Jak szybko naostrzyć tępy nóż bez ostrzałki? Patent z kubkiem jest zaskakująco skuteczny

Jak szybko naostrzyć tępy nóż bez ostrzałki? Patent z kubkiem jest zaskakująco skuteczny

Dodano: 
Pomidor
Pomidor Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Ostrzenie noża bez ostrzałki jest możliwe i są na to domowe patenty. Aby szybko naostrzyć nóż, wystarczy... kubek.

Nie ma nic gorszego dla kucharza od tępego noża. Idealnie jeśli możesz swoje noże zanieść do profesjonalnego ostrzenia – i to jest najlepsza opcja, szczególnie jeśli masz w domu drogie noże przeznaczone dla kucharzy. Co jednak zrobić, jeśli nie masz w domu ostrzałki, a twój nóż nie daje już rady kroić? Jest prosty sposób na ostrzenie noża bez ostrzałki.

Ostrzenie noża na kubku

Aby naostrzyć nóż, potrzebujesz jedynie kubka ceramicznego. Nóż należy ostrzyć na odwrocie kubka, w miejscu, gdzie nie jest on szkliwiony. Efekt jest zaskakująco dobry. Ostrzenie noża bez ostrzałki wymaga jednak uwagi, aby nożna nie zniszczyć – ustaw ostrze pod kątem 30-40 stopni do powierzchni kubka i energicznym ruchem po niej przejeżdżaj.

Ostrzenie noża bez ostrzałki – inne sposoby

Jeśli nóż nie jest mocno stępiony, możesz też spróbować patentu z folią aluminiową. Sprawdza się on przy mniejszych nożykach i takich, które nie są bardzo stępione. Wystarczy kilkukrotnie przekroić folię.

Nasze babcie i nasi dziadkowie często ostrzyli noże na parapetach lub na schodach. Dziś to nie do końca się sprawdza, bo mało kto ma w domu kamienne parapety. Jeśli jednak masz taki parapet, albo masz kamienne schody – możesz awaryjnie naostrzyć nóż pocierając ostrzem o ich powierzchnię.

Co zrobić, żeby noże się nie tępiły?

O noże należy odpowiednio dbać i regularnie je ostrzyć. Trzeba pamiętać, że nieumiejętne ostrzenie może tylko pogorszyć sprawę. Aby jak najdłużej zachować kuchenne noże w dobrej formie, warto pamiętać o kilku zasadach:

  • używaj noży zgodnie z ich przeznaczeniem (nie krój mięsa nożem do pieczywa),
  • nie używaj noży do otwierania słoików, konserw czy odkręcania śrubek,
  • myj noże ręcznie i nie używaj do tego agresywnych detergentów,
  • po każdym umyciu osusz noże,
  • przechowuj noże tak, aby ostrze nie miało styczności z innymi sztućcami czy przedmiotami (warto kupić specjalny stojak na noże).

Czytaj też:
Ten prosty trik z deską do krojenia ułatwia życie. Podpatrzyłam go u kolegi kucharza
Czytaj też:
Czy trzeba obierać pieczarki? W tym jednym przypadku lepiej to zrobić

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl