Kruche ciasteczka mają wiele zalet. Robi się je dość prosto i są całkiem trwałe. W przypadku moich ciasteczek z dodatkiem dwóch aromatycznych składników nie ma zmartwienia, że się zepsują, bo schodzą od razu po przygotowaniu. Jednak zawsze jest opcja, że można je przygotować na zapas i schować na później.
Czym można aromatyzować kruche ciasteczka?
Do aromatyzowania kruchych ciasteczek można użyć różnych esencji smakowych czy cukru wanilinowego. Ja jednak o wiele bardziej wolę zupełnie naturalne składniki. Wystarczy przecież wsypać do ciasta trochę zmielonego cynamonu czy startego imbiru, a ciasteczka nabiorą określonego smaku. W moim domu największym powodzeniem cieszą się jednak ciasteczka z dodatkiem mielonych orzechów i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Rzeczywiście wychodzą przepyszne.
Jak zrobić kruche ciasteczka z orzechami i skórką pomarańczową?
Przygotowując te pyszne ciasteczka, najpierw łączę podstawowe składniki, a potem wsypuję dodatki i całość zagniatam. Z niezbyt twardego ciasta formuję kulki, spłaszczam je i układam na blasze do pieczenia. 15 minut w piekarniku i ta pyszna przekąska jest gotowa do jedzenia.
Przepis: Ciasteczka z orzechami i skórką pomarańczową
Delikatne ciasteczka z dodatkiem zmielonych orzechów i kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaUtrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, wymieszaj. Połącz z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i zmielone orzechy, całość krótko wyrób.
- Formowanie i pieczenie ciasteczekZ ciasta odrywaj nieduże porcje, formuj z nich kulki i lekko je spłaszczaj. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza.
Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową?
Kandyzowaną skórkę pomarańczową można kupić albo zrobić własnoręcznie. Jej przygotowanie nie jest trudne, a jeśli jecie dużo pomarańczy, aż szkoda marnować zdjętej z nich skórki.
Do przygotowania tego aromatycznego dodatku najlepiej użyć pomarańczy ekologicznych. Jeśli macie pomarańcze z tradycyjnych upraw, należy je dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Na skórki z 2 pomarańczy należy użyć ok. 200 g cukru i 200 ml wody.
Skórkę należy zdjąć, tak by zebrać jak najmniej białej części, która daje gorycz. Potem skórkę trzeba pokroić w drobną kostkę lub w paseczki i wrzucić na wrzątek na 2-3 minuty. Warto ją odcedzić i proces blanszowania powtórzyć. Tak przygotowaną, osączoną skórkę należy wrzucić do syropu otrzymanego z wody i cukru. Trzeba ją gotować ok. 30 minut, aż zrobi się szklista. Teraz warto ją podsuszyć, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można ją też wstawić na 30 minut do piekarnika o temperaturze 50 stopni Celsjusza, by przyspieszyć ten proces. Wystudzoną skórkę należy umieścić w czystym słoiku, zamknąć i można ją przechowywać kilka tygodni.
Czytaj też:
Zdrowe ciasto czekoladowe, które podbiło moje serce. Zrobisz je w mig bez grama mąki i cukruCzytaj też:
Te maślane ciasteczka pokocha każdy. Przygotujesz je w 15 minut z prostych składników