Zanim papier do pieczenia na stałe zagościł w naszych domach, nasze babcie radziły sobie przy użyciu tłuszczu. Powierzchnia posmarowana olejem i posypana bułką tartą lub kaszą manną skutecznie zapobiegała przywieraniu potraw. Obecnie jednak często staramy się unikać takich rozwiązań, zwłaszcza że dania, które trafiają na blachę, takie jak pizza, frytki czy domowe ciasteczka, są zwykle dość kaloryczne. W takich przypadkach papier do pieczenia to doskonały sposób na przygotowanie tych potraw w zdrowszy i równie wygodny sposób.
Wada papieru do pieczenia
Kiedy wykładamy papier do pieczenia, często napotykamy jedną istotną wadę – papier potrafi się zawijać. Utrudnia to równomierne rozłożenie jedzenia na blaszce lub w formie, co może być frustrujące. Co więcej, nierówno ułożony papier, znajdujący się bliżej grzałek, może się przypalać, a nieprzyjemny zapach spalonego papieru z pewnością nie jest tym, czego chcemy podczas pieczenia.
Co zrobić, żeby papier do pieczenia leżał idealnie?
Moja mama zdradziła mi prosty patent. Kiedy mam już wycięty fragment papieru do pieczenia, wystarczy zgnieść go w kulkę, a następnie zmoczyć pod bieżącą wodą. Po tej czynności delikatnie wyciśnij nadmiar wody. Dzięki temu papier przestanie się rolować i bez problemu rozłożysz go równo na blaszce.
Czym zastąpić papier do pieczenia?
Osoby pragnące zmniejszyć ilość odpadów generowanych w kuchni powinny sięgnąć po silikonowe maty do pieczenia. To praktyczne i ekologiczne rozwiązanie, które stanowi doskonałą alternatywę dla papieru do pieczenia. Maty te są wielokrotnego użytku, łatwe w czyszczeniu i idealnie sprawdzają się przy przygotowywaniu ciastek, pizzy oraz wielu innych potraw.
Papier do pieczenia można zastąpić naturalnymi liśćmi, na przykład kapusty czy winorośli. Takie rozwiązanie nie tylko skutecznie zapobiega przywieraniu jedzenia, ale również nadaje potrawom wyjątkowy aromat. To świetny wybór szczególnie przy pieczeniu ryb lub mięs. Co więcej, osoby przepadające za smakiem przypalonej kapusty mogą cieszyć się dodatkowym akcentem – nic się tutaj nie zmarnuje.
Czytaj też:
Zamiast pizzy często wybieram inny włoski placek. Prosty przepis mam od szefa kuchniCzytaj też:
Te śląskie kotlety mają zaskakujący składnik, ale smakują genialnie. Sprawdź ich sekret i zaskocz bliskich