Ciasto lekkie jak chmurka bez grama mąki. Ten sernik dosłownie rozpływa się w ustach

Ciasto lekkie jak chmurka bez grama mąki. Ten sernik dosłownie rozpływa się w ustach

Dodano: 
Sernik japoński bez mąki
Sernik japoński bez mąki Źródło: Shutterstock / Adilson Sochodolak
Ten sernik bez mąki ma wręcz piankową konsystencję i delikatny smak. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale warto znać kilka zasad.

Sernik japoński to deser wywodzący się z Japonii, który różni się od tradycyjnego sernika europejskiego czy amerykańskiego. Wyróżnia go lekkość: nie jest tak ciężki i kremowy jak nasze tradycyjne serniki. Nie bez powodu nazywa się go również cotton cheesecake, czyli ciasto bawełniane – to za sprawą wyglądu przypominającego biszkopt czy piankę. Nasza propozycja na dziś to delikatny sernik w stylu japońskim bez dodatku mąki.

Jak zrobić sernik japoński bez mąki?

Przy tym deserze kluczowy jest sposób przygotowania. Do masy serowej (zmiksowanej na gładko) dodaje się ubite białka, dzięki czemu ciasto wyrasta, a potem lekko drży i sprężynuje przy dotyku. Do przygotowania ciasta można wykorzystać zwykły twaróg – ważne, aby masę z serkiem zmiksować dobrze: powinna być puszysta i bardzo gładka, bez żadnych grudek.

Wskazówka: sernik z przepisu jest aromatyzowany skórką z cytryny – możesz zamiast niej użyć skórki z pomarańczy lub dodać do ciasta ekstrakt waniliowy.

Sekret udanego sernika japońskiego i wszelkich jego odmian to pieczenie w kąpieli wodnej. Ten zabieg pomaga utrzymać wilgotność sernika i zapobiega jego pękaniu. Jak upiec ciasto w kąpieli wodnej? Nie rezygnuj z przepisu, jeśli nigdy tego nie robiłeś: nie jest to trudne i warto spróbować.

Pieczenie w kąpieli wodnej (fr. bain-marie) polega na pieczeniu ciasta w formie ustawionej w większej blaszce lub naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Dzięki temu temperatura pieczenia jest łagodniejsza i bardziej równomierna, a ciasto wychodzi wilgotne i bez pęknięć. Jak to zrobić dobrze? Foremkę należy szczelnie owinąć folią aluminiową, najlepiej kilkoma warstwami, tak aby woda nie mogła dostać się do środka, następnie wstawić ją do większej blachy lub naczynia żaroodpornego, wlać gorącą wodę sięgającą do połowy wysokości foremki i piec całość w piekarniku według przepisu. Przy pieczeniu w kąpieli wodnej jest to najczęściej temperatura 140-170 stopni Celsjusza.

Przepis: Sernik japoński bez mąki

Leciutkie ciasto serowe.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
135 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny

dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia sernika

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy twarogowejOddziel białka od żółtek. Żółtka, twaróg, skórkę z cytryny i mleko zmiksuj na gładką masę. Białka w osobnej misce ubij, na koniec wlej sok z cytryny, zmiksuj i dodaj jeszcze cukier puder. Wymieszaj delikatnie obie masy: twarogową i tę z białek.
  2. Pieczenie sernikaPrzełóż sernik do formy zabezpieczonej folią aluminiową i wyłożonej papierem. Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 140°C przez 1 godzinę i 20 minut. Wystudź ciasto w zamkniętym piekarniku.

Gotowy sernik oprósz cukrem pudrem.

Jak podawać sernik japoński?

Sernik japoński ma najlepszą konsystencję po wystudzeniu. Gotowy może stać w lodówce. Wspaniale smakuje serwowany ze świeżymi owocami, np., borówkami, malinami czy jeżynami.

Czytaj też:
Szarlotka czy jabłecznik? Ta różnica potrafi zmienić smak całego ciasta
Czytaj też:
Babka mojej prababki nigdy nie była sucha. Ten przepis jest u nas od pokoleń