Robię szybki dżem i zamykam go w kieszonkach z ciasta. To tegoroczny hit w moim domu

Robię szybki dżem i zamykam go w kieszonkach z ciasta. To tegoroczny hit w moim domu

Dodano: 
Kieszonki z dżemem
Kieszonki z dżemem Źródło: Shutterstock / larisa Stefanjuk
Uwielbiam domowe ciastka z ciasta francuskiego. Ostatnio w moim domu furorę robią kieszonki z dżemem borówkowym. Przygotowuję je bardzo szybko, łącznie z dżemem i schodzą od razu po upieczeniu.

Jeśli masz ochotę na świeżutkie, chrupiące ciasteczka z dżemem, nie musisz biegać do cukierni. Wystarczy, że w domu masz ciasto francuskie i trochę borówek amerykańskich. Raz-dwa zamienisz je w pyszną, słodką przekąskę.

Sposoby na dżem borówkowy

Dżem z borówek amerykańskich ma delikatny smak i doskonale pasuje do pieczywa oraz deserów. Można go przygotować na dwa sposoby. Pierwszy, tradycyjny sposób przewiduje gotowanie borówek z cukrem i sokiem z cytryny do momentu, aż dżem uzyska odpowiednią konsystencję. Na 1 kg borówek trzeba użyć 300-400 g cukru i 2 łyżki soku z cytryny. By skrócić czas gotowania dżemu, wystarczy dodać do niego trochę środka żelującego. Wtedy można też będzie zmniejszyć ilość dodanego cukru, bo dżem i tak zrobi się gęsty.

Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego z dżemem?

Dżem do kieszonek powinien być dosyć gęsty, tak by nie wypłynął z ciastek w czasie pieczenia. Można to ograniczyć, smarując brzegi składanego kwadratu rozkłóconym jajkiem. Wówczas zlepią się one w czasie pieczenia.

Przepis: Słodkie kieszonki z dżemem borówkowym

Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane dżemem borówkowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 300 g borówek amerykańskich
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka środka żelującego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dżemuBorówki przebierz, opłucz, osącz. Wsyp je do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny, zagotuj je. Dodaj środek żelujący, dokładnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu ok. 15 minut, aż dżem zgęstnieje. Wystudź go.
  2. Formowanie kieszonekCiasto francuskie wyjmij z lodówki 20 minut przed formowaniem kieszonek. Rozwiń je i pokrój na ok. 15 kwadratów. Na środku każdego połóż porcję dżemu. Rogi kwadratów złóż do środka, tak by powstała kieszonka.
  3. Pieczenie ciastekCiastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ich wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 210 stopni Celsjusza.

Inne sposoby formowania ciasteczek

Nasze ciasteczka mają kształt kieszonek, czy też kopert. Jednak to, w jaki sposób uformujesz ciastka, zależy tylko od ciebie. Możesz z nich zrobić rożki, a wtedy dżem nałóż na środek kwadratu, złóż go po przekątnej na połowę i dokładnie zlep brzegi. Z kwadratu ciasta prosto da się też zrobić beciki. Wtedy nadzienie także kładziemy na środek kwadratu, ale nad dżemem zlepiamy dwa naprzeciwległe rogi ciasta. Z tych samych składników da się też zrobić rogaliki. Wówczas ciasto francuskie należy pokroić na trójkąty, przy jednym boku nałożyć dżem i wzdłuż niego zwinąć rogaliki.

Czytaj też:
Prosty przepis na ciasto francuskie z morelami. Wyjątkowy krem sprawia, że smakuje jak z cukierni
Czytaj też:
Najlepszy dżem jagodowy bez żelfiksu. Wystarczy dodać do jagód jeszcze jeden owoc