Jeśli masz ochotę na świeżutkie, chrupiące ciasteczka z dżemem, nie musisz biegać do cukierni. Wystarczy, że w domu masz ciasto francuskie i trochę borówek amerykańskich. Raz-dwa zamienisz je w pyszną, słodką przekąskę.
Sposoby na dżem borówkowy
Dżem z borówek amerykańskich ma delikatny smak i doskonale pasuje do pieczywa oraz deserów. Można go przygotować na dwa sposoby. Pierwszy, tradycyjny sposób przewiduje gotowanie borówek z cukrem i sokiem z cytryny do momentu, aż dżem uzyska odpowiednią konsystencję. Na 1 kg borówek trzeba użyć 300-400 g cukru i 2 łyżki soku z cytryny. By skrócić czas gotowania dżemu, wystarczy dodać do niego trochę środka żelującego. Wtedy można też będzie zmniejszyć ilość dodanego cukru, bo dżem i tak zrobi się gęsty.
Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego z dżemem?
Dżem do kieszonek powinien być dosyć gęsty, tak by nie wypłynął z ciastek w czasie pieczenia. Można to ograniczyć, smarując brzegi składanego kwadratu rozkłóconym jajkiem. Wówczas zlepią się one w czasie pieczenia.
Przepis: Słodkie kieszonki z dżemem borówkowym
Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane dżemem borówkowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 300 g borówek amerykańskich
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka środka żelującego
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dżemuBorówki przebierz, opłucz, osącz. Wsyp je do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny, zagotuj je. Dodaj środek żelujący, dokładnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu ok. 15 minut, aż dżem zgęstnieje. Wystudź go.
- Formowanie kieszonekCiasto francuskie wyjmij z lodówki 20 minut przed formowaniem kieszonek. Rozwiń je i pokrój na ok. 15 kwadratów. Na środku każdego połóż porcję dżemu. Rogi kwadratów złóż do środka, tak by powstała kieszonka.
- Pieczenie ciastekCiastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ich wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Inne sposoby formowania ciasteczek
Nasze ciasteczka mają kształt kieszonek, czy też kopert. Jednak to, w jaki sposób uformujesz ciastka, zależy tylko od ciebie. Możesz z nich zrobić rożki, a wtedy dżem nałóż na środek kwadratu, złóż go po przekątnej na połowę i dokładnie zlep brzegi. Z kwadratu ciasta prosto da się też zrobić beciki. Wtedy nadzienie także kładziemy na środek kwadratu, ale nad dżemem zlepiamy dwa naprzeciwległe rogi ciasta. Z tych samych składników da się też zrobić rogaliki. Wówczas ciasto francuskie należy pokroić na trójkąty, przy jednym boku nałożyć dżem i wzdłuż niego zwinąć rogaliki.
Czytaj też:
Prosty przepis na ciasto francuskie z morelami. Wyjątkowy krem sprawia, że smakuje jak z cukierniCzytaj też:
Najlepszy dżem jagodowy bez żelfiksu. Wystarczy dodać do jagód jeszcze jeden owoc