Dzięki dwóm dodatkom te ciasteczka wychodzą przepyszne. Robię je 20 minut, znikają w 5

Dzięki dwóm dodatkom te ciasteczka wychodzą przepyszne. Robię je 20 minut, znikają w 5

Dodano: 
Ciasteczka z bakaliami
Ciasteczka z bakaliami Źródło: Shutterstock / Enrique Madge
Ciasteczka są doskonałe do kawy i na słodką przekąskę. Można kupić gotowe, ale te zrobione domowym sposobem są o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Dziś podam wam przepis na przepyszne ciasteczka z dwoma aromatycznymi dodatkami.

Kruche ciasteczka mają wiele zalet. Robi się je dość prosto i są całkiem trwałe. W przypadku moich ciasteczek z dodatkiem dwóch aromatycznych składników nie ma zmartwienia, że się zepsują, bo schodzą od razu po przygotowaniu. Jednak zawsze jest opcja, że można je przygotować na zapas i schować na później.

Czym można aromatyzować kruche ciasteczka?

Do aromatyzowania kruchych ciasteczek można użyć różnych esencji smakowych czy cukru wanilinowego. Ja jednak o wiele bardziej wolę zupełnie naturalne składniki. Wystarczy przecież wsypać do ciasta trochę zmielonego cynamonu czy startego imbiru, a ciasteczka nabiorą określonego smaku. W moim domu największym powodzeniem cieszą się jednak ciasteczka z dodatkiem mielonych orzechów i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Rzeczywiście wychodzą przepyszne.

Jak zrobić kruche ciasteczka z orzechami i skórką pomarańczową?

Przygotowując te pyszne ciasteczka, najpierw łączę podstawowe składniki, a potem wsypuję dodatki i całość zagniatam. Z niezbyt twardego ciasta formuję kulki, spłaszczam je i układam na blasze do pieczenia. 15 minut w piekarniku i ta pyszna przekąska jest gotowa do jedzenia.

Przepis: Ciasteczka z orzechami i skórką pomarańczową

Delikatne ciasteczka z dodatkiem zmielonych orzechów i kandyzowanej skórki pomarańczowej

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaUtrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, wymieszaj. Połącz z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i zmielone orzechy, całość krótko wyrób.
  2. Formowanie i pieczenie ciasteczekZ ciasta odrywaj nieduże porcje, formuj z nich kulki i lekko je spłaszczaj. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza.

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową?

Kandyzowaną skórkę pomarańczową można kupić albo zrobić własnoręcznie. Jej przygotowanie nie jest trudne, a jeśli jecie dużo pomarańczy, aż szkoda marnować zdjętej z nich skórki.

Do przygotowania tego aromatycznego dodatku najlepiej użyć pomarańczy ekologicznych. Jeśli macie pomarańcze z tradycyjnych upraw, należy je dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Na skórki z 2 pomarańczy należy użyć ok. 200 g cukru i 200 ml wody.

Skórkę należy zdjąć, tak by zebrać jak najmniej białej części, która daje gorycz. Potem skórkę trzeba pokroić w drobną kostkę lub w paseczki i wrzucić na wrzątek na 2-3 minuty. Warto ją odcedzić i proces blanszowania powtórzyć. Tak przygotowaną, osączoną skórkę należy wrzucić do syropu otrzymanego z wody i cukru. Trzeba ją gotować ok. 30 minut, aż zrobi się szklista. Teraz warto ją podsuszyć, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można ją też wstawić na 30 minut do piekarnika o temperaturze 50 stopni Celsjusza, by przyspieszyć ten proces. Wystudzoną skórkę należy umieścić w czystym słoiku, zamknąć i można ją przechowywać kilka tygodni.

Czytaj też:
Zdrowe ciasto czekoladowe, które podbiło moje serce. Zrobisz je w mig bez grama mąki i cukru
Czytaj też:
Te maślane ciasteczka pokocha każdy. Przygotujesz je w 15 minut z prostych składników