Serniczki to szybka alternatywa dla tradycyjnego sernika. Ich przygotowanie nie wymaga wielu składników i zajmuje około 15 minut. Wystarczy wyrobić ciasto, uformować placuszki i usmażyć je na oleju z dodatkiem masła. Tak przygotowane serniczki podaję na śniadanie, deser oraz jako słodką przekąskę.
Tradycyjny twaróg a ser ricotta – podobieństwa i różnice
Tradycyjny ser biały znacznie różni się od włoskiej ricotty. Twaróg powstaje z mleka, a prawdziwa ricotta z serwatki (w sklepach dostępna jest również ricotta z mleka). Ricotta ma delikatny, słodko-kwaśny smak i aksamitną konsystencję – można bez problemu rozsmarować ją na kanapkach oraz wykorzystać do masy serowej bez konieczności mielenia. Ser twarogowy jest zwarty i wymaga rozdrobnienia, jeżeli chcemy zrobić z niego masę serową. W jego smaku wyraźnie dominuje kwaśna nuta, co sprawia, że serniczki i sernik z twarogu wymagają dodania większej ilości cukru.
Na szczególną uwagę zasługują wartości odżywcze ricotty, która ma nieco więcej białka niż twaróg. Zawartość tłuszczu i kaloryczność obu serów niewiele się różnią, jednak na korzyść ricotty przemawia spora ilość witamin i minerałów m.in. witamin z grupy B, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz żelaza, potasu, fosforu i wapnia.
Jak zrobić serniczki z ricotty?
Serniczki to nic innego jak twarogowe placki, które można nie tylko usmażyć na tłuszczu, ale także upiec w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub w kokilkach i papilotkach do babeczek. Zwykle smażę serniczki, bo ten sposób przygotowania pysznej przekąski zajmuje mniej czasu. Do ciasta dodaję jajko, niewielką ilość mąki pszennej (możesz zastąpić mąkę kaszą manną), miód i ekstrakt waniliowy do smaku. Masę formuję w kulki, które rozpłaszczam i kładę na rozgrzany tłuszcz.
Wskazówka: serniczki można również usmażyć w tradycyjnej i beztłuszczowej frytkownicy. Z poniższych proporcji składników wychodzi 12-14 małych serniczków.
Porada: ser ricotta nie jest suchy, więc niekiedy może być konieczne dodanie większej ilości mąki. Do ciasta dodawaj mąkę małymi porcjami, żeby nie przesadzić z jej ilością. Ciasto serowe powinno mieć konsystencję ciasta na kopytka ziemniaczane.
Przepis: Serniczki z ricotty
Placuszki są bardziej kremowe od serników z twarogu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 445 w każdej porcji
Składniki
- 500 g sera ricotta
- 2 duże jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka budyniu o smaku waniliowym bez cukru
Dodatkowo:
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta serowegoSer ricotta przełóż do miski. Wbij jajka oraz dodaj mąkę, budyń, miód (możesz zastąpić cukrem) i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj składniki łyżką, a gdy się połączą, przełóż masę na kuchenny blat lub stolnicę i krótko wyrób dłońmi. Wskazówka: możesz dosmaczyć ciasto serowe skórką i sokiem z cytryny/pomarańczy, a także dodać wcześniej namoczone i odciśnięte z wody rodzynki.
- Formowanie serniczkówZ ciasta serowego uformuj wałek i podziel go na równe części, a następnie uformuj kulki, lekko je rozpłaszcz, nadając kształt placków i odkładaj na oprószoną mąką tackę.
- SmażenieRozgrzej olej i dodaj klarowane masło. Smaż serniczki z ricotty małymi partiami, na średnim ogniu, aż zyskają złoty kolor. Gotowe serniczki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- PodawanieRozpływające się w ustach serniczki z ricotty fantastycznie smakują na ciepło i na zimno. Podaję je z różnymi dodatkami np. cukrem pudrem, sosami i musami owocowymi, sosem czekoladowym, sosem waniliowym, miodem, dżemem, a także świeżymi owocami.
Czytaj też:
Racuchy z twarożkiem to genialny pomysł na szybki, pożywny posiłek. Uwielbiają je nie tylko dzieciCzytaj też:
Robię kakaowe naleśniki i nadziewam zdrowym serkiem. Są wartościowe, a smakują obłędnie