Pyszny krem łączę z chrupiącym dodatkiem. To najlepsze ciasto bez pieczenia, jakie jadłem

Pyszny krem łączę z chrupiącym dodatkiem. To najlepsze ciasto bez pieczenia, jakie jadłem

Dodano: 
Waniliowe marzenie
Waniliowe marzenie Źródło: Shutterstock / Dave's Kitchen
Ciasto waniliowe marzenie to idealny deser na co dzień i na specjalne okazje. Połączenie mocno waniliowej, kremowej masy oraz chrupiących ciastek zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.

Szukasz pomysłu na nietypowe ciasto bez pieczenia? Poniższy przepis jest dziecinnie prosty i niezawodny, a smak deseru zachwyca! Wystarczy połączyć aksamitną masę z chrupiącymi herbatnikami pełnoziarnistymi, udekorować deser, wstawić na 3 godziny do lodówki i gotowe!

Jak przygotować ciasto waniliowe marzenie?

Ciasto waniliowe marzenie nie wymaga wiele pracy, doświadczenia w kuchni oraz specjalistycznych urządzeń. Bazą deseru jest francuski krem cukierniczy (crème pâtissière) o intensywnym, waniliowym smaku, który zawdzięcza dodatkowi ziarenek z laski wanilii. Jest to krem z żółtek, mleka oraz skrobi kukurydzianej (opcjonalnie skrobi ziemniaczanej), który po wystudzeniu staje się bardzo gęsty i przypomina smakiem oraz konsystencją domowy budyń (własnoręcznie przygotowaną masę możesz zastąpić gotowym budyniem – 2 opakowania na 750 ml mleka). Wystudzony krem łączę z ubitym na puch masłem oraz serkiem mascarpone (składniki muszą mieć temperaturę pokojową) i mieszam z połamanymi na małe kawałki ciastkami pełnoziarnistymi. Tak przygotowana masa trafia do formy. Wierzch waniliowego marzenia dekoruję warstwą masy bez ciasteczek i posypuję okruszkami.

Wskazówka: podczas łączenia masła z kremem waniliowym nie jest wskazany pośpiech. Dodatki powinny trafiać do miski z kremem maślanym naprzemiennie, bardzo małymi porcjami – łyżka po łyżce. Kolejną porcję można dodać, gdy wcześniejsza połączy się z masłem.

Przepis: Waniliowe marzenie

Pyszny deser bez pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
605 w każdej porcji

Składniki

Na masę waniliową:

  • 750 ml mleka
  • 8 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 laski wanilii
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 300 g herbatników

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kremuŻółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj skrobię kukurydzianą i miksuj do połączenia się składników. W międzyczasie wlej mleko do garnka, dodaj ziarenka oraz laski wanilii i doprowadź do wrzenia. Wyjmij laski wanilii. Do masy z żółtek wlej cienkim strumieniem, cały czas mieszając, gorące mleko. Mieszaj rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Przełóż krem do garnka, w którym gotowało się mleko i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zyska konsystencję budyniu. Przykryj krem folią spożywczą i wystudź (studzenie trwa około 60 minut).
  2. Robienie masy waniliowejMiękkie masło ubij na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj wystudzony krem francuski i serek mascarpone o temperaturze pokojowej. Miksuj, aż składniki się połączą i powstanie puszysty, lekki krem. Odłóż 1/4 gotowej masy do dekoracji ciasta. Kilka herbatników zmiel na pył. Resztę połam na mniejsze kawałki, dodaj do naczynia z masą waniliową i wymieszaj.
  3. Robienie ciastaMasę z herbatnikami przełóż do średniej wielkości formy (kwadratowej, prostokątnej lub okrągłej), wyrównaj i wyłóż masę bez herbatników oraz posyp ją okruszkami. Przykryj ciasto i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Jak podawać ciasto waniliowe marzenie?

Ciasto waniliowe marzenie najlepiej smakuje schłodzone. Idealnie sprawdza się jako deser po obiedzie, słodka przekąska do kawy i herbaty oraz może zastąpić wymagające wiele pracy i wysiłku ciasta na specjalne okazje – efektowny wygląd oraz wyjątkowy smak sprawiają, że na pewno trafi w gusta nawet najbardziej wymagających wielbicieli słodkości. Smak wanilii oraz ciastek doskonale komponuje się z różnymi dodatkami – schłodzone ciasto możesz udekorować świeżymi owocami, podawać z gałką lodów oraz sosem owocowym lub czekoladowym.

Czytaj też:
Soczyste owoce posypuję niezwykłą kruszonką. Ten deser robię szybko, a jest lepszy niż z restauracji
Czytaj też:
Legendarny tort Napoleona bez pieczenia. Wygląda jak z cukierni i znika w kilka minut

Źródło: smaki.pl