Te proste ciasteczka z dżemem piekę co roku na Walentynki. Sprawiam nimi dużo radości moim bliskim

Te proste ciasteczka z dżemem piekę co roku na Walentynki. Sprawiam nimi dużo radości moim bliskim

Dodano: 
Walentynkowe ciasteczka
Walentynkowe ciasteczka Źródło: Shutterstock / Victoria_Hunter
Już niedługo Walentynki. Czas więc zaplanować jakieś okazjonalne przysmaki. Ja, jak co roku, zamierzam upiec ciasteczka z dżemem. Robi się je prosto i szybko, a wyglądają bardzo efektownie. Serce nie tylko w nich widać, ale i czuć.

Zamiast kupować na Walentynki gotowe słodkości, lepiej przygotować je własnoręcznie. Będą naturalne, smaczne i zrobione od serca. Można nimi obdarować wszystkie ukochane osoby. Każdy z pewnością ucieszy się z takiego słodkiego podarunku i schrupie ciasteczka ze smakiem. Wystarczy je tylko ładnie opakować.

Jak zrobić kruche ciasto na ciasteczka?

Walentynkowe ciasteczka robię zwykle z ciasta kruchego. Jednak nie jest to klasyczne ciasto, a bardziej migdałowe. Przygotowując je, część mąki i masła zastępuję zmielonymi migdałami. Dzięki temu ciasto ma doskonały smak i aromat i jest niezwykle delikatne.

Jak zrobić ciasteczka migdałowe z dżemem

Przygotowanie tych efektownych, walentynkowych ciasteczek jest naprawdę proste. Gdy zagnieciecie ciasto, główna część pracy jest za wami. Teraz pozostanie się pobawić w wycinanie i składanie ciasteczek. Z rozwałkowanego ciasta należy wykroić krążki takiej samej wielkości, a w połowie z nich dodatkowo wyciąć foremką serduszka. Po upieczeniu krążków pełnych i z wycięciem, składa się je przekładając dżemem. Oczywiście najlepiej czerwonym.

Przepis: Ciasteczka walentynkowe

Kruche, migdałowe ciasteczka z dżemem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
165 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 słoiczka dżemu malinowego lub truskawkowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej zmielone migdały i sól, wymieszaj. Dodaj kawałki schłodzonego masła, całość posiekaj i rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder i żółtko, zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię, schłodź.
  2. Wykrawanie ciastekCiasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i małą szklanką lub foremką wykrój krążki. Z połowy krążków przy pomocy foremki wykrój serca.
  3. Pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej krążki pełne i z wycięciem, a także wykrojone serca. Ciastka upiecz na rumiano w 190 stopniach Celsjusza, wystudź.
  4. Sklejanie ciastekPełne krążki smaruj dżemem i przykrywaj krążkami z wycięciem. Całość lekko dociśnij. Powstałe ciastka oprósz cukrem pudrem. Upieczone serduszka też ułóż na talerzu z ciasteczkami.

Wskazówka: Możesz kupić migdały w skórce, zalać je gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Gdy skórka zmięknie, wystarczy ją usunąć, a osuszone migdały zemleć lub zblendować na niemal gładką masę.

Inny pomysł na walentynkowe ciasteczka

Z kruchego ciasta z dodatkiem mielonych migdałów można też przygotować nieco inne ciasteczka. Wykrójcie je jak powyżej, tylko potem sklejcie krążki pełne i z wycięciem, smarując rozkłóconym jajkiem. Po upieczeniu powstałe wgłębienia w kształcie serc wystarczy wypełnić tężejącą galaretką i poczekać aż całkowicie zastygnie.

Czytaj też:
Przepis na te proste i szybkie ciasteczka mam od mamy. Były hitem PRL-u
Czytaj też:
Kroję ciasto na kwadraty i nadziewam dżemem. To jedne z najsmaczniejszych domowych ciastek