Jeśli znasz tę zasadę, zawsze kupisz najlepsze mandarynki. Wystarczy wziąć w dłoń i wszystko jest jasne

Jeśli znasz tę zasadę, zawsze kupisz najlepsze mandarynki. Wystarczy wziąć w dłoń i wszystko jest jasne

Dodano: 
Mandarynki
Mandarynki Źródło: Pixabay / Daria-Yakovleva
Idealna mandarynka jest soczysta i pełna smaku. Takie owoce można z łatwością wybrać samemu, wystarczy zwrócić uwagę na jedną rzecz.

Suche i twarde mandarynki – każdy, kto na takie trafił, miał prawo czuć się zawiedziony. Dlatego podpowiadamy prosty patent, który pozwoli bezbłędnie wybrać te, które są idealnie soczyste. Jednocześnie warto wiedzieć, że potocznie mandarynkami nazywa się różne owoce, także popularne hybrydy, czyli odmiany, które są krzyżówkami mandarynek i innych cytrusów, np. lubiane w Polsce klementynki. Niezależnie, które wybierzesz, podczas zakupów warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Jak wybrać soczyste mandarynki?

Najważniejszym kryterium jest waga. Dobra mandarynka powinna być ciężka – to najlepszy wskaźnik wysokiej zawartości soku. Lekkie owoce zazwyczaj mają suchy, watowaty miąższ, nawet jeśli ich skórka wygląda atrakcyjnie.

Skórka dobrej mandarynki jest jędrna, sprężysta i wolna od uszkodzeń. Drobne nieregularności czy naturalne pory są normalne, ale miękkie plamy, pęknięcia lub ślady pleśni świadczą o złym stanie owocu. Kolor nie zawsze jest jednoznacznym wyznacznikiem dojrzałości, jednak intensywnie pomarańczowa skórka zwykle idzie w parze z lepszym smakiem. Zielonkawe przebarwienia mogą występować przy dojrzałych owocach, ale często oznaczają słabszą słodycz.

Jednocześnie owoce o skórce lekko oddzielonej od miąższu są zazwyczaj łatwiejsze do obierania i przyjemniejsze w jedzeniu na surowo. Zbyt ściśle przylegająca skórka bywa sygnałem grubej warstwy białej części, która może nadawać gorycz. Z kolei bardzo luźna, „pusta” skórka często oznacza, że owoc stracił wilgoć i tym samym jest mniej soczysty.

Kiedy najlepiej kupować mandarynki?

Najlepsze owoce pojawiają się w sezonie zimowym, a to oznacza, że w grudniu i styczniu możemy kupić w polskich sklepach te najlepsze. Mandarynki i ich mieszańce z południowej Europy są zwykle bardziej zrównoważone smakowo niż owoce importowane z bardzo odległych regionów, które często zbiera się przed pełną dojrzałością.

Czytaj też:
Jedz dwa-trzy dziennie. Orzeźwiają, nawadniają i podnoszą odporność, jak mało co
Czytaj też:
Weź gotowe ciasto i dwie mandarynki. Obłędne ciasteczka zrobisz w pół godziny

Źródło: smaki.pl