Powtarzam niezmiennie: brownie to ciasto, które zawsze się udaje. Co więcej, to ciasto czekoladowe, którego smak możesz zmieniać i w łatwy sposób eksperymentować z dodatkami. Ten przepis to jedna z takich wariacji na temat brownie, choć prosta, to niezwykle smaczna. To brownie z dodatkiem pomarańczy i cynamonu. Lubię je robić nie tylko dla smaku, ale też dla obłędnego zapachu, jakim wypełnia się cały dom podczas pieczenia.
Jak zrobić brownie z pomarańczą i cynamonem?
Aby zrobić to ciasto czekoladowe, do bazowego przepisu na brownie wystarczy dodać skórkę otartą z pomarańczy (tylko pomarańczową część) oraz cynamon. Ja dodaje t składniki do roztopionej czekolady z masłem. Dodanie ich na tym etapie jeszcze bardziej podkręca smaki, a zapach pomarańczy, cynamonu i czekolady oraz razu przyjemnie uderza w nos i pobudza zmysły.
Gotowe ciasto wystarczy już tylko wylać na blachę i upiec. Jeśli lubisz bardzo wilgotne, wręcz lejące brownie w środku, możesz skrócić czas pieczenia o kilka minut. Jeśli chcesz, aby było zwarte i bardziej suche, wydłuż do 30 minut.
Przepis: Brownie z pomarańczą i cynamonem
Pomysł na aromatyczne, proste ciasto czekoladowe.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 345 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaJajka wymieszaj z cukrem (można mikserem). W rondelku rozpuść masło i czekoladę, dodaj skórkę otartą z pomarańczy, cynamon i dobrze wymieszaj. Lekko przestudź i dodaj do jajek. Wymieszaj, dodaj mąkę i wymieszaj łyżką ciasto.
- Pieczenie ciastaCiasto wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Inne pomysły na dodatki do brownie
Aby twoje ciasto czekoladowe za każdym razem było inne, śmiało eksperymentuj z dodatkami. Do brownie z tego przepisu możesz dorzucić np. owoce (świeże lub mrożone) – świetnie sprawdzą się wiśnie czy maliny. Owoc wykładamy na wylane już na blachę ciasto i pieczemy jak w przepisie.
Do ciasta brownie możesz też dorzucić ulubione orzechy, migdały czy kandyzowane owoce. Brownie można aromatyzować olejkami i ekstraktami do ciast, ale też np. odrobiną rumu, likieru pomarańczowego czy brandy. Oryginalnym pomysłem dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia, jest dodanie do ciasta płatków chili (płatki chili dodaj do rozpuszczonej, jeszcze ciepłej czekolady z masłem).
Czytaj też:
Róże karnawałowe to staroświecki hit na tłusty czwartek. Z tego przepisu wyjdą idealneCzytaj też:
Pyszne bułeczki z twarogiem na krucho-drożdżowym cieście. Ten prosty przepis zaskoczy każdego