Mattia Centini pochodzi z Włoch, ale mieszka w Krakowie i prowadzi tam warsztaty włoskiej kuchni. Jest też znany jako twórca internetowy – na Instagramie prowadzi popularny profil @throwbackpasta. Centini lubi opowiadać w żartobliwy sposób o różnicach polskiej i włoskiej kuchni, ale są rzeczy, których znieść nie może: i tak jest z płukaniem wodą ugotowanego makaronu.
Po co płukać wodą ugotowany makaron?
W wielu polskich domach gotowanie makaronu kończy się płukaniem klusek pod zimną, bieżącą wodą. „Czy Ty też wlewasz zimną wodę na ugotowany makaron? Dlaczego? Proszę, przestań!” – zaapelował Mattia Centini. Włoch jednocześnie tłumaczy, dlaczego jest to złe. Płucząc makaron wodą, spłukuje się warstwę skrobi, która idealnie wiąże makaron z sosem. Ale nie tylko. Centini podkreśla, że wypłukuje się również cenne składniki, takie jak błonnik, białko i witaminy z grupy B.
Co zrobić, jeśli makaron wyschnie?
Mattia Centini na pytanie, co jeśli makaron wyschnie, ma jedną, krótka odpowiedź: nie wyschnie. „Jeśli wyjmiesz makaron z garnka, od razu wkładaj go do sosu i podrzucaj, jakby nie było jutra” – radzi. Tym, którzy mimo wszystko boją się, że makaron się sklei, daje kolejne rady. Wówczas najlepiej wymieszać makaron łyżką, a w ostateczności można dodać do niego kroplę oliwy.
Jak gotować makaron?
W jednym z wcześniejszych filmów na temat makaronu, Włoch zwrócił też uwagę na to, że Polacy dodają za mało soli do gotowania makaronu. Można tu przyjąć prostą zasadę: 1 łyżeczka soli na 100 g makaronu i litr wody. Wówczas makaron będzie wyrazisty w smaku, co ma ogromne znaczenie przy gotowaniu dobrych, włoskich makaronów, ale też przy robieniu domowego makaronu. Makaron należy wrzucać na już osolony wrzątek i gotować według przepisu na opakowaniu.
Czytaj też:
Lekka sałatka makaronowa, którą zrobisz w kwadrans. Wystarczy tylko 5 składnikówCzytaj też:
Ta szybka surówka z czerwonej kapusty jest idealna do obiadu. Sekretem jest wyrazisty sos