale i na to jest sposób: jeśli masz miejsce w lodówce, można najpierw rozwałkować ciasto na płasko pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, włożyć na płasko do lodówki, a po schłodzeniu, wykrawać ciasteczka.

Rada: korzystając z bazowego przepisu, można zrobić również ciastka o innych smakach, zamiast maku dodaj np. skórkę otartą z cytryny lub przyprawę do piernika.

Przepis: Ciasteczka z makiem

Pyszne kruche ciasteczka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
304 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki maku

Sposób przygotowania

  1. Zagnieć ciastoPosiekaj zimne masło z mąką. Dodaj cukier, żółtko i zagnieć ciasto. Wysyp mak i zagnieć ciasto raz jeszcze. Zawiń i wstaw do lodówki, aby się schłodziło.
  2. Piecznie ciastekRozwałkuj ciasto, wykrawaj dowolne kształty. Piecz ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne i kruchutkie, dlatego odstaw je do wystudzenia.

Jak udekorować ciasteczka z makiem?

Te ciasteczka można podawać bez żadnych dodatków, ale można też udekorować. Idealnie się do tego nadają polewy czekoladowe albo lukier. Lukrowane ciasteczka można dodatkowo posypać makiem, aby wzmocnić smak (posyp makiem, zanim lukier zastygnie).

Czytaj też:
Ludzie kupują żurawinę kilogramami, aby robić wiralowe cukierki. Zaskakująco chrupiące i soczyste
Czytaj też:
Domek z piernika robię zawsze z tego przepisu. Świetna zabawa i efektowna ozdoba na Boże Narodzenie