Nie przepadałem za sernikiem na zimno, ale spróbowałem tego przepisu. Teraz deser wychodzi przepyszny
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Nie przepadałem za sernikiem na zimno, ale spróbowałem tego przepisu. Teraz deser wychodzi przepyszny

Dodano: 
Sernik na zimno
Sernik na zimno Źródło:Shutterstock / Joanna 12
Sernik na zimno niezbyt dobrze mi się kojarzył. Omijałem to ciasto szerokim łukiem. Moje podejście do sernika na zimno zmieniło się, gdy spróbowałem go podczas okolicznościowego przyjęcia u znajomych. Poprosiłem o przepis.

Od momentu, gdy dostałem przepis na ten sernik na zimno, jest to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Ten prosty sernik na zimno możesz przygotować nie tylko z twarogu mielonego sernikowego, jak w moim przepisie. Nadadzą się do tego również z serki homogenizowane lub gęsty jogurt grecki.

Dopełnieniem lekkiej i kremowej masy serowej, która zyskuje odpowiednią konsystencję dzięki żelatynie, są zatopione w galaretce świeże owoce. W poniższym przepisie podaję składniki na przygotowanie wersji klasycznej mojego ulubionego sernika na zimno. Ze smakami galaretek i rodzajem owoców możesz eksperymentować.

Wskazówka: do masy serowej możesz dodać świeże owoce w postaci musu np. jagody, truskawki, porzeczki lub maliny. Dodając świeże owoce do masy serowej, musisz pamiętać, aby zmniejszyć ilość sera o ½ porcji owoców, np. dodając 1 szklankę musu truskawkowego, odejmujesz ½ szklanki sera. No i najważniejsze… do deserów z żelatyną nie dodajemy ananasa, kiwi, papai i mango, bo zawarte w tych owocach enzymy spowodują, że masa nie stężeje.

Sernik za mino, który robię, zawsze wychodzi idealnie kremowy oraz jest obłędnie pyszny. Jego sekretem jest jeden składnik. Chodzi o śmietanę kremówkę 36%. Oczywiście możesz z niej zrezygnować, jeśli na przykład zależy Ci, by deser był mniej kaloryczny. Jednak to dzięki temu składnikowi sernik na zimno zyskuje delikatniejszy smak i bardziej kremową konsystencję, za którą kocham ten deser.

Przepis: Sernik na zimno

Ten sernik na zimno zrobisz bez pieczenia spodu. Deser smakuje przez cały rok, ale ja najchętniej sięgam po niego, gdy dostępne są świeże owoce sezonowe. Składniki obliczone są na tortownicę o średnicy 24 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
3 godz. 30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 200 g śmietanki kremówka 36%
  • 15 g żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowe
  • 400 ml wody
  • 1/2 kg świeżych truskawek

Na spód:

  • 100 g biszkoptów

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie galaretkiZanim przystąpisz do robienia masy serowej, przygotuj galaretkę truskawkową (możesz także użyć galaretki o innym smaku). Galaretkę wsyp do 400 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki, aby nieco stężała. Możesz także włożyć ostudzoną galaretkę na chwilę do zamrażalnika, ale uważaj, aby całkiem nie zastygła.
  2. Przygotowanie spodu i masy serowejZamknij tortownicę i wyłóż na jej dno okrągłe biszkopty okrągłe biszkopty (około 1/2 opakowania w zależności od wielkości ciastek). Ser z wiaderka przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj 1 szklankę cukru pudru, ekstrakt waniliowy oraz otartą skórkę z 1/2 dokładnie umytej cytryny. Wymieszaj całość mikserem (możesz także wymieszać łyżką). Spróbuj, czy ser jest odpowiednio słodki. Możesz dodać do smaku więcej cukru oraz nieco soku z cytryny. Rozpuść 15 g żelatyny (ja dodaję 3 i ½ łyżeczki) w 100 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubij na na sztywno i dodaj ją do masy serowej. Ostudzoną do temperatury pokojowej żelatynę wymieszaj i dodaj do masy. Zamieszaj wszystko mikserem lub intensywnie łyżką. Zwróć uwagę, by w masie serowej nie było grudek żelatyny. Przełóż jednolitą masę serową na spód z biszkoptów i wyrównaj wierzch sernika na zimno za pomocą łyżki.
  3. DekorowanieTruskawki lub inne owoce umyj, odsącz z nadmiaru wody na papierowym ręczniku oraz udekoruj nimi wierzch sernika, delikatnie wciskając owoce w masę serową. Przykryj tortownicę folią spożywczą i włóż do lodówki. Sprawdź, czy galaretka zaczęła tężeć – powinna mieć konsystencję kisielu. Zalej nią udekorowany owocami wierzch sernika na zimno. Aby galaretka miała idealnie gładką powierzchnię, wygładź ją rozgrzaną we wrzątku łyżką.
  4. ChłodzenieSernik na zimno schładzaj w lodówce minimum 3 godziny. Pamiętaj, aby przykryć deser folią spożywczą, która zapobiegnie przenikaniu zapachów z lodówki.

Rada: jeżeli zapomnisz o galaretce i całkiem stężeje, możesz przywrócić jej idealną konsystencję, ogrzewając naczynie, w którym się znajduje, w gorącej wodzie lub ogrzewając galaretkę w garnku ma małym gazie. Ważne: nie wstawiaj galaretki do zamrażalnika i gorącej kąpieli wodnej w szklanej misce!

Wariacja na temat sernika na zimno z galaretką i owocami

Z podzielonego na 4 porcje po 250 g sera z wiaderka i czterech galaretek w różnych smakach i barwach możesz przygotować kolorowy sernik na zimno. Wystarczy, że do każdej z 4 porcji sera wlejesz rozpuszczoną w 1/2 zalecanej ilości wody galaretkę o innym smaku i dokładnie wymieszasz, a następnie przełożysz na spód z biszkoptów. Przed wylaniem kolejnej warstwy musisz poczekać, aż poprzednia stężeje. Dlatego musisz robić warstwy w odpowiednich odstępach czasowych.