Mieszam płatki owsiane z dodatkami i piekę zdrowe ciasteczka. Można je jeść bez wyrzutów sumienia

Mieszam płatki owsiane z dodatkami i piekę zdrowe ciasteczka. Można je jeść bez wyrzutów sumienia

Dodano: 
Ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka owsiane z bakaliami Źródło: Shutterstock / Mosiahina Yulia
Jeśli nie potraficie zrezygnować ze słodyczy, wybierajcie te wartościowe. Z pewnością należą do nich ciasteczka owsiane, które można szybko zrobić z kilku składników. Ja często je piekę, bo wszystkim smakują, a są bardzo zdrowe.

Płatki owsiane to wartościowy produkt, z którego robi się zwyke śniadaniową owsiankę. Jednak można je też wykorzystać do przygotowania innych przysmaków. Ja na przykład robię z ich dodatkiem pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane. Nie ma przy nich dużo pracy, więc można je upiec nawet w tygodniu. A zjada się je bez większych wyrzutów sumienia, bo kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych.

Jak przygotować płatki owsiane na ciasteczka?

Płatków owsianych przeznaczonych na ciasteczka nie trzeba wcześniej moczyć, ani gotować. Wystarczy je po prostu wsypać do masy na ciasto. Najlepiej sięgnąć po płatki owsiane górskie lub zwykłe, które są wartościowsze i zapewniają ciastkom przyjemną strukturę. Płatki można wcześniej podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu staną się bardziej chrupiące i aromatyczne. Możecie też je nieco rozdrobnić blenderem, a wtedy ciasteczka będą miały bardziej jednorodną strukturę.

Jak zrobić ciasteczka z płatkami owsianymi?

Przygotowanie ciasteczek owsianych zaczynam od zmiksowania masła z cukrem i jajkami. Potem dodaję do masy suche składniki, w tym płatki owsiane. Do ciasta dorzucam też posiekane orzechy i rodzynki. Dodają ciastkom słodkości, ale też ciekawszego smaku i struktury. Z masy formuję kulki, spłaszczam je, układam na blasze i wstawiam do piekarnika.

Przepis: Ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami

Zdrowe, chrupiące ciasteczka z płatków owsianych i bakalii

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów np. włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaRozgrzej piekarnik do 180°C. W misce zmiksuj masło z cukrem, dodaj jajko. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj płatki owsiane, rodzynki i posiekane orzechy, wymieszaj.
  2. Pieczenie ciasteczekZ masy formuj kulki, każdą lekko spłaszcz, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz ok. 15 minut, aż będą złociste.

Czym warto wzbogacić ciasteczka owsiane?

Zamiast rodzynek i orzechów do ciasteczek owsianych możecie też dodać inne składniki. Doskonale sprawdzą się daktyle, suszone morele czy żurawina. Świetnymi dodatkami będą też: posiekana czekolada, wiórki kokosowe, sezam, siemię lniane, pestki dyni lub słonecznika.

Czytaj też:
Znikały w 15 minut! Przepis mojej mamy na genialne kruche ciasteczka
Czytaj też:
Proste ciasto i marmolada. Z tych składników robię najlepsze piknikowe rogaliki