Kiedy piekę te ślimaczki, nikt nie czeka aż ostygną. Zrób je raz i przepadniesz

Kiedy piekę te ślimaczki, nikt nie czeka aż ostygną. Zrób je raz i przepadniesz

Dodano: 
Ciasteczka serowe z owocami
Ciasteczka serowe z owocami Źródło: Shutterstock / Mirjam Kavcic
Miękkie, puszyste i pełne aromatycznego nadzienia – te domowe ślimaczki serowe z owocami znikają szybciej, niż zdążą wystygnąć. Jeden kęs wystarczy, by zakochać się w tym przepisie na dobre.

Uwielbiamy aromatyczne wypieki z ciasta drożdżowego. Gdy tylko pojawią się w sklepach dojrzewające w słońcu, słodkie i soczyste morele, moja rodzina prosi o ciasteczka serowe z owocami. Z puszystego ciasta, serowego nadzienia i słodkich moreli robię delikatne w smaku, miękkie drożdżówki w formie ślimaczków. Ciasteczka idealnie sprawdzają się jako deser do kawy i herbaty oraz przekąska na drugie śniadanie i podwieczorek.

Jak zrobić ciasteczka serowe z owocami?

Przygotowanie tych drożdżówek jest proste. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto wyrasta 45 minut. Możesz również przygotować ciasteczka w ekspresowym tempie, korzystając z gotowego ciasta drożdżowego lub ciasta francuskiego, jeśli akurat takie masz w lodówce.

Ciasto drożdżowe robię z dodatkiem świeżych drożdży. Nie przygotowuję rozczynu – w przesianej mące robię dołek, dodaję letnie mleko, rozkruszone drożdże oraz cukier i przysypuję składniki mąką. Po 15 minutach drożdże zaczynają pracować i można dodać pozostałe składniki oraz wyrabiać ciasto. Ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane dość długo, bo około 15 minut. Gotowe ciasto odstawiam w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość, a następnie wałkuję na placek o wymiarach 25 x 20 cm.

Na nadzienie do domowych ciasteczek serowych polecam użyć białego sera w kostce, który nie został zmielony. Ważne jest, żeby ser nie był wilgotny. Biały ser rozgniatam widelcem i mieszam z żółtkiem, cukrem, skórką otartą z cytryny oraz ekstraktem waniliowym. Morele kroję w małą kostkę.

Rozwałkowane ciasto smaruję serem, obkładam owocami, zwijam w rulon, a następnie kroję w plastry o grubości 1 cm, układam na blasze do pieczenia i pozostawiam, żeby ciastka lekko się napuszyły. Przed pieczeniem smaruję ciasto roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka.

Z poniższych proporcji składników upieczesz 25 ciastek lub 12 grubszych drożdżówek.

Przepis: Ciastka serowe z owocami

Ślimaczki inspirowane klasycznymi drożdżówkami, to idealny zamiennik sklepowych słodyczy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 50 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
25
Liczba kalorii
76 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 25 g masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki cukru
  • sól

Na nadzienie serowe:

  • 200 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Dodatkowo:

  • 8 moreli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

  1. Wstępne przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski. Zrób płytki dołek, dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 50 ml letniego mleka. Posyp składniki mąką, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie roztop i wystudź masło.
  2. Łączenie składników ciasta i wyrabianieWymieszaj składniki w misce łyżką. Dodaj resztę letniego mleka i cukru oraz żółtka, wystudzone masło i szczyptę soli. Wyrób jednolite, elastyczne ciasto.
  3. Pierwsze wyrastanieUformuj ciasto w kulę, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut lub do podwojenia objętości.
  4. Przygotowanie nadzienia serowego i moreliBiały ser rozdrobnij widelcem. Dodaj żółtko, ekstrakt waniliowy, cukier oraz skórkę otartą z cytryny i wymieszaj do połączenia się składników. Jeżeli masa jest bardzo sucha, to możesz dodać nieco śmietany lub mleka; rzadką masę serową możesz zagęścić proszkiem budyniowym. Morele umyj, osusz, usuń pestki i pokrój w małą kostkę.
  5. Wałkowanie i formowanie ciastekRozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 25 x 20 cm i posmaruj serowym nadzieniem oraz obłóż kawałkami owoców. Zwiń ciasny rulon wzdłuż dłuższego brzegu, a następnie pokrój ciasto w plastry.
  6. Drugie wyrastanieGotowe ciasteczka przełóż na wyłożone papierem do pieczenia blachy z wyposażenia piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, żeby się napuszyły.
  7. PieczeniePosmaruj ciasto żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i piecz ciasteczka serowe z owocami w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra dół, bez termoobiegu) przez około 25 minut.

Gotowe ciastka wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.

Czytaj też:
Prosty przepis na drożdżówki z malinami. Zrobisz raz, a rodzina będzie prosić o nie codziennie
Czytaj też:
To mój ulubiony letni sernik. Bez pieczenia, z jagodami nie ma sobie równych