Zamiast słodyczy, chrupię te orzechy. Pomagają utrzymać zdrową sylwetkę i dodają energii

Zamiast słodyczy, chrupię te orzechy. Pomagają utrzymać zdrową sylwetkę i dodają energii

Dodano: 
Orzechy pekan
Orzechy pekan Źródło: Shutterstock / Piotr Velixar
To jedne z moich ulubionych orzechów i zawsze staram się je mieć pod ręką. To mój sposób na zdrową przekąskę między posiłkami.

To uczucie zna wiele osób: ochota na słodycze, którą ciężko opanować. Wówczas można oszukać nieco organizm i sięgnąć po pyszne, ale jednocześnie zdrowe przekąski. Jedna z moich ulubionych to orzechy pekan. Mają delikatnie słodki smak, przyjemnie chrupią, ale przede wszystkim są niezwykle cenne dla organizmu.

Jakie właściwości mają orzechy pekan?

Orzech pekan to owoc orzesznika jadalnego. Można go porównać do dobrze znanego Polakom orzecha włoskiego. Charakterystycznie pomarszczony orzech w ciemnej skórce kryje wiele cennych składników. Mimo wysokiej kaloryczności (ok. 700 kcal w 100 g), orzechy pekan – spożywane z umiarem – mogą wspierać utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dzięki tłuszczom i błonnikowi sycą na długo i pomagają unikać podjadania słodyczy. To jednak nie wszystko.

Pekany są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają serce i układ krążenia. Pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i zwiększać ten „dobry” – HDL. Dzięki temu zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Zawierają również dużą ilość antyoksydantów, zwłaszcza witaminę E i związki fenolowe, które neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia komórek. Działają ochronnie na skórę, wspierają układ odpornościowy i mogą obniżać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

Orzechy pekan to także źródło magnezu, cynku, żelaza i manganu – minerałów, które wspierają pracę mięśni, regenerację, koncentrację i równowagę hormonalną. Zawarty w nich błonnik pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i wspomaga trawienie, co sprawia, że po ich zjedzeniu czujemy się syci na dłużej.

Nie bez powodu uważa się, że pekany mają dobry wpływ na mózg – zawarte w nich zdrowe tłuszcze i witamina E wspierają funkcje poznawcze, pamięć i koncentrację. To świetna przekąska dla osób pracujących umysłowo, uczących się lub po prostu dbających o sprawność intelektualną.

Jak jeść orzechy pekan?

Orzechy pekan można chrupać jako przekąskę, ale można je też dodawać do zdrowych deserów (np. musów) czy owsianek. Są świetnym dodatkiem do wypieków, ale też sałatek. Doskonale smakują lekko uprażone, można je też karmelizować lub obtoczyć przyprawami.

Ile orzechów dziennie można zjeść? Mowa tu o wszystkich orzechach, nie tylko pekan – przyjmuje się, że to15 do 40 g orzechów dziennie. To odpowiada mniej więcej garść. Taka ilość pozwoli czerpać korzyści zdrowotne, ale bez nadmiaru kalorii.

Czytaj też:
Wystarczy łyżeczka, a kawa działa jak napój odchudzający. Do tego jest pyszna jak nigdy dotąd
Czytaj też:
Wystarczą 2 łyżki dziennie, a organizm ci podziękuje. Ciśnienie, glukoza i trójglicerydy spadają same

Źródło: Katarzyna Świerczyńska