Muzeum Obrzydliwego Jedzenia w Malmö w Szwecji to nietypowe muzeum, które pokazuje najbardziej obrzydliwe i dziwne potrawy czy produkty świata. Są tam szwedzkie kiszone śledzie, zgniły ser z Sardynii czy oko owcy w sosie pomidorowym, przysmak rodem z Mongolii. Wśród takich produktów znalazł się także przysmak Polaków, czyli sok z kiszonej kapusty.
Sok z kiszonej kapusty w Muzeum Obrzydliwego Jedzenia
Opis eksponatu, który został zaliczony do najbardziej obrzydliwych na świecie, zwraca uwagę, że choć napój jest bardzo kwaśny i intensywny, to jednak bardzo zdrowy. Sok, który powstaje w podczas fermentacji białej kapusty, jest bogaty w witaminę C i nazywany naturalnym napojem probiotycznym. Okazuje się, że dla wielu osób rzeczywiście jest nie do przełknięcia. W muzeum sok z kapusty jest także przeznaczony do degustacji: można go spróbować obok suszonych czarnych mrówek czy kiszonych śledzi.
Muzeum Obrzydliwego Jedzenia w Malmö
Muzeum Obrzydliwego Jedzenia (Disgusting Food Museum) w Malmö to jedna z najbardziej zaskakujących atrakcji tego szwedzkiego miasta. Na turystów czekają tu nieraz ekstremalne wyzwania, ponieważ zwiedzanie ekspozycji kończy się degustacją wybranych produktów czy potraw. Zamiast biletu zwiedzający dostają... torebkę na wymioty.
W muzeum znajduje się ponad 80 eksponatów z różnych stron świata – to niezwykły przegląd różnych kultur i podejścia do jedzenia. Podczas degustacji można doświadczyć zaskakujących emocji, ponieważ każdy reaguje na wybrane produkty inaczej. Oprócz wspomnianego soku z kapusty, kiszonych śledzi czy mrówek, można spróbować również ekstraktów z papryczki chili, owocu durian, włoskiego sera z żołądka koźlęcia czy suszonych robaków bambusowych.
Muzeum Obrzydliwego Jedzenia znajduje się przy Södra Förstadsgatan 2 w Malmö. Jest otwarte codziennie w godzinach 11:00-17:00.
Czytaj też:
My nie możemy na to patrzeć, a nasi rodzice się tym zajadali. Bardziej chrupiące niż chipsyCzytaj też:
Ziemniaki wypełniam dwoma prostymi składnikami. To mój sposób na obiad, który się nie nudzi
