Bułeczki bez dodatku drożdży idą u mnie, jak woda. Nie ma przy nich dużo pracy

Bułeczki bez dodatku drożdży idą u mnie, jak woda. Nie ma przy nich dużo pracy

Dodano: 
Bułeczki z dżemem
Bułeczki z dżemem Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova
Od lat piekę małe bułeczki z sezonowym dżemem. Nie są pracochłonne, bo nie używam drożdży, a smakują całej rodzinie. Są idealne na deser, podwieczorek lub słodką przekąskę do pracy albo szkoły.

Domowe bułeczki są o niebo lepsze i o wiele tańsze od kupnych. Ten przepis znalazłam kilka lat temu w jednej z książek kucharskich i okazał się strzałem w dziesiątkę. Pyszna, słodka przekąska smakuje całej mojej rodzinie. Robię ją szybko z kilku składników. I choć nie dodaję drożdży, bułeczki i tak są pulchne i wyrośnięte.

Jak zrobić puszyste bułeczki bez dodatku drożdży?

Do zrobienia słodkich, puszystych bułeczek wcale nie potrzeba drożdży. Robię je z sześciu składników, które zawsze mam pod ręką, czyli z: mąki, sody oczyszczonej, jajka, kefiru, cukru i dżemu. Soda sprawia, że ciasto jest pulchne, a wcale nie trzeba odstawiać go do wyrastania. Kefir zaś dodaje bułeczkom lekkości. Jeśli chodzi o dżem, staram się sięgać po sezonowy. Jesienią zwykle jest to dżem lub powidła śliwkowe, którego zapas zawsze mam w spiżarni.

Jak zrobić słodkie bułeczki na sodzie?

Słodkie bułeczki na sodzie oczyszczonej robi się o wiele szybciej, niż drożdżowe. Ciasta nie trzeba bowiem długo wyrabiać, ani dwukrotnie odstawiać do wyrośnięcia. Mimo to są lekkie, puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach.

Przepis: Słodkie bułeczki na sodzie

Słodkie bułeczki na sodzie nadziewane dżemem śliwkowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 400 ml kefiru
  • słoiczek dżemu śliwkowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski. Wsyp do niej sodę oczyszczoną i cukier, wymieszaj. Dodaj jajko i kefir, mieszaj lub miksuj, aż powstanie gładka, gęsta masa. Otrzymane ciasto podziel na 20 równych części. Z każdej uformuj kulkę, spłaszcz ją, nadziej dżemem i znów uformuj kulkę.
  2. Pieczenie bułeczekFormę ceramiczną lub metalową wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Ułóż w niej bułeczki, zachowując między nimi kilku centymetrowe odległości. Bułeczki piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeszcze ciepłe możesz posypać cukrem pudrem.

Czym jeszcze można nadziać słodkie bułeczki?

Bułeczki na sodzie możesz nadziać dowolnym dżemem lub konfiturą oraz świeżymi owocami. W tym drugim przypadku doskonale sprawdzą się: maliny, borówki, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, jabłka. Większe owoce najlepiej jest pokroić w kostkę. Każdą bułeczkę nadziej 1-2 łyżeczkami owoców. Wcześniej wymieszaj je z mąką ziemniaczaną, dzięki czemu nie puszczą soku w cieście i bułeczki ładnie wyrosną.

Czytaj też:
Te domowe drożdżówki z serem to mistrzostwo świata. Idealne na śniadanie, do szkoły i do pracy
Czytaj też:
Przepis na te bułeczki znalazłam w notatniku kochającej podróże znajomej. Od razu mi posmakowały